Žirija za Pulitzerjevo nagrado je letos upoštevala tudi dela, ki so bila, tako kot Fat Ham, zaradi pandemije doslej producirana samo virtualno. Foto: Beowulf Sheehan
Žirija za Pulitzerjevo nagrado je letos upoštevala tudi dela, ki so bila, tako kot Fat Ham, zaradi pandemije doslej producirana samo virtualno. Foto: Beowulf Sheehan

Pulitzerjeve nagrade, ki slavijo odličnost v novinarstvu in umetnosti, v ZDA podeljujejo od leta 1917.

"Juicy je kvirovski študent z Juga, ki se že tako ali tako spopada z resnimi vprašanji o svoji identiteti, ko se na domačem vrtu pojavi še duh njegovega očeta, ki zahteva, da Juicy maščuje njegov umor." Vas ta sinopsis na kaj spominja?

Fat Ham, ki je imel svojo svetovno premiero kot pretočna produkcija v gledališču Wilma v Filadelfiji v ZDA, je sodobna priredba Shakespearovega Hamleta, kjer je protagonist študent po imenu Juicy.

"Zgodba zveni znano tudi Juicyju samemu, ki so mu Hamletove skrbi dobro znane. Razlika pa je v tem, da skuša Juicy, občutljiv in ozaveščen mlad moški, v imenu lastne osvoboditve pretrgati cikel travme in nasilja."

"Zelo sem navdušen in počaščen, da sem bil izbran za letošnjo Pulitzerjevo nagrado v kategoriji drame," je ameriškim medijem povedal 41-letni Ijames. "Ponižen sem v družbi številnih pisateljev, ki sem jih proučeval in občudoval. Ta predstava je ljubezensko pismo, od koder prihajam, in ljudem, ki so me vzgajali in me še vedno ljubijo in podpirajo", je dodal.

Skrbnica Pulitzerjeve nagrade Marjorie Miller je gledališko igro opisala kot "smešno, pretresljivo igro, ki Hamleta spretno prenese na družinski piknik na ameriškem Jugu, da bi se spopadel z vprašanji identitete, sorodstva, odgovornosti in poštenja".

Fat Ham v režiji Saheema Alija in z ameriškim igralcem Marcelom Spearsom v glavni vlogi je od danes na ogled v newyorškemu The Public Theatre v sodelovanju z National Black Theatre, prav tako iz New Yorka.

V ožjem izboru za nagrado sta bili še drami Sylvie Khoury (Selling Kabul) in Kristine Wong (Kristina Wong, Sweatshop Overlord).