Jamal Edwards (1990–2022). Foto: AP
Jamal Edwards (1990–2022). Foto: AP

Podrobnosti o okoliščinah Edwardsove smrti niso znane, poroča BBC, njegova družba je obvestila le, da je umrl v soboto zjutraj.

Britanska glasbena industrija se strinja, da ni mogoče preveč poudariti vloge, ki jo je imel Edwards za britansko rapovsko prizorišče. Kot ustanovitelj platforme SBTV je pomagal zagnati kariere glasbenikov, kot so Dave, Ed Sheeran in Skepta.

Med prvimi se je umrlemu glasbeniku poklonil AJ Tracey, ki je tvitnil: "Počivaj v miru, Jamal Edwards, legenda zahodnega Londona." Dave je dodal: "Hvala za vse ... besede niso dovolj." Lethal Bizzle ga je označil za "pionirja britanske glasbe", Example pa je na Instagramu zapisal: "Ne morem verjeti, da te ni več. 31 let. Trenutno ne najdem besed."

Edwards velja za pionirja britanskega rapa in grima. Bil je tudi ambasador Prinčevega sklada, mladinske dobrodelne organizacije valižanskega princa, ki pomaga mladim pri zagonu lastnih podjetij. Za svoj prispevek h glasbi je leta 2014, ko je bil torej star 24 let, prejel odlikovanje reda britanskega imperija (MBE).

Svoj kanal na YouTubu je zagnal na svojem "20 funtov vrednem telefonu", ko je še hodil v šolo, na njem pa izpostavljal večino zdaj ključnih glasbenih imen žanra, preden so jih potem odkrile velike založbe. Med temi so na primer Stormzy, Skepta, JME, J Hus, Lady Leshurr, Dave, AJ Tracey, Krept & Konan, Headie One.

Platformo je začel iz nezadovoljstva, ker je bilo okoli njega toliko ustvarjalcev, pa jih nihče ni poznal. "V mojem okolišu je bilo toliko MC-jev in sem pomislil: 'Zakaj jih ne najdem nikjer na spletu. Posnel jih bom in objavil na YouTubu'," je leta 2017 dejal za BBC.

Od leta 2006, ko je zagnal svoj kanal, si je nabral 1,2 milijona naročnikov in skoraj milijardo ogledov.

V pogovoru za Guardian je leta 2017 dejal, da se mu je grime z vidika besedil in uporniške drže vedno zdel kot neke vrste pankovsko gibanje.

Rodil se je leta 1990 v Lutonu in odraščal v zahodnem Londonu. Potem ko je zaslovel, se je predano posvečal dobrodelnim dejavnostim, povezanim predvsem s skrbjo za duševno zdravje – sam je velikokrat spregovoril o svojem boju s tesnobo – in podpiranju mladinskih centrov.