Sedalo, ki je nastalo v domišljiji Danijela Čeliga. Foto: UGM
Sedalo, ki je nastalo v domišljiji Danijela Čeliga. Foto: UGM
Sodobna slovenska arhitektura
Stanovanjsko naselje Davida Mišiča. Foto: UGM

V organizaciji z Umetnostno galerijo Maribor je januarja nastala postavitev Kompilacija_05, ki jo bodo javnosti v Ljubljani prvič predstavili 15. 11. ob 18.00 v prostorih Arcadie na Tržaški cesti. Gre za predstavitev del mladih mariborskih arhitektov in krajinskih arhitektov, ki so dejavni na domači in tuji arhitekturni sceni.

Postavitev prinaša dela:
Z okoli petdesetimi projekti si je mogoče ogledati stvaritve Jerneje Ačanski Veber in Tadeja Veberja, Djordja Bjelobrka, Danijela Čeliga, Damirja Černoge, Roberta Gostinčarja, Gregorja Homšaka, Janje Lužnik, Špele Recer, Manice Klenovšek Musil in Mateje Pocajt, Aleša Koprivška, Teje Kovač, Gašperja Medveška, Mihe Miholiča, Mihe Miliča, Davida Mišiča, Kaje Pogačar, Gregorja Reichenberga in Stojana Skalickyja.

Raznolike arhitekturne rešitve
Predstavljeni arhitekturni projekti in krajinske ureditve so nastali v zadnjih letih in so večinoma že realizirani ali nagrajeni projekti različnih natečajev. Mladi arhitekti (do 35 let) so imeli priložnost ustvarjati na širokem področju, saj njihova dela obsegajo zelo raznolike projekte, od odgovorov na potrebe javnih programov (prizidek k fakulteti, nova srednja šola, otroška igrišča), infrastrukturnih projektov (mostovi, brvi, ureditve trgov, transformatorska postaja), do stanovanjskih projektov (bloki, vrstne hiše, družinske hiše, počitniške hiše) ter interierjev.

Kustosinja razstave, ki je nastala v organizaciji Umetnostne galerije Maribor, je Simona Vidmar, njen osrednji namen pa je opozoriti na pomen kakovosti arhitekture in urejenosti prostora.