Romi v Žabjaku. Foto: BoBo
Romi v Žabjaku. Foto: BoBo

Kočevski podžupan, ki začasno opravlja funkcijo župana, Gregor Košir je bil zadovoljen z udeležbo predstavnikov več ministrstev, ki so jih seznanili z razmerami v njihovi občini. Poudaril je potrebo po sodelovanju in medresorskem usklajevanju, saj ljudje počasi izgubljajo potrpljenje.

"Dovolj jim je obljub in zagotovil, kako bo vse v redu, ne bo. Na nekih področjih se zadeve še slabšajo. Če bi dejansko lahko spremenili nekaj na državni ravni, tudi v pomoč lokalnim skupnostim, bi se določene stvari začele spreminjati in to ljudje čakajo," je bil oster.

Sorodna novica "Ne želimo si napadov na policiste, ne želimo streljanja. Prav je, da smo to ločili od integracije."

Očitki za porast romskega kriminala v zadnjem času letijo tudi na pravosodje, saj le redke storilce kaznivih dejanj doleti zaslužena kazen.

"Moj odgovor je zelo preprost, bom ponovil tisto, kar ministrica pravi; nočemo kazati na druge. Pripravljeni smo se pogovarjati o teh stvareh, moramo pa spoštovati naš ustavni red in neodvisno sodstvo in samostojnost samega tožilstva in pa dejstvo, da mora zakonodaja veljati za vse," je povedal državni sekretar na pravosodnem ministrstvu Milan Brglez.

Seje se je udeležil tudi romski svetnik Marjan Hudorovič, ki je dejal, da je na njej slišal nekaj dobrih nasvetov in rešitev. "Mislim, da je prav, da se Romi začnejo zavedati in spoštovati svoje mesto in vse prebivalce našega mesta", je povedal in dejal, da si želi, da bi lahko zaživeli v sožitju in si dali zaupanje.

Podobno bo treba storiti v sosednji Ribnici, kjer se bo župan sestal s predstavniki romske skupnosti, saj so tudi v njihovi občini razmere zadnje dni zelo zaostrene.