Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je neurje prizadelo opčine Apače, Gornja Radgona, Radenci, Cankova, Tišina, Murska Sobota, Beltinci, Črenšovci, Odranci, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Veržej, Velika Polana, Turnišče in Dobrovnik. Foto: MMC RTV SLO/ uporabnik Drncl
Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je neurje prizadelo opčine Apače, Gornja Radgona, Radenci, Cankova, Tišina, Murska Sobota, Beltinci, Črenšovci, Odranci, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Veržej, Velika Polana, Turnišče in Dobrovnik. Foto: MMC RTV SLO/ uporabnik Drncl
Neurje za seboj pustilo velikansko škodo
Zaščita pred točo

Z Zavarovalnice Triglav so že sporočili, da nastalo škodo popisuje nad 200 cenilcev iz vse Slovenije, po prvih ocenah pa naj bi znašala nad 11 milijonov evrov. Zavarovalnici Adriatic pa za zdaj kaže, da bo morala izplačati okoli 1,1 milijona. Obe zavarovalnici pri tem sporočata, da naj ljudje najprej poskrbijo za varnost in preprečitev nadaljnje škode, škodo po možnosti fotografirajo, s prijavami pa ne hitijo. Najprej naj prijavijo škodo na stanovanjskih objektih in poljščinah, počaka pa lahko prijava škod na avtomobilih.

Kot so sporočili s Slovenske Karitas, se najbolj prizadeti prebivalci za pomoč lahko obrnejo tudi k njim, in sicer na škofijske Karitas, so pa za pomoč že namenili 70.000 evrov.

Če želite pomagati, prispevke lahko nakažete na:
Slovenska Karitas
Kristanova ulica 1
1000 Ljubljana
TRR (NLB): 02140-0015556761
Namen: TOCA
Sklic: 8400

ali
na tekoči račun Rdečega Križa odprt pri SKB-ju:
03100 - 11111 - 222 - 96
sklic 937013.
namen: NEURJE 2009:

Po besedah direktorja Kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota, Franca Režonje, je v Pomurju prizadeto veliko ravninsko območje na obeh straneh Mure, kjer je največ poljščin. Podatke o prizadetih območjih še zbirajo, znano pa je že, da je pridelek oljne ogrščice in ječmena popolnoma uničen, vprašljiv pa je tudi pridelek pšenice.

Gasilci pokrivali strehe, odstranjevali drevesa
Glede na podatke uprave za zaščito in reševanje so gasilci v Apačah prekrili osem streh in odstranili 12 podrtih dreves. V Gornji Radgoni so gasilci prekrili 16 objektov, šestkrat črpali vodo, odstranili prek 60 dreves, v Radencih pa so prekrili devet objektov in odtranili 13 dreves.

Prav tako delo so gasilci imeli še na ljutomerskem in veržejskem območju, murskosoboški pa so pokrili strehi dveh osnovnih šol in osem stanovanjskih objektov ter črpali vodo iz kleti. Z odstranjevanjem dreves in s pokrivanjem streh so imeli veliko dela tudi beltinški gasilci in gasilci iz Odrancev, Dobrovnika, Moravskih Toplic, Turnišča, kjer je voda zalila tudi tovarno Planika, iz Velike Polane in Lendave. Neurje v Pomurju je poškodovalo tudi električno omrežje, tako da so nekateri kraji ostali brez njega do okoli 23.00.

Na Štajerskem najhuje ob meji z Avstrijo
Na Štajerskem pa je bilo najhuje ob meji z Avstrijo. Ocena škode, ki jo je toča povzročila na kmetijskih pridelkih, strehah hiš, avtomobilih in električni napeljavi, bo znana šele v naslednjih dneh. Neurje s točo je najprej že popoldne zajelo občino Kungota, kjer je poškodovalo ostrešja desetih stanovanjskih objektov, voda pa je zalila tudi kletne prostore ene hiše.

V občini Šentilj je veter porušil drog električnega daljnovoda, zato je bila motena oskrba z električno energijo, strehe pa so bile poškodovane še na Mariborski ulici, v Stari Gori in Zgornjem Dobrenju. Neurje je zajelo tudi občino Pesnica, kjer so bile prav tako poškodovane strehe stanovanjskih hiš. Nekja težav je bilo v Mariboru, kjer je veter podrl nekaj dreves, nekaj objektov pa je zalila voda. Po podatkih uprave je toča na tem območju še enkrat udarila zvečer.

Na Ptujskem predvsem močni nalivi in veter
Nekoliko manj težav so po podatkih uprave imeli na ptujskem območju, kjer toče sicer ni bilo, škodo pa so povzročali predvsem močni nalivi in veter. Ta je odkril strehe 12 stanovanjskih hiše v Malem Brebrovniku, Bresnici in Miklavžu pri Ormožu. Meteorne vode so zalile stanovanje v naselju Šikole v občini Kidričevo, gasilci pa so morali blato in gramoz očistiti s cestišč v občinah Dornava, Ptuj, Trnovska vas in Sveti Tomaž.

Po prvih ocenah na Koroškem ni večje škode
Neurje s točo je pozno popoldne zajelo tudi del Koroške. O škodi poročajo iz občine Dravograd, kjer je na Ojstrici toča poškodovala gospodarsko poslopje in vrtnine, podobno je bilo tudi v občini Ribnica na Pohorju. V Radljah ob Dravi je voda zalila nekaj kleti, zato so občanom na pomoč priskočili gasilci. Po besedah vodje slovenjgraške izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Borisa Balanta neurje s točo in vetrom na Koroškem po doslej zbranih podatkih ni povzročilo večje škode, vendar pa zbiranje podatkov še poteka.

A. Me./E. S.

Neurje za seboj pustilo velikansko škodo
Zaščita pred točo