162 Pogačar z mavrično majico izpolnil otroške sanje

Več kot stokilometrski napad, dobrih 50 kilometrov samostojne vožnje. SP 2024 se je prelomil na 162. kilometru nedeljske dirke moške elite v Zürichu. Tadej Pogačar je osupnil kolesarski in športni svet ter oblekel mavrično majico.

Sorodna novica Z mavrico okronana zlata doba – Pogačar svetovni prvak

Preroške besede Andreja Hauptmana v prejšnji oddaji podkasta SOS-odmev so se uresničile. "Miril je debate o taktiki in nas zgolj povabil, naj se usedemo na kavč in uživamo," je Slavko Jerič v uvodu 162. oddaje MMC-jevega športnega podkasta, kjer se je seveda govorilo o zgodovinskem prvem naslovu slovenskega kolesarja v cestni vožnji elite.

"Dogodek, ki se ga bomo spominjali in obujali. Če kdaj zmanjka presežkov za Pogačarja, jih zdaj ... Vzemite si čas in si še enkrat zavrtite te tri ure poezije na kolesu," vabi Toni Gruden vse, da si v prihodnjih deževnih dneh vzamejo še enkrat čas za posnetek prenosa in podoživite neverjetno, neumno in noro Pogačarjevo vožnjo za naslov svetovnega prvaka.

Kolesarstvo - svetovno prvenstvo: cestna dirka (M), posnetek prenosa iz Züricha

Vabljeni k poslušanju

Zlati osmerec s krmarjem

Voditelja SOS-odmeva sta se sprehodila skozi zaplet in razplet nedeljske dirke v Zürichu.

"Slovenska osmerica je odlično opravila svoje delo. Spet je blestel Jan Tratnik, ki je že na olimpijskih igrah Pogiju pripeljal pol brona. Tokrat je bil njegov instinkt res ključen. Pravilno je pokril enega od potencialno nevarnih begov, nato pa na dirki brez radijskih povezav od motorista izvedel za akcijo Pogačarja, ga počakal in povlekel v vodilno skupino," je Jerič poudaril izredno delo Jana Tratnika.

Vsa sedmerica pomočnikov je prispevala svoj vidni delež h končnemu uspehu prvega kolesarja sveta. Rezervist Matic Žumer in Jaka Primožič v uvodnem delu, nato Luka Mezgec in Matevž Govekar. Ko je Tratnik pokril skok nevarne deveterice, je Domen Novak kot v ekipi UAE Emirates pripravil teren za nepričakovani napad od zares daleč. Tik pred Pogačarjevim skokom je luknjo do preostalih napadalcev pokril nihče drug kot Primož Roglič, ki je še nato nekaj časa dihal za ovratnik Belgijcev in Nizozemcev.

Sorodna novica Hauptman pred cestno dirko: "Ves čas se bo treba prilagajati"

Dirkalni nagon in prilagajanje

Odločil je dirkalni nagon novega svetovnega prvaka in improvizacija preostalih Slovencev v ospredju. Kot je v napovednem podkastu podčrtal Pogačarjev klubski športni direktor Hauptman: "Ves čas se bo treba prilagajati."

Sledilo je sto kilometrov za zgodovino kolesarstva in slovenskega športa. Na koncu veliko zmagoslavje, padec v objem Tratnika in preostalih ekipnih tovarišev v cilju. Poljub zaročenke in veselo rajanje na avtobusu ter pred njim v Zürichu.

Po šestih letih slavil v dresu Slovenije

Ob 86 profesionalnih zmagah ima Pogačar še štiri zmage iz leta 2018 z dirk nižje ravni, ki jih šteje Mednarodna kolesarska zveza. Prve tri od 90 UCI-zmag je dosegel v dresu Slovenije, zdaj pa je temu dodal še četrto. Zdaj se mu že oktobra ponujajo tri priložnosti za prvo slavje v mavrični majici. Foto: Vid Ponikvar/Sportida
Ob 86 profesionalnih zmagah ima Pogačar še štiri zmage iz leta 2018 z dirk nižje ravni, ki jih šteje Mednarodna kolesarska zveza. Prve tri od 90 UCI-zmag je dosegel v dresu Slovenije, zdaj pa je temu dodal še četrto. Zdaj se mu že oktobra ponujajo tri priložnosti za prvo slavje v mavrični majici. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

"Uresničen veliki cilj in krona slovenske zlate kolesarske dobe. Zanimivo, to je bila prva zmaga Tadeja Pogačarja med elito v dresu reprezentance. Sicer že 86. zmaga profesionalne kariere. Po dveh bronih, olimpijskem v Tokiu in lanskem na SP-ju v Glasgowu, zdaj zlato. Mogoče šele pravi začetek," je Gruden poudaril, da je Pogačar tudi v prepoznavnem zelenem dresu stopil na najvišjo stopničko.

Ravno v dresu Slovenije je leta 2018 začel osvajati takrat še svet mladinskega kolesarstva. Zmaga na Dirki miru na Češkem, nato veliki met in osvojitev Dirke prihodnosti (Tour de l'Avenir). Zatem so bila svetovna prvenstva kar malce zakleta: kot favorit je bil sedmi med mlajšimi člani v Innsbrucku 2018, pri mladincih je bil 50. v Dohi 2016. Med elito je v deževnem in hladnem Yorkshiru debitiral z 18. mestom. Sledili sta 33. mesto v Imoli 2020 in 37. mesto v Flandriji 2021. V Wollongongu 2022 je bil kot favorit le 19., lani je v Glasgowu z zadnjimi atomi prisprintal do bronastega odličja.

Se začenja mavrični niz?

"Če bo ostal v formi, kot je, tudi nekaj naslednjih let, jo bo lahko še kdaj oblekel. V teh dneh je namreč postala znana proga za SP v Ruandi prihodnje leto, ki bo še težja s 5500 višinskimi metri. Dvojček?" se sprašuje Jerič in Gruden pritrjuje: "Kigali vabi."

Začel se je niz štirih svetovnih prvenstev, ki bodo po okusu Pogačarja in Rogliča. Zürichu namreč sledijo Kigali, Montreal in Savojske Alpe, ki so leta 1980 priredile najbolj gorsko obarvano svetovno prvenstvo z rekordnimi šest tisoč višinskimi metri. Za dobro mero bo v Kigaliju izredno hribovit kronometer, podoben olimpijskemu v Tokiu.

"Prava vaba za Pogačarja, Rogliča in vse 'klančarje'. In kdo je na takšnem terenu glavni tekmec ob seveda Evenepoelu? Jonas Vingegaard. Ultimativni slovensko-danski derbi na kolesih sredi Afrike," se voditelja SOS-odmeva že veselita prihodnjih svetovnih prvenstev.

Zadnji mejnik – severni pekel

Sorodna novica Pogačar ostal zvest svoji intuiciji in sestavil najbolj noro sezono

Kot je v kolumni poudaril Slavko Jerič, ima slovensko kolesarstvo zdaj osvojenih 15 od velikih 16 dirk. Tukaj se sicer lahko razpravlja, ali v železni kolesarski repertoar sodijo zdaj tudi olimpijske igre, pri čemer profesionalci na njih sodelujejo šele od Atlante 1996. In kaj manjka? Dirka Pariz–Roubaix.

Vendar kot je izdal Pogačar, mora predtem osvojiti svoj četrti spomenik. Dirko Milano–Sanremo, kjer je vsako leto bližje končnemu uspehu, a kot je dejal Pogi, je to dirka, ki ga bo ugonobila. Vendar pred velikim spomladanskim izzivom leta 2025 pride zdaj na vrsto še oktobrski zaključek v Italiji. Tri dirke in tri priložnosti za razkazovanje mavrične majice ter naskok, da še četrto sezono zapored zaključi z osvojitvijo spomenika Po Lombardiji.

Pri 26 letih Pogačarju od najpomembnejših kolesarskih dirk manjkajo le še Sanremo, Roubaix in Vuelta. Naslednje leto bo naslov svetovnega prvaka v cestni vožnji branil 28. septembra v Kigaliju. Teden predtem pa se mu v Ruandi na 27. rojstni dan ponuja lepa priložnost za mavrično majico tudi v vožnji na čas. Foto: AP
Pri 26 letih Pogačarju od najpomembnejših kolesarskih dirk manjkajo le še Sanremo, Roubaix in Vuelta. Naslednje leto bo naslov svetovnega prvaka v cestni vožnji branil 28. septembra v Kigaliju. Teden predtem pa se mu v Ruandi na 27. rojstni dan ponuja lepa priložnost za mavrično majico tudi v vožnji na čas. Foto: AP

Vabljeni k poslušanju celotne epizode, kjer je govor še o naslednjih temah:
− kateri voditelj je bil 99,76-odstotno prepričan v naslov prvaka;
− kdo pa je upošteval Hauptmanov nasvet in pri sebi zmanjševal pričakovanja;
− misli ob napadu dobrih sto kilometrov pred ciljem;
− pogled na prispevek vseh članov zlatega osmerca;
− samomorilni napad in misli obeh "poelov";
− vloga Francoza Sivakova, sicer Pogačarjevega ekipnega kolega;
− nihanje prednosti med minuto in želenimi 40 sekundami;
− mirnost na TV SLO 2 in ustvarjanje panike na Eurosportu;
− Vrh Mount Kigalija bo drugo leto 106 km pred ciljem;
− najboljša sezona v zgodovini kolesarstva po statistiki iz Danske;
− bi lahko Slovenija s SP-jem še ujela Pogačarjevo ero?
− lov na četrto zaporedno Dirko po Lombardiji in Coppijev rekord;
− vprašanja in ideje poslušalcev ter bralcev (hvala!);
− zanimivost o številki (1)62.

Ob skorajšnjem koncu izjemne sezone za slovensko kolesarstvo vabljeni na debato v živo. Na Avdiofestivalu v ljubljanski Cukrarni bodo v ponedeljek, 7. oktobra, ob 17.00 v podkastu Tour 202 pred občinstvom nastopili Martin Hvastija (Kolesarska zveza), Slavko Jerič (Podkasta Številke in SOS), Igor Tominec (Val 202) in voditelj Luka Petrič. Zagotovite si brezplačne vstopnice.

Če pa morda nimate treh ur časa za podoživetje slovenskega osvajanja mavrične majice, si spodaj lahko v desetih minutah ogledate odločilni trenutek 97. SP-ja v cestnem kolesarstvu.

Kako so Slovenci pripravili Pogačarjev napad, ki je prinesel mavrično majico