Iman Helif je v Parizu osvojila zlato. Foto: Reuters
Iman Helif je v Parizu osvojila zlato. Foto: Reuters

25-letna boksarka je na OI osvojila zlato medaljo in je v finalu v kategoriji do 66 kilogramov premagala svetovno prvakinjo, Kitajko Jang Lju.

Na OI je lahko sodelovala, čeprav jo je Mednarodna boksarska zveza (IBA) diskvalificirala z lanskega svetovnega prvenstva, saj je trdila, da "ni opravila genetskega preizkusa spola".

Boksarsko zvezo IBA je Mednarodni olimpijski komite (MOK) sicer suspendiral zaradi goljufivih praks, MOK pa je stopil Helif odločno v bran in razsodil, da lahko tekmuje.

"Tu gre za vprašanje pravice: ženskam je treba dovoliti, da tekmujejo v ženskih kategorijah. In Iman je ženska," je bil odločen predsednik MOK-a Thomas Bach.

Njen odvetnik Nabil Boudi je za revijo Variety potrdil, da sta v tožbi zaradi žaljivih opazk na družbenih omrežjih imenovana tako lastnik družbenega omrežja X Elon Musk kot tudi avtorica knjig o Harryju Potterju J. K. Rowling.

Veliko možnosti za pregon Muska in Rowling ni

Udeležba Helif na OI v ženski kategoriji je sicer dvignila veliko prahu in razvnela svetovni splet po tem, ko je italijanska boksarka Angela Carini po le 46 sekundah opustila boj, nato pa se ni želela rokovati z Alžirko in je v solzah zapustila ring.

S pariškega tožilstva so za AFP potrdili, da so po pritožbi Helif sprožili preiskavo zaradi spletnega ustrahovanja. Je pa ugledni francoski pravni bloger na omrežju X zapisal, da ni velike verjetnosti, da bi francoske oblasti preganjale Elona Muska ali J. K. Rowling, saj se francosko kazensko pravo ne nanaša na dejanja, zagrešena zunaj Francije proti tujim državljanom.

Bi pa tožilstvo lahko preganjalo tiste, ki so pošiljali sovražna sporočila iz Francije.