Vladimir Rukavina, ki je sicer tudi direktor Narodnega doma, je že doslej vodil začasni sekretariat EPK-ja. Foto: Miha Lukac
Vladimir Rukavina, ki je sicer tudi direktor Narodnega doma, je že doslej vodil začasni sekretariat EPK-ja. Foto: Miha Lukac
Franc Kangler
Odlok ustanovitvi javnega zavoda Maribor 2012 županu omogoča imenovanje začasnega vodstva do rednega imenovanja, s pooblastilom, da pod nadzorstvom ustanovitelja opravijo priprave za začetek dela zavoda. Foto: MMC RTV SLO

Za vršilca dolžnosti generalnega direktorja je mariborski župan imenoval Vladimirja Rukavino, za programskega direktorja Aleša Novaka, za poslovno direktorico pa Heleno Hvalec.
Javni zavod Maribor 2012 bo skrbel za celovito načrtovanje, pripravo, organiziranje in izvajanje projekta EPK. Za čas postopka ustanavljanja zavoda in konstituiranja organov odlok o ustanovitvi omenjenega zavoda, ki so ga mariborski mestni svetniki podprli konec januarja, županu omogoča imenovanje začasnega vodstva do rednega imenovanja, s pooblastilom, da pod nadzorstvom ustanovitelja opravijo priprave za začetek dela zavoda.
Mariborski župan Kangler je ob imenovanju pojasnil, da sta se s Hvalčevo, sicer mestno svetnico LDS-a, dogovorila, da zaradi opravljanja omenjene funkcije zapusti svetniško mesto. V zvezi s Tomažem Pandurjem, ki je bil večkrat omenjan kot kandidat za programskega direktorja, je župan dejal, da ga bo kot predstavnika mestne občine Maribor imenoval v programski svet zavoda. "Dogovor z ministrstvom je, da bi Pandur prevzel mesto predsednika programskega sveta," je še dodal Kangler.
Zavod bo deloval do izteka projekta
Sedež novoustanovljenega zavoda bo v nedavno obnovljenem Naskovem dvorcu, zaposloval pa naj bi največ 20 ljudi. Proračun zavoda, ki bo deloval do izteka projekta, bo predvidoma 27,75 milijona evrov.
Po v petek podpisani pogodbi o sofinanciranju bo država za delovanje omenjenega javnega zavoda v treh letih zagotovila 10,7 milijona, podoben znesek pa bo prispevala mestna občina. Približno pet milijonov evrov načrtujejo iz lastnih virov, poldrugi milijon pa od nagrade Meline Mercouri, ki jo tri mesece pred začetkom dogodka uspešnim organizatorjem podeljuje Evropska komisija.

Direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina je doslej že vodil začasni sekretariat EPK-ja, medtem ko je Novak direktor mestnega urada za kulturo. Hvalčeva je podjetnica na finančnem področju, za zdaj pa niti na mestni občini niti v stranki LDS še niso vedeli povedati, kdo jo bo nadomestil v mestnem svetu.