MOPE je na prvem razpisu marca dal na razpolago le 20 milijonov evrov sredstev. Foto: MMC RTV SLO
MOPE je na prvem razpisu marca dal na razpolago le 20 milijonov evrov sredstev. Foto: MMC RTV SLO

Predmet javnega razpisa je dodelitev nepovratnih sredstev za sofinanciranje gradnje novih naprav za samooskrbo na javnih stavbah in na pripadajočih enostavnih ali nezahtevnih objektih, ki so ob javni stavbi. Predmet razpisa so tudi naprave na utrjenih površinah parkirišč na stavbnih zemljiščih v lasti občin ali države, so marca sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Projekti, za katere je mogoče pridobiti sredstva, vključujejo nakup in vgradnjo tovrstnih naprav za samooskrbo, katerih skupna inštalirana moč vgrajenih fotovoltaičnih panelov na posamezno vlogo je minimalno en megavat, v kombinaciji z baterijskimi hranilniki ali brez njih.

S sredstvi evropskega mehanizma za okrevanje in odpornost bodo priznani upravičeni stroški projekta sofinancirani v primeru izvedbe projekta po postopku koncesijskega javno-zasebnega partnerstva do 49-odstotno, vendar ne več kot 358 evrov na kilovat (kW) inštalirane nazivne električne moči fotovoltaičnih panelov, v primeru izvedbe projekta po postopku javnega naročila ali javnonaročniškega javno-zasebnega partnerstva pa do 100-odstotno, vendar ne več kot 730 evrov na kW inštalirane nazivne električne moči. V obeh primerih velja, da ni mogoče pridobiti več kot pet milijonov evrov na vlogo.

Naslednje odpiranje vlog bo 2. septembra 2024, nato še 10. februarja 2025. Če bodo sredstva porabljena pred iztekom zadnjega roka, bodo razpis zaprli prej. Vloge je treba posredovati na ministrstvo. Vloge bodo odpirali po zaporedju vložitve.