Nina Krajnik, ustanoviteljica in predsednica Slovenskega društva za lacanovsko psihoanalizo, in Milan Balažic. (Fotografija je zlepljenka.) Foto: BoBo
Nina Krajnik, ustanoviteljica in predsednica Slovenskega društva za lacanovsko psihoanalizo, in Milan Balažic. (Fotografija je zlepljenka.) Foto: BoBo

V KPK-ju pojasnjujejo, da so avgusta 2022 na podlagi novinarskega vprašanja uvedli postopek predhodnega preizkusa v povezavi z ravnanjem Milana Balažica. Pozneje so ugotovili, da je Balažic na podlagi prejete vloge Slovenskemu društvu za lacanovsko psihoanalizo v postopku podeljevanja občinskih sredstev v okviru Javnega poziva v letu 2020 podpisal odredbo o predčasnem nakazilu sredstev. Zakonita zastopnica društva, ki mu je bila omogočena premoženjska korist, je njegova zunajzakonska partnerica, zato je KPK ocenil, da se je Balažic znašel v nasprotju interesov, kot ga opredeljuje zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.

Kot pojasnjujejo, sta v omenjenem primeru izpolnjena oba bistvena elementa, ki opredeljujeta nasprotje interesov, in sicer izkazan zasebni interes (s podpisom odredbe je imelo društvo, s katerega zakonito zastopnico ima Milan Balažic kot podpisnik navedenih odločitev osebni stik, premoženjsko korist) in obstoj okoliščin osebnih stikov, ki kažejo na to, da zasebni interes vpliva na nepristransko in objektivno opravljanje nalog uradne osebe.

Na KPK-ju poudarjajo, da bi se Balažic "moral v celoti izločiti iz postopkov v povezavi z odredbo o predčasnem nakazilu sredstev in iz vseh aktivnosti v zvezi z razpisom ali poslom, na podlagi katerega je bilo društvu pozneje odobreno predčasno nakazilo sredstev".

Pri podpisu odločbe o dodelitvi proračunskih sredstev za namen pokroviteljstva in donatorstva v občini Moravče v letu 2021 ter pogodbe o sofinanciranju pokroviteljstva in donatorstva v letu 2021 pa komisija kršitve ni potrdila in je zato postopek v tem primeru ustavila – Milan Balažic namreč ni bil podpisnik omenjenih dveh dokumentov.

Ugotovitve komisije so pravnomočne, saj obravnavana oseba zoper njih ni vložila tožbe v upravnem sporu

KPK: Od nasprotja interesov do korupcije je le en korak

Ob tem v komisiji za preprečevanje korupcije poudarjajo, da je "preprečevanje in odpravljanje nasprotja interesov eden izmed temeljnih dejavnikov preprečevanja korupcije in s tem krepitve pravne države, ki se na zunaj kaže v zaupanju v demokratične institucije ter v transparentnost, enakopravnost in objektivnost njihovega odločanja in pri razpolaganju z javnimi sredstvi".

Od dokazanega nasprotja interesov do korupcije je namreč le še korak, še poudarjajo na KPK-ju, "zato je uspešno omejevanje nasprotja interesov predpogoj za uspešno preprečevanje korupcije". "In dokler bomo kot družba nekritični do prepletanja javnega in zasebnega interesa posameznikov pri opravljanju njihovih javnih nalog, pri preprečevanju korupcije ne bomo uspešni," so še zapisali.