Največ sedežev je dobila lista, katere nosilec je Peter Vrisk. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Največ sedežev je dobila lista, katere nosilec je Peter Vrisk. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Po prvem, še neuradnem izidu je največ sedežev - in sicer 12 - v najvišjem organu, to je svet zbornice, dobila Kmečka lista - Društvo za razvoj podeželja, katere nosilec je Peter Vrisk, sicer predsednik Zadružne zveze Slovenije, je poročal Radio Slovenija. Sledijo ji Slovenska kmečka zveza SLS z devetimi sedeži, Kmečko društvo - Lista Cvetko Zupančič s sedmimi, Forum za kmetijstvo in razvoj podeželja SDS-a s tremi in Kmečko društvo NSI z dvema sedežema. Po en sedež so dobili Sindikat kmetov Slovenije, Lista Franc Režonja in Lista Vinko But.

V svet zbornice so bili po prvih neuradnih podatkih izvoljeni Branko Tomažič, Marjan Colja, France Mervar, Franc Prelesnik, Anton Lah, Jože Simončič, Jože Strgar, Jožef Pribožič, Marjan Janžekovič, Janko Stojković, Danica Ramšak in Danilo Rihtaršič. V kranjski območni enoti zbornice pa bodo zaradi izenačenih glasov dveh kandidatov opravili žreb, poroča STA.

Svet zbornice ima 36 sedežev predstavnikov fizičnih oseb in 13 sedežev pravnih oseb, poroča Radio Slovenija. Volitve za pravne osebe so bile 25. maja, udeležba pa je bila 17-odstotna. Svet Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije bo malo pred koncem junija na ustanovni seji izmed svojih članov izvolil tudi novega predsednika. Zdajšnjemu predsedniku Cvetku Zupančiču mandat poteče prvega julija.