Devin Robinson je eden najglasnejših v prenovljeni ljubljanski zasedbi. Foto: www.alesfevzer.com
Devin Robinson je eden najglasnejših v prenovljeni ljubljanski zasedbi. Foto: www.alesfevzer.com

V zmajevem gnezdu so poleti popolnoma prenovili ekipo. Iz lanske sezone je ostala le četverica, med novimi igralci pa so tudi trije Američani, ki so na pripravljalnih tekmah pustili dober vtis. Za zdaj zaupanje upravičuje tudi Robinson, ki je prevzel mesto prve štirice. 203 centimetre visoki košarkar iz Virginije ima za sabo dve sezoni v Evropi, predtem pa se je skušal dokazati tudi v Ligi NBA.

"Za zdaj lahko rečem, da je vse super. Spoznavam soigralce. Uigravam se z ekipo. Všeč mi je mesto. Dobra je hrana tu. Res uživam in komaj čakam, da se sezona začne. Upam, da bomo imeli čim večjo podporo navijačev in bomo spisali lepo zgodbo," je za MMC povedal zelo zgovorni 29-letnik, ki je tri leta obiskoval univerzo Florida, kjer bo letos igral up slovenske košarke Urban Klavžar.

Uigravajo se hitreje od pričakovanj

Sorodna novica Blažič: Igralci radi vidimo, da ima trener avtoriteto in verjame v svoje delo in znanje

Slovenski prvaki so skupaj dober mesec dni, slika, ki so jo prikazali na pripravljalnih preizkušnjah, pa je pozitivna in lahko navijače navdaja z optimizmom. Čeprav je moštvo praktično čisto novo, se počasi lepo povezuje v utečeno celoto: "Če sem iskren, lahko rečem, da smo videti dobro. Vsak dan smo boljši. Lepo napredujemo. Smo ekipa, ki je sestavljena na novo. Le štirje so lani igrali tukaj in začeli smo graditi povsem na novo. Glede na to smo lahko zadovoljni s prikazanim. Postavljamo temelje, se spoznavamo s sistemom, z ekipo, da igralci zaupamo drug drugemu. Počasi in zanesljivo se sestavlja celota. Gre pa precej hitreje, kot sem pričakoval."

Čeprav ni bil izbran na naboru Lige NBA, je vseeno dobil priložnost na največjem košarkarskem odru. Z dobrimi igrami v poletni ligi si je leta 2017 prislužil pogodbo Washingtona. Leto zatem je bil celo v poletni ligi prvi strelec Wizardsov, za katere je potem sicer skupaj odigral le osem tekem. Podpisal je dvostranski dogovor, tako da je hkrati igral v razvojni ligi. Po incidentu z igralcem ameriškega nogometa Jalnom Millsom pred nočnim klubom je franšiza iz prestolnice sporočila, da z njim ne bo podaljšala pogodbe.

Cedevita Olimpija ima letos pet košarkarjev iz Severne Amerike. Devin Robinson, D. J. Stewart, DeVante Jones in Brynton Lemar so Američani, Derek Ogbeide, ki je rojen v Nigeriji, pa ima tudi kanadski potni list. Foto: www.alesfevzer.com
Cedevita Olimpija ima letos pet košarkarjev iz Severne Amerike. Devin Robinson, D. J. Stewart, DeVante Jones in Brynton Lemar so Američani, Derek Ogbeide, ki je rojen v Nigeriji, pa ima tudi kanadski potni list. Foto: www.alesfevzer.com

Zatem se je še nekaj časa preizkušal v t. i. G-ligi, nato pa je odšel v Tajvan. Septembra 2022 je sledila selitev v Evropo, kjer je sprva podpisal za Ulm, decembra istega leta pa je na mizo dobil ponudbo Manrese, kjer se je odlično znašel. V pretekli sezoni je katalonski klub v močnem španskem prvenstvu zasedel osmo mesto, s čimer se je prebil v končnico, kjer pa je bila v četrtfinalu boljša Malaga. Robinson je bil s povprečjem 14 točk prvi strelec moštva, hkrati tudi njegov prvi skakalec, statistično pa je bil 16. najučinkovitejši posameznik ACB-lige.

Mitrović igralcem pove tako, kot je

Devin Robinson je lani v Španiji dosegal po 14 točk in dobrih pet skokov na tekmo. Foto: www.alesfevzer.com
Devin Robinson je lani v Španiji dosegal po 14 točk in dobrih pet skokov na tekmo. Foto: www.alesfevzer.com

"Vsaka selitev pomeni nov izziv. Trdo bom delal in dal vse od sebe, da bom čim bolj pomagal ekipi. Želim pokazati, kaj zmorem, in dokazati svojo vrednost v novem tekmovanji in na novi ravni. Želim, da ljudje vidijo moj talent in da lahko igram na visoki ravni," je dejal Robinson in nadaljeval: "Naredil sem korak naprej. Imam novo priložnost, da tistim, ki me niso velikokrat videli igrati, pokažem, kaj znam. Prinašam energijo in veliko strast do igre. Veselim se tega izziva."

Trener Zvezdan Mitrović je večkrat poudaril, da zagovarja ekipno igro, v kateri bo eden izmed vodij zagotovo tudi Robinson, ki v garderobo prinaša veliko pozitivne energije: "Pripravljen sem na takšno vlogo. Se pa podrejam ekipi. Svojo nalogo skušam opraviti na čim višji ravni. Če bomo igrali kot ekipa, bomo vsi uspešni. Ne zanima me moj učinek. Vseeno mi je, ali dam 20 ali pet točk, glavno je, da Olimpija zmaga. Razmišljam samo o zmagah. Da se čim bolje povežemo in skupaj zmagujemo. Vsi igralci smo zelo motivirani in navdušeni nad izzivom. V teh trenutkih je tudi lahko tako, saj je vse še novo in ni nobenih težav. Pravi značaj se pokaže, ko pridejo težki trenutki."

"Smo pa, recimo, na zadnjem turnirju pokazali veliko pozitivnega. Ko smo zaostajali, smo stopili skupaj in se borili naprej. Nismo se vdali, kar dokazuje, da se znamo povezati, ko nam ne gre. Ne odnehamo. Mislim, da res dobro napredujemo, kar se bo pokazalo med sezono," je še povedal Američan, o Mitroviću pa dodal: "Navdušen sem nad njim. Res je super človek. Zelo odkrit. Pove tako, kot je. Pove, kaj hoče, in pričakuje, da to tudi upoštevaš. Razume igralce. Sodeloval je s kakovostnimi košarkarji, bil v močnih klubih in tekmovanjih. Ima ogromno izkušenj in ve, kakšni sta pravi telesna in duševna priprava. Ve, kaj je potrebno za uspeh in kako priti v položaj, da si lahko uspešen. Uživam v sodelovanju z njim in verjamem, da bomo še nadgradili odnos."

Želi izkusiti ozračje na tekmah beograjskih velikanov

Priprave so Ljubljančani začeli s petimi zmagami – ugnali so tudi Budućnost –, potem pa so na turnirju s tremi evroligaši v Tivoliju klonili pred Bayernom in Panathinaikosom, toda izkušnja igranja proti najmočnejšim v Evropi je bila zanje neprecenljiva: "Ta turnir je bil res dober za nas. Užival sem. Lepo je igrati proti takim tekmecem, ko dokažeš, da si lahko konkurenčen na taki ravni. Za vse nas je bila to velika stvar. Dokazali smo, da se ne damo zlahka in nas ne morejo kar tako premagati. Nudili smo dober odpor in se spopadali s tako kakovostnimi igralci. Videli smo, kje smo, kje moramo napredovati in kaj popraviti. Vesel sem, da smo imeli tako priložnost."

Dokazal se je v močni konkurenci pod Pireneji, pridobil izkušnje iz Lige prvakov in evropskega pokala, veseli pa se tudi izziva, ki ga prinaša Liga ABA, predvsem z obema evroligašema Crveno zvezdo in Partizanom: "Pripravljen sem na to. Na družbenih omrežjih sem videl predvsem veliko posnetkov vzdušja na tekmah Partizana. Predstavljam si, da mora biti noro. Res bi rad izkusil to atmosfero. Želim se dokazati tudi v tej konkurenci."