Eden izmed najhuje prizadetih delov Grčije je bil drugi največji grški otok Evbeja. Foto: EPA
Eden izmed najhuje prizadetih delov Grčije je bil drugi največji grški otok Evbeja. Foto: EPA

Iz več delov Grčije poročajo o olajšanju po pošiljki dežja, ki je vsaj malce umiril razmere po več kot tednu dni divjanja gozdnih požarov. Po poročanju grških medijev so se številni prebivalci dežja razveselili kot praznika.

S padavinami se je prekinila dolgotrajna suša, ki je vodila k izbruhu požarov, v katerih je zgorelo najmanj 90.000 hektarjev površin. Uničenih je bilo na tisoče hiš, poginile pa so tudi številne živali.

A gasilci opozarjajo, da nevarnosti še ni konec in je previdnost še vedno na mestu. Čeprav je dež pogasil ognjene zublje, pa pod površino še vedno lahko tli in bi se lahko požari znova razplamteli. K temu bi lahko pripomogel tudi veter, zato gasilci ostajajo v pripravljenosti.

Vremenska fronta je sicer prinesla tudi nove težave, saj so strele zahodno od Aten in vzhodno od Soluna zanetile več manjših požarov, ki pa so jih gasilci hitro pogasili.

Gasilci v Italiji imajo polne roke dela. Foto: EPA
Gasilci v Italiji imajo polne roke dela. Foto: EPA

V Italiji so se ponoči borili z več kot 500 požari

Medtem so italijanski gasilci sporočili, da so se morali ponoči boriti z več kot 500 požari. Na območju Reggio Calabria so v sredo našli še eno truplo. Skupno so v požarih v Italiji umrli štirje ljudje. Se pa umirjajo razmere na Siciliji.

Italija se trenutno bori z vročinskim valom, ki je pognal temperature v nebo. V sredo naj bi padel celo nov evropski rekord, saj so na Siciliji izmerili 48,8 stopinje Celzija. Zaradi ekstremnih temperatur in močnega vetra pa je tudi večja ogroženost pred požari.

Samo v zadnji noči so se gasilci spopadli s 528 požari, od tega jih je bilo 230 na Siciliji. Gasilci so sicer sporočili, da so razmere na Siciliji trenutno pod nadzorom, to velja tudi za gorovje Madonie v bližini Palerma.

Na območju Kalabrije so medtem v zadnjem dnevu gasilci posredovali okoli stokrat.

V sredo so na območju Reggio Calabria našli truplo 79-letnika, ki ga je ujel požar. Isti dan pa je na območju umrl še 77-letnik, ki je skušal pred plameni rešiti svojo čredo. Že prejšnji teden sta v požarih umrla dva človeka.

Vročina v državi naj bi se nadaljevala tudi danes in v petek.

Gori tudi na Hrvaškem in v BiH-u

Po poročanju hrvaškega portala index.hr je v okolici Pulja ob 15.30 izbruhnilo nekaj požarov. V kraj Jadreški nekaj kilometrov od Pulja je ogenj zajel sedem hektarjev gozda in nizkega rastlinja ter se približal hišam, a požar je bil ob pomoči letala ob 17. uri pod nadzorom. Žrtev ni, tudi domovi niso prizadeti.

Medtem je v BiH-u pod nadzorom del požarov, del pa jih ne morejo pogasiti zaradi nedostopnega terena, zato je potrebno posredovanje iz zraka.

Problem je tudi v politični obstrukciji gašenja, poroča index.hr. Za pomoč pri gašenju so v operativnem centru Jablanica zaprosili za helikopter vojske BiH-a, o čemer na koncu odloča tričlansko predsedstvo BiH-a. A srbski član predsedstva Milorad Dodik ni dal soglasja za uporabo helikopterja, zaradi česar je hrvaški član predsedstva in predsedujoči organu Željko Komšić za pomoč zaprosil Nato in Eufor.

Alžirija: Hudi požari na severu države

Medtem na severnem delu Alžiriji še naprej divjajo hudi požari. V državi se sicer začenja tridnevno žalovanje za ljudmi, ki so umrli v požarih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V požarih v tej državi je do zdaj umrlo že 69 ljudi, od tega 41 civilistov in 28 vojakov, ki so se bojevali s požari.

Požari divjajo že četrti dan. Vojaki in civilni prostovoljci so se pridružili gasilcem pri gašenju ognjenih zubljev, ki so se zaradi vetra in suhega vremena še razširili. Na družbenih omrežjih so se razširile fotografije ujetih vaščanov, prestrašene živine in požganih gozdnatih pobočij.

Alžiriji je prek posebnega mehanizma EU-ja na pomoč pri gašenju požarov z dvema letaloma priskočila tudi Francija, ki je v prizadeto državo poslala dve letali za pomoč pri gašenju požarov.

Alžirske oblasti pravijo, da so požare v veliki meri povzročili požigi. Do zdaj so v državi aretirali štiri domnevne požigalce. Država se sicer s sezonskimi požari spopada vsako leto, vendar je letošnja katastrofa neprimerljiva s požari zadnjih let, še piše AFP.

Na Siciliji izmerili najvišjo temperaturo ozračja v zgodovini Evrope