Kot so zapisali v galeriji, slike "prepričajo in očarajo obiskovalce z univerzalnim in hkrati razumljivim likovnim izrazom".

Foto: Generali galerija
Foto: Generali galerija

Gledalce na Čepinovih slikah pritegnejo skrivnostni in na svojstven način mračni pravljični liki v čarobnih pokrajinah in stavbe, polne nenavadne simbolike. "Na razstavljena dela Mateja Čepina in njihovo motiviko kot zelo pomemben element na različne načine vplivajo filmske zgodbe in prizori, ki temeljijo v svetovni popkulturi. V njegovih delih lahko najdemo vzporednice s filmi Stanleyja Kubricka in Davida Lyncha," je na odprtju razstave povedal umetnostni zgodovinar Vladimir P. Štefanec.

"Slike Mateja Čepina lahko gledamo na podoben način kot filmske sekvence. Poljubno jih lahko sestavimo v zgodbo, ko prepoznamo notranjo logiko, ki jih povezuje. Iz slik sije hladno, zimsko vzdušje z ogolelimi drevesi, a v njih vidimo potencial za življenje. Izzivajo nas k vprašanju, ali lahko iz njih izide nova rast, novo življenje," pojasnjuje Štefanec, ki je označil Čepina kot izjemnega slikarja, "Tisnikarja 21. stoletja".

Matej Čepin, rojen l. 1977 v Celju, se je do zdaj predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah. Za svoje ustvarjalno delo je prejel več nagrad in priznanj, med drugim drugo nagrado na 4. bienalu slik malega formata v Ljutomeru leta 2006 in leta 2009 veliko nagrado na slikarski prireditvi Ex-tempore v Piranu. Leta 2013 je prejel grand prix mednarodnega slikarskega Ex-tempora v Piranu.

Dela Mateja Čepina so bila v Generali galeriji prvič predstavljena v okviru razstave umetniške skupine Divji v srcu (Jurij Kalan, Aleksij Kobal, Silvester Plotajs-Sicoe in Matej Čepin).

Foto: Generali Galerija
Foto: Generali Galerija

Generali galerija redno gosti razstave uveljavljenih sodobnih vizualnih umetnikov in podpira mlade ustvarjalce. Kot je povedal Matija Šenk, član uprave zavarovalnice Generali, je Čepinova razstava slik že trideseta po vrsti, ki jih od leta 2015 v galeriji pripravljajo pod pokroviteljstvom zavarovalnice. Program galerije oblikuje in vodi kustosinja, umetnostna zgodovinarka Petra Bizilj Silva.

Razstava bo v Generali galeriji v Ljubljani na ogled do 2. septembra. Vse razstave, ki jih pripravljajo v Generali galeriji, so na ogled tudi v virtualni galeriji.

Razstava slikarja samouka Mateja Čepina