Nekatere najdražje nepremičnine ob Mehiškem zalivu to poletje samevajo. Foto: EPA
Nekatere najdražje nepremičnine ob Mehiškem zalivu to poletje samevajo. Foto: EPA
Kitajska
Prizore čiščenja nafte, kakršne je bilo videti v ZDA, zdaj gledamo še na Kitajskem. Foto: Reuters

Odgovorni za čiščenje morja po naftni katastrofi 20. aprila Thad Allen je dejal, da morajo preveriti, ali iz morskega dna izteka metan. Če je tako, bi lahko v morje iztekala tudi nafta.

Za nov načrt bi potrebovali tri dni
Če bodo sonarji in zvočni senzorji, ki so jih v bližino poškodovane vrtine namestili inženirji British Petroleuma, novo iztekanje nafte potrdili, mora BP pripraviti načrt za ponoven dvig pokrova, nafto pa bi na površje prečrpali po ceveh. A za začetek tega postopka bi Britanci potrebovali nove tri dni, v tem času pa bi se ponovila stara zgodba - v že tako močno onesnaženo morje bi izteklo še več deset tisoč litrov nafte.

Končna rešitev avgusta
V četrtek jim je iztekanje končno, po skoraj treh mesecih, uspelo ustaviti, saj so na vrtino namestili poseben pokrov, a to naj bi bila le začasna rešitev. Družba namreč že vrta novo vrtino, s pomočjo katere želijo iztekanje nafte trajno ustaviti. Po navedbah naftnega giganta si prizadevajo, da bi poškodovano vrtino trajno zamašili do sredine avgusta.

Nesreča na naftni ploščadi Deepwater Horizon, v kateri je umrlo 11 delavcev, je najhujša okoljska katastrofa v zgodovini ZDA. Naftni madež je prizadel na stotine kilometrov obale in močno vpliva tudi na gospodarstvo bližnjih zveznih držav, saj so sicer zelo obiskane plaže prazne, območja, namenjena ribolovu, pa zaprta.

V petek je v bližini mesta Dalian na Kitajskem eksplodirala cev, po kateri se je pretakala nafta, to pa je spodbudilo še drugo eksplozijo. V morje je izteklo okoli 300.000 ton surove nafte.

Pri BP-ju so za zdaj za reševanje madeža namenili že več kot 3,95 milijarde dolarjev, 32.000 prizadetim pa so namenili že več kot 200 milijonov dolarjev za odškodnine. Odločiti pa se bodo morali še o 61.000 tožbah, ki čakajo na obdelavo.

V torek bo v Washington prišel britanski premier David Cameron, glavna tema pogovorov z Barackom Obamo pa bo prav odziv BP-ja na nesrečo in čiščenje.