Guardianova recenzentka je v oceni romana Demon Copperhead zapisala, da se
Guardianova recenzentka je v oceni romana Demon Copperhead zapisala, da se "v mnogo pogledih zdi, da je to knjiga, za katero je bila Barbara Kingsolver rojena, da jo napiše". Foto: AP
Recenzent Washington Posta je roman opisal kot
Recenzent Washington Posta je roman opisal kot "najboljši roman leta 2022" in kot "zgodbo o neuničljivem fantu, ki ga nihče noče, a ga bodo bralci imeli radi". Foto: Amazon

Roman Demon Copperhead, ki je bil lani nagrajen že s Pulitzerjevo nagrado za leposlovje, je postavljen v Apalaško gorovje v Virginiji in je reinterpretacija Dickensove klasike David Copperfield. Pisateljica spremlja protagonistova doživetja v rejniški družini, njegov boj z izkoriščevalskimi delodajalci in odvisnostjo ter nastavlja zrcalo družbi, ki zanemarja ruralne skupnosti.

Po avtoričinih besedah je Dickens leta 1850 svoj roman napisal, "da bi protestiral proti katastrofalnim učinkom revščine na otroke njegovega časa". "Jaz sem svojega napisala iz istega razloga."

Barbara Kingsolver je žensko nagrado za leposlovje osvojila že leta 2010 z romanom The Lacuna, leta 2013 pa se je v ožji izbor prebila z delom Flight Behaviour. V poštev za nagrado, ki je vredna 30 tisoč funtov, pridejo dela, ki so jih napisale ženske in so izšla v Veliki Britaniji.

Soglasne žirantke
Na čelu žirije je letos sedela Louise Minchin, ki so ji pri odločanju pomagale še pisateljica Rachel Joyce, novinarka Bella Mackie, pisateljica Irenosen Okojie in poslanka Tulip Siddiq.

Minchin je zmagovalni roman opisala kot "veličastno, izjemno močno in pomenljivo knjigo", ki služi kot "ekspoze sodobne Amerike, njene opioidne krize ter neustrezne obravnave spregledanih in marginaliziranih skupnosti". Žirantke so bile pri izbiri zmagovalke enoglasne, saj jih je "globoko ganil Demon s svojim nežnim optimizmom, trdoživostjo in odločnostjo, čeprav se je vse zarotilo proti njemu".

Roman Demon Copperhead bralcu "zada zmagovit čustveni udarec" in je "roman, ki bo prestal preizkus časa", je v svoji utemeljitvi zapisala žirija.

Če iščete predloge za poletno branje ...
Za nagrado so bile nominirane še Jacqueline Crooks (za Fire Rush), Louise Kennedy (za Trespasses) in Priscilla Morris (za Black Butterflies), pa tudi enkrat že nagrajena Maggie O’Farrell (The Marriage Portrait). Peterico je zaokrožila Laline Paull (z romanom Pod), ki je bila v preteklosti enkrat že v ožjem izboru.

Z naskokom najbolj prodajani seznam v tej peterici je bil doslej sicer The Marriage Portrait: knjigo Maggie O'Farrell je samo v prvem tednu junija kupilo skoraj 73 tisoč ljudi. Demon Copperhead je bil po tem kriteriju šele tretji roman po vrsti, za Trespasses.

V letu 2022 je nagrado prejela Ruth Ozeki za roman The Book of Form and Emptiness. Ženska nagrada je poleg priznanja za leposlovje letos ustanovila tudi kategorijo najboljše neleposlovne knjige – to nagrado bodo prvič podelili v letu 2024.