Bazilika svetega Rožnega venca v Lurdu z Rupnikovimi mozaiki (fr. Lourdes). Foto: Wikipedija
Bazilika svetega Rožnega venca v Lurdu z Rupnikovimi mozaiki (fr. Lourdes). Foto: Wikipedija

Patra Marka Ivana Rupnika (1954) je okoli 20 ljudi, večinoma nekdanjih redovnic, a tudi nekaj moških, obtožilo spolne in psihične zlorabe. Rupnik navedb še zmeraj ni komentiral, jezuiti pa so jih lani označili za "zelo" verodostojne in ga izključili iz svojih vrst. Tako red, ki mu pripada tudi papež Frančišek, kot Vatikan sta sprožila notranje preiskave.

Patrovi mozaiki od leta 2007 tudi v Lurdu
Rupnikovi mozaiki so na okoli 200 cerkvah in kapelah po svetu – tudi v Vatikanu. Od leta 2007 so tudi na pročelju bazilike svetega Rožnega venca, ene izmed treh lurških bazilik, in so ena od znamenitosti tega francoskega katoliškega svetišča.

Mozaike "bo nekega dne treba odstraniti," je po poročanju Reutersa dejal tamkajšnji škof Jean-Marc Micas v intervjuju, ki ga je v torek objavil francoski katoliški časopis La Croix. Po njegovih besedah "mozaiki preprečujejo, da bi Lurd dosegel vse ljudi, ki jim je namenjeno sporočilo svetišča. A sem se odločil, da jih ne bom takoj odstranil, glede na strasti in nasilje, ki jih ta tema spodbuja."

Cerkveni pozivi k umiku del patra Marka Rupnika

Neosvetljenost mozaikov med nočnimi procesijami
V lurškem svetišču so lani spomladi napovedali ustanovitev študijske skupine, ki se bo odločila, kaj storiti s spornimi mozaiki. Micas je v intervjuju dejal še, da je skupina sprejela odločitev, da kot prvi korak Rupnikovi mozaiki ne bodo več osvetljeni med nočnimi procesijami. "To je prvi korak, ki ga pozdravljamo, vendar je nujno, da mu v kratkem sledijo še drugi koraki," je dan po objavi intervjuja s škofom dejala odvetnica Laura Sgro, ki zastopa domnevne duhovnikove žrtve.

Nasprotovanje pozivu k umiku Rupnikovih del
V minulem tednu je vodja vatikanske komisije proti zlorabi otrok, kardinal Sean O'Malley, pozval vatikanske ustanove, naj prenehajo razstavljati Rupnikova umetniška dela in se na ta način ognejo namigovanjem o brezbrižnosti do trpljenja žrtev.

Kardinalov poziv je prišel po tem, ko je visoki vatikanski uradnik za komunikacije Paolo Ruffini nasprotoval odstranitvi Rupnikovih stvaritev, tudi po pozivih nekaterih domnevnih duhovnikovih žrtev za odstranitev njegovih del, še piše Reuters.

Bazilika svetega Rožnega venca na posnetku procesije v Lurdu leta 2008, 150 let po tem, ko naj bi se revni lokalni deklici Bernardki Soubirous prikazala Marija. Foto: EPA
Bazilika svetega Rožnega venca na posnetku procesije v Lurdu leta 2008, 150 let po tem, ko naj bi se revni lokalni deklici Bernardki Soubirous prikazala Marija. Foto: EPA