V ožji izbor se je uvrstilo pet dramatikov. Foto: EPA
V ožji izbor se je uvrstilo pet dramatikov. Foto: EPA
Prizor iz predstave Fužinski bluz
V tekmovalnem programu festivala je tudi drama po romanu Andreja E. Skubica Fužinski bluz. Foto: Blaž Uhan
36. Teden slovenske drame
Lansko leto je bil Grumov nagrajenec Matjaž Briški. Foto: RTV SLO

Strokovna žirija je med 37 besedili, ki so prispeli na natečaj za omenjeno nagrado, izbrala dela avtorjev Andreja E. Skubica (Neskončni šteti dnevi), Žanine Mirčevske (Na deževni strani), Vinka Möderndorferja (Na dnu), Dragice Potočnjak (Vse lepo in prav) in Matjaža Zupančiča (Razred).

Pogled v obrazložitve nominacij
O nominirancih je odločala žirija, ki so jo sestavljali sestavi Blaž Lukan (predsednik), Maja Haderlap, dr. Krištof Jacek Kozak, Amelia Kraigher in Marinka Poštrak. V obrazložitvah lahko preberemo, da je Žanina Mirčevska prepričala z igro o izgubljanju v inovativni krožni dramski strukturi, Möderndorferjevo besedilo o klošarski družini je aktualna družbenokritična groteska, prepojena s humorjem, psihološka drama Dragice Potočnjak ponuja "zaostren in gibko izpisan dialog, poln dvoumnih izjav in besednih iger," Andrej E. Skubic bralca/gledalca popelje v bogat domišljijski svet, Matjaž Zupančič pa se je v ožji izbor uvrstil z "veselo igro o žalostnih rečeh."

Iščejo naslednika Briškega
Nagrado podeljujejo v okviru gledališkega festivala Teden slovenske drame, ki ga prireja Prešernovo gledališče Kranj, njenega dobitnika pa bodo razkrili 30. marca, na slovesnosti sklepu festivala (ta letos poteka 36.). Grumov nagrajenec bo tedaj nasledil Matjaža Briškega, ki je lanskoletnega Grumovega nagrajenca, ki je priznanje prejel za komedijo Križ. Med letošnjimi nominiranci pa je cela vrsta avtorjev, ki so se v gledališču že dokazali, tudi med lanskoletnimi nominiranci za nagrado pa sta bila Žanina Mirčevska (Odstiranje) in Matjaž Zupančič (Bolje tič v roki kot tat na strehi).