Neurje je najbolj prizadelo občino Velenje, kjer škodo še ocenjujejo. Foto: Občina Velenje
Neurje je najbolj prizadelo občino Velenje, kjer škodo še ocenjujejo. Foto: Občina Velenje

V noči iz četrtka na petek je po hudem neurju, ki je divjalo po skoraj vsej Sloveniji, je voda poplavila objekte in ceste, sprožilo pa se je tudi več zemeljskih plazov, ki so stanovalce začasno prepodili z domov.

V Velenju škodo še ocenjujejo
Najhuje je bilo na območju Velenja, kjer so našteli 25 plazov, poleg njih pa še nekaj manjših, ki še niso popisani. Nobeden ne ogroža stanovanjskih in gospodarskih poslopij. Neurje je najbolj prizadelo krajevne skupnosti Pesje, Kavče, Podkraj, Podgorje in zaselek Tajna. Zaradi neurja je v občini še vedno poškodovanih veliko bankin cestišč, prevozne pa so vse, razen tiste v zaselku Tajna, kjer sanacija še poteka. Občanke in občane pozivajo k strpni in previdni vožnji.

Krizni štab, ki je spremljal posledice neurja v Velenju, se je sestal v petek pozno zvečer in ugotovil, da je stanje v občini stabilno, sicer pa štab, ki se je sestal ob 9. uri, še naprej izvaja redni nadzor nad posledicami neurja. Tri ekipe se bodo ob 12. uri odpravile na teren in podrobno popisale vse plazove, da se bo lahko začela pripravljati ocena povzročene škode, krizni štab pa se bo znova sestal zvečer.

Razmere se bodo umirile
Danes se bo po dolgem času razjasnilo, sicer so popoldne še mogoče kratkotrajne plohe, a se bodo razmere povsod umirile. Agencija republike Slovenije za okolje je sporočila, da se razmere po Sloveniji umirjajo in da so pretoki rek na severovzhodu Slovenije sicer še veliki, a da se bodo danes in v prihodnjih dneh počasi zmanjševali.

Nekaj fotografij posledic petkovega neurja si lahko ogledate v spodnji galeriji.