Sunita Williams in Barry Wilmore. Foto: Reuters
Sunita Williams in Barry Wilmore. Foto: Reuters

Ko sta astronavta, 61-letni Barry Wilmore in 58-letna Sunita Williams, na začetku junija odletela na poskusno misijo na ISS, je bilo sprva predvideno, da bosta na postaji ostala samo osem dni in se nato vrnila na Zemljo. Vendar je ameriška vesoljska agencija Nasa zaradi tehničnih težav s plovilom Starliner njuno vrnitev odložila.

Kot je v sredo sporočila Nasa, bi se Wilmore in Williams morda lahko vrnila na Zemljo februarja prihodnje leto.

Pri agenciji iščejo možne rešitve, ena od teh pa je, da bi ju domov pripeljali s plovilom podjetja SpaceX. Dokončno odločitev o tem, ali naj vztrajajo pri Starlinerju podjetja Boeing, ki je imelo junija pri poletu na ISS vrsto tehničnih težav, naj bi sprejeli še ta mesec.

Boeingovemu plovilu se je po izstrelitvi iz vesoljskega centra Cape Canaveral na Floridi zaradi težav z motorjem uspelo na ISS priključiti šele v drugem poskusu. Poleg tega je imelo plovilo težave z uhajanjem helija.

Na ISS-ju je sicer poleg dvojice astronavtov še štiričlanska posadka, imenovana Crew-8. Nasa je s podjetjem SpaceX multimilijarderja Elona Muska načrtovala, da bi posadko sredi avgusta zamenjala z drugo štiričlansko posadko Crew-9, a je morala zaradi Wilmorja in Willams, ki sta obtičala na postaji, spremeniti načrte.

Pri SpaceX medtem že pripravljajo načrte, da bi misijo Crew-9, zdaj načrtovano za 24. september, morda izstrelili le z dvema astronavtoma namesto z običajnimi štirimi in s tem omogočili, da bi se Wilmore in Williams še z dvema kolegoma februarja vrnila na Zemljo. Po tem načrtu bi omenjena astronavta v vesolju prebila osem mesecev namesto osem dni.

Pri Nasi sicer omenjajo tudi drugo možnost, po kateri bi se Wilmore in Williams vrnila na krovu Starlinerja, vendar pa bi bilo treba za to še prej odpraviti težave z motorjem in puščanjem helija.

Starliner bi se sicer na Zemljo lahko vrnil tudi brez posadke, če okvare ne bodo odpravljene, vendar bi to zahtevalo obsežno prilagoditev programske opreme, poroča nemška tiskovna agencija DPA.