Žabe so nastale v produkciji Ex ponta in festivala FIAT. Foto:
Žabe so nastale v produkciji Ex ponta in festivala FIAT. Foto:

Predstava po drami enega najpomembnejših slovenskih književnikov je dosežek sodelovanja festivala Ex ponto oziroma kulturnega društva B-51 iz Ljubljane in festivala FIAT kulturnoinformacijskega centra Budo Tomovič iz Podgorice. V Žabah nastopajo igralci iz Črne gore, zgodbo je režiral Slobodan Milatović, zaodrsko dogajanje pa je bilo v rokah slovenskih ustvarjalcev. Slovenska premiera Žab bo septembra v Ljubljani na 12. Ex pontu.

Črnogorci na odru, Slovenci za njim
V predstavi kabaret-teatra nastopajo Nada Vukčević, Mirko Vlahović, Simo Trebješanin in Šukrija Serhatlić – Žuti. Inkognito design je poskrbel za kostumografijo, dramaturgijo in produkcijo je prevzel direktor festivala Ex ponto Damir Domitrovič Kos, Tanja Skok pa je določila gib nastopajočih v drami, v kateri se prepletajo filozofija, mistika, mitološke primesi, kozmologija in erotična čutnost. Ex ponto tokrat že tretjič sodeluje s katerim izmed gledališč ali festivalov v Črni gori.

Križi in težave FIAT-a
Mednarodni festival alternatovnega gledališča FIAT, s katerim sodeluje kulturno društvo B-51, so obudili po lanski obeležitvi 30. obletnice delovanja skupine DODEST. Ko je ta praznovala 10-letnico, je nastala FJAT, Festival jugoslovanskega alternativnega teatra, na katerem so sodelovali že tudi Vito Taufer, Haris Pašovič, Tomaž Pandur in Rahim Burhan. FJAT je nehal delovati leta 1991, nato so se na njem gledališčniki ponovno zbirali med letoma 1996 in 1999, ko je spet zamrl, zdaj pa so festival spet obudili k življenju.