Gasilci PGD Sveta Ana so ponoči pomagali pri pokrivanju streh, ki jih je odkril veter. Foto: Gasilska enota Lokavec
Gasilci PGD Sveta Ana so ponoči pomagali pri pokrivanju streh, ki jih je odkril veter. Foto: Gasilska enota Lokavec

Vreme RTVSLO.si

Severno od Maribora je v soboto zvečer nastala močna nevihta s točo, ki se je pomikala proti severovzhodu. Gasilci in pripadniki drugih služb so po večini odstranjevali podrta drevesa, prekrivali poškodovane strehe in črpali vodo iz poplavljenih objektov. Sprožil se je en zemeljski plaz.

Agencija RS za okolje je v petek med 17. in 20. uro najmočnejše sunke vetra izmerila na Koroškem. V Šmartnem pri Slovenj Gradcu je Arsova postaja izmerila sunek vetra s hitrostjo 88 km/h. Foto: Arso/X
Agencija RS za okolje je v petek med 17. in 20. uro najmočnejše sunke vetra izmerila na Koroškem. V Šmartnem pri Slovenj Gradcu je Arsova postaja izmerila sunek vetra s hitrostjo 88 km/h. Foto: Arso/X

Župan Občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah David Klobasa je na družbenem omrežju Facebook sporočil, da je bilo zaradi neurja poškodovanih enajst daljnovodov, zato se pričakuje daljši izpad električne energije.

Pred 20. uro zvečer je neurje z nalivi in močnim vetrom zajelo občino Celje. Močan veter je podiral drevesa in lomil vejevje, ki je ogrožalo mimoidoče. V Laškem in Vojniku je prav tako podiralo drevesa ter na cestišče naneslo kamenje in blato.

Tudi v Mariboru so gasilci razžagali in odstranili podrto drevo, pomagali so tudi pri sanaciji poškodovane strehe na večjem poslovnem objektu. V Komnu so odstranili štiri podrta drevesa, ki so ovirala promet, v Lenartu so prav tako odstranili podrta drevesa, pokrili odkrite strehe ter izčrpali vodo iz zalite kleti, je poročala Uprava RS za zaščito in reševanje. Podrta drevesa so odstranjevali tudi v Kungoti, Pesnici, Šentilju, Sveti Ani. Gasilci so v Slovenski Bistrici nudili pomoč pri sanaciji poškodovanih streh.

Neurje je znova divjalo tudi na Koroškem. V občinah Slovenj Gradec, Črna na Koroškem, Ravne na Koroškem in Prevalje so gasilci odstranjevali podrta drevesa in pomagali na objektih, kjer je odkrivalo strehe. V Šmartnem pri Slovenj Gradcu je Arsova postaja izmerila sunek vetra s hitrostjo 88 km/h. Močan veter je tudi v občinah Velenje in Šoštanj podiral drevesa in na cestišče nanesel kamenje in blato.

Podrto drevo v občini Sveta Ana. Foto: Gasilska enota Lokavec
Podrto drevo v občini Sveta Ana. Foto: Gasilska enota Lokavec

Orkanski veter zajel Pomurje, zaradi izpada elektrike motena tudi dobava vode

Spletni portal Siol poroča, da je bilo posebej veliko škode v občini Križevci na Murskem polju. Na območju, kjer živi nekaj več kot 3500 prebivalcev, je orkanski veter poškodoval okoli 45 streh bivalnih objektov, dve strehi je odnesel v celoti. Zaradi nevarnosti padca s streh so sanirali samo bivalne objekte, gospodarski pridejo na vrsto danes, je za portal povedal poveljnik gasilcev v Križevcih Miran Ros. Zaradi neurja je bila zaprta železniška proga, dlje časa niso normalno delovale železniške zapornice.

Župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici Andrej Vrzel je na omrežju Facebook zapisal, da je sinočnje neurje tudi pri njih povzročilo težave pri dobavi vode in elektrike. "Zaradi izpada električne energije je motena tudi dobava vode, ker črpalke na črpališčih ne delajo. Z gasilci naše gasilske zveze smo dogovorjeni, da dobavimo vodo do občanov, ki jo nujno potrebujejo. Prav tako so na voljo električni agregati za zagon črpalk v individualnih vodnjakih, ki so še v funkciji." Kot navaja, naj bi Elektro Maribor danes odpravil težave na daljnovodnem omrežju, jutri pa na nizko napetostnem.

Uprava RS za zaščito in reševanje pa je skupaj naštela 249 lokacij izrednih dogodkov. Regijski centri za obveščanje Celje, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Ptuj, Slovenj Gradec in Trbovlje so aktivirali 106 gasilskih enot. Agencija RS za okolje (Arso) je že v petek dopoldne za večji del države izdala oranžno opozorilo.

Danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Čez dan še lahko nastane kakšna ploha, lahko tudi zagrmi. Zvečer se bo prehodno razjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 28, na Primorskem okoli 31 stopinj Celzija.

V nedeljo bo sprva še dokaj sončno, čez dan pa bo vedno več spremenljive oblačnosti. Nastale bodo posamezne plohe in nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo do 12 do 17, na Primorskem okoli 20, najvišje dnevne od 25 do 28, na Primorskem do 31 stopinj Celzija.