Poplave, kot so bile septembrske, se bodo v prihodnje še pojavljeje, tudi v silovitejši obliki, napovedujejo na Arsu. Foto: MMC RTV SLO
Poplave, kot so bile septembrske, se bodo v prihodnje še pojavljeje, tudi v silovitejši obliki, napovedujejo na Arsu. Foto: MMC RTV SLO

Septembrske silovite poplave, ki so prizadele Slovenijo, so pokazale, da je lahko obilica vode v mestu resna težava, so ob predstavitvi projekta Moč voda v Dobrepolju poudarili predstavniki Arsa.

Vodja službe za hidrologijo na Arsu Janez Polajnar je ob tem predstavil težave pri veliki količinah vode, ki nastanejo med poplavami. "Kot kaže, bodo v prihodnje ekstremni hidrološki pojavi, kot so bile septembrske poplave, pogostejši, lahko tudi silovitejši," je dejal.

Župan Dobrepolja Janez Pavlin meni, da je prav ozaveščanje tisto, ki največ pripomore k preventivnemu ukrepanju. "Občina Dobrepolje je bila v septembrskih poplavah ena izmed najbolj poplavljenih občin na Dolenjskem. Vpliv poplav bomo skušali zmanjšati z več nasipi v okoliških krajih, obenem pa ozaveščali občane, da so nekateri posegi v naravo preprosto nedovoljeni," je povedal.

Predstavnica Arsa in vodja sektorja za porečje reke Save Vesna Metelko Skutnik pa je dejala, da je sodelovanje z občino Dobrepolje zgledno, saj tako župan kot prebivalci razumejo poplave kot naravno danost. "Če bo sodelovanje z državo in lokalnimi skupnostmi uspešno, pa bo nedvomno tudi škoda manjša," je prepričana.

V občini Dobrepolje so sicer postavili opozorilno tablo, vročili pa so jih tudi županom drugih občin v regiji.