Kiparjeva posebna gosta na današnji predstavitvi bosta avtorja strokovnih esejev v knjigi. To sta poznavalec in spremljevalec Gaberijevega dela Damjan Prelovšek in urednica monografije Marija Skočir, so sporočili iz knjižnice.

Andrej Grabrovec Gaberi je po navedbah Založbe Obzorja mednarodno priznan kipar, čigar dela plemenitijo mnoge evropske prestolnice, doma pa je zdaj naposled dobil strokovno monografijo o svojem delu.

"Z obema nogama trdno stoji v 21. stoletju. Ne obremenjuje se z nobeno modno umetnostno dogmo, je samouk v najboljšem pomenu besede, s prirojenim občutkom za lepo," je v svojem prispevku zapisal Damjan Prelovšek.

Prevladujoči koncept Gaberijevega kiparskega ustvarjanja je po navedbah Marije Skočir obravnava ženske kot telesne, idejne in simbolične forme. "Ta se, kot je zanj značilno, odvija v krogu dveh virov navdiha, bibličnega in mitološkega," je povedala.

Andrej Grabrovec Gaberi se je rodil leta 1959 v Mariboru, kjer je leta 1985 diplomiral na Visoki tehniški šoli za gradbeništvo. V ateljejih v Mariboru in Zagrebu izdeluje velike kiparske kompozicije v glini, mavcu in lesu ter jih odliva v bron v Livarni umetnin v Zagrebu.

Med njegovimi deli so spomenik Knezu Koclju in fontana Ples vil v Mariboru, Speča muza 2 v prostorih slovenske vlade in Mati Zemlja v BTC-ju v Ljubljani, skulptura Praška muza pred Karlovo univerzo v Pragi, Rektorski stol na Tehnični univerzi na Dunaju, kiparska kompozicija Historica pred Korvinovo univerzo v Budimpešti, skulptura Male morske deklice v Novigradu in Križani za Hrvaško v Zadru.