Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 11. jul. 2020

Prvi • Sob, 11. jul.

00:00
Poročila

V prvi uri nočnega programa bo naša gostja nekdanja evropska komisarka Violeta Bulc. Še pred kratkim si nismo mogli niti približno predstavljati, v kakšnih težavah se bo znašel promet zaradi svetovne pandemije. Bomo sploh še kdaj potovali tako, kot smo včasih? Zakaj smo železnice pri nas postavili na drugi tir in ali je ideja o letečih avtomobilih samo znanstvena fantastika? Naša gostja trdi nasprotno. Prisluhnite nam tudi v nočnih urah, ko za vas pripravljamo še druge zanimive prispevke. Vaš nočni gostitelj bo Andrej Šavko.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Vrata imajo zelo veliko različnih pomenov. So varnost, zaščita, zasebnost. Po drugi strani pa, ko se odprejo, postanejo most v notranjost doma, neke stavbe, dvorane, cerkve, kjer se dogajajo številne zanimive stvari.
Naš dom za ostarele ima prekrasna steklena dvojna vrata, ki so se ob začetku pandemije zaklenila in bila do pred kratkim strogo zaprta. Odpirala so se le od znotraj in le z dovoljenjem portirja si lahko vstopil skoznje.
Pred nekaj dnevi pa so se vrata, ta lepa steklena vrata, spet odprla! Še zmeraj so tu kontrola, dezinfekcija rok in maske na obrazu, ali – vrata so odprta! Vsi smo se tega razveselili. Majhna gesta, ki je prinesla neizmerno veliko upanja in veselja! Vrata so odprta.
V nekdanjem glavnem mestu skupne države sem rada obiskovala tako katoliške kot pravoslavne cerkve. Ker so katoličani velika manjšina, so bile cerkve zaprte, saj niso imeli nikogar, ki bi pazil na to, kdo vstopa in kaj dela v svetiščih. No, pravoslavne cerkve so bile odprte od zgodnjega jutra do pozne večeri, poleti in ponoči. In nikoli niso bile prazne. Vsaj nekaj vernikov je tam molilo ali poslušalo čudovito petje pravoslavnih menihov.
Odprta vrata so neke vrste vabilo, da vstopiš, da pogledaš, kaj je tu notri, in da se obogatiš od tega, kar najdeš. Zato mi je hudo, ker sem po zahodni Evropi skoraj povsod naletela na številna zaprta cerkvena vrata … Pravijo, da zato, ker v cerkvah ni več mesta za molitev. Da je tam kakšna dvorana ali kaj podobnega …
Ko zdaj spet odpiramo številna vrata, ne bi smeli pozabiti odpreti tudi vrat svojih srčnih »skrinjic«, kot je nekoč napisal največji Ivan Cankar: Vsak človek, tudi najsiromašnejši, ima v hiši svojega življenja posebno kamrico, za katero nosi ključ vedno s seboj in ga ne posodi nikomur … Vsak narod ima v hiši svojega življenja posebno kamrico, v katero je skrbljivo spravil, kar je bil kdaj pridobil dragocenega, spravil vse, kar je bil kdaj najgloblje doživel, z vsem svojim ubogim telesom, z vso svojo čisto dušo, spravil vse, kar je kdaj trepetaje v predsmrtni bridkosti čutil in mislil. V to kamrico stopi ob usodni uri, stopi vanjo, da se povrne očiščen in utrjen, poln vere váse in v dobroto svojega bližnjega, poln zaupanja v dan in v večnost, poln moči, brez strahu, pripravljen na svatovanje in pripravljen na svojo lastno sedmino ...

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar 11. 7.

06:15
Vreme z meteorologom

06:30
Poročila

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Marsikdo si je v preteklih tednih že privoščil kakšno osvežitev v morju, jezeru, reki ali bazenu. Odgovorno ravnanje je pomembno tako na uradnih kopališčih kot tudi divjih kopališčih, tako na bazenih in morskih, jezerskih ali rečnih plažah. Ali mislite recimo, da lahko vsako, na videz mirno reko, brez težave preplavate?

08:00
Poročila

Otroci poletne počitnice preživljajo tudi v različnih počitniških varstvih. Filip, Ana, David, Ema in Ela v teh julijskih dneh igrajo tenis in druge športne igre. Naši Lari pa so povedali, da bodo del počitnic preživeli tudi na Obali, v gorah, pri babicah in dedkih in na adrenalinskih avanturah …

08:40
Violinček

09:00
Poročila

Počitnice so se dobro začele in ekipa Programa za mlade je v tem tednu obiskala Celje, kjer počitniške dni v varstvu na I. osnovni šoli Celje preživlja več kot 60 otrok. Zanje smo pripravili radijsko novinarsko delavnico, skozi katero so spoznali delo novinarja in tonskega mojstra, tudi sami pa so se preizkusili z mikrofoni v roki ter posneli intervjuje.

Dve skupini sta intervjuvali znanega slovenskega glasbenika g. Dejana Vunjaka, dve skupini učitelja g. Žana Močivnika in dve skupini vzgojiteljico go. Barbaro Bobik. Otroci so z izvirnimi vprašanji navdušili svoje sogovornike, ki so govorili o svojih izkušnjah, delu, peripetijah, doživetjih in željah.

Njihove odgovore in utrinke z delavnic slišite to soboto v oddaji Hudo! med 9.00 in 10.00 na Prvem.

10:00
Poročila

11:00
Poročila

V začetku tedna se je poslovil maestro Ennio Morricone. Zapustil je neizbrisljiv pečat v žanru filmske glasbe. Poklonili se mu bomo z esejem in izbranimi odlomki njegove filmske glasbe, zaradi katere smo, kot je zapisala Tina Ogrin, filme začeli tudi poslušati. Napovedali bomo 16. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, ki bo letos potekal v Ormožu in Ljutomeru ob upoštevanju zdravstvenih ukrepov, ter se podali v kino. Ogledali smo si Emo čilskega režiserja Pabla Larraína ter iHuman norveške dokumentaristke Tonje Hessen Schei. Avtorici ocen sta Tesa Drev in Tina Poglajen.

11:50
Obvestila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

25 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

13:23
Osmrtnice, obvestila

Novi koronavirus se še naprej nezadržno širi po svetu. Okužil se je tudi brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki je doslej ostro nasprotoval previdnostnim ukrepom za zajezitev virusa. Hrvaški volivci so kljub epidemiji odšli na volišča in največjo podporo namenili desnosredinski stranki HDZ premierja Plenkovića. V Trstu pa je vse nared za ponedeljkovo srečanje predsednikov Pahorja in Mattarelle ob 100. obletnici požiga Narodnega doma. Avtor oddaje je Blaž Ermenc.

14:00
Poročila

Romaneskni prvenec z naslovom Mojstrovina avtorice Ane Schnabl nas popelje v zgodovinsko obdobje razpada Jugoslavije. Osrednje mesto v pripovedi zaseda ljubezenski odnos, skozi katerega pa ne zasledujemo le zapletene psihološke dinamike medosebnih razmerij, temveč tudi introspekcijo in potovanje protagonistke Ane Miler k sami sebi. Izrisujejo se posledice interakcij z drugimi, posledice osebnih odločitev in spoznanja ob srečevanju s samim seboj. V romanu, ki pronicljivo analizira psihopatologijo človeških nravi in pokaže, kako v obdobjih krize vznikata nelagodje in resnica, zasledujemo tudi vprašanje usode, kavzalnosti in svobode, vprašanje odnosa med življenjem in umetnostjo ter proces emancipacije glavne junakinje. Roman je izšel letos pri založbi Beletrina. Pred mikrofon smo povabili avtorico, pisateljico Ano Schnabl.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

Jadranka Završnik je ponosna na delo oziroma že kar na poslanstvo, ki ga opravlja. Veliko energije, predanosti pa tudi ljubezni namreč vlaga v prizadevanja, da bi prebivalci Kranja dodobra spoznali in vzljubili svoje mesto, njegovo zgodovino, njegove skrite ulice in trge ter tudi naravo, ki ga obdaja. Ključ, ki odpira vrata v vse našteto, pa je kultura, ki pod isto streho združuje in povezuje umetnike najrazličnejših smeri. In kamenčke v mozaik teh prizadevanj ves čas prispeva tudi Jadranka Završnik, ki s svojimi kamišibajskimi predstavami in pravljicami, ki jih pripoveduje, nagovarja predvsem otroke. V oddajo Razkošje v glavi je »Jadrnico«, kot so jo poimenovali najmlajši, povabil Dušan Berne.

17:00
Poročila

Tudi pri nas, tako kot v številnih drugih državah, se nadaljuje trend naraščanja okužb z novim korona virusom. Gre za prenose okužb v lokalnem okolju in ne več toliko iz tujine, zato je vlada znova zaostrila nekaj ukrepov, državni zbor pa je v pripravah na drugi val epidemije sprejel nov protikoronski zakon. Kolikšni bodo finančni učinki negotovih časov ni znano, zagotovo pa bodo posledice pandemije še globje in okrevanje še počasnejše od prvotnih napovedi, ugotavlja Evropska komisija. V Tedenskem aktualnem mozaiku tudi o predlaganih spremembah medijske zakonodaje, protestih v Srbiji in stoti obletnici požiga Narodnega doma v Trstu. Z voditeljico Erno Strniša ob sedemnajstih na Prvem.

18:00
Poročila

Glasbena preobleka je 20-minutna tedenska oddaja, v kateri predstavljamo manj znane priredbe domačih in tujih uspešnic. Na sporedu je vsako sredo ob 22.30, ponovitev pa v soboto ob 18.15. Enkrat na mesec jo bomo živo prenašali iz studia 13; naši gostje bodo zanimivi glasbeniki, s katerimi bomo skupaj priredili nekaj domačih in tujih skladb ob kitarski spremljavi. Urednik oddaje je Andrej Prezelj.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 19.00 na Radiu Slovenija.

Čas v dedkovi delavnici zveni kot uigran orkester.
Pripoveduje: Maja Končar.
Napisala: Helena Giacomelli.
Posneto v studiih Radia Slovenija 1999.

V Sobotnem glasbenem večeru urednik Jane Weber poglobljeno analizira širok razpon glasbenih del, predvaja posnetke pomembnejših koncertov domače in tuje glasbene produkcije, prireja žive koncerte in ureja neposredne prenose. Ob sobotah ob 20.00 na Prvem.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

Igra je nastala po kratki prozi slovenske pisateljice Alme Karlin in v radijski priredbi Irene Glonar, režiserke in radijske ustvarjalke. Ekspresionistična zgodba Alme Karlin prihaja iz Japonske, ki je bila za vsestransko umetnico in svetovno popotnico tudi najljubša dežela.

Avtorica priredbe in režiserka: Irena Glonar
Dramaturg: Pavel Lužan
Tonski mojster: Jure Culiberg

Starec – Polde Bibič
Tujec – Branko Šturbej
Trgovec – Ivo Ban

Traja 6' 26”
Produkcija Uredništva igranega programa.
Posneto v studiih Radia Slovenija januarja 2000.

23:00
Poročila

Marko Kravos, poet s širokim razponom od vznesene radoživosti do trpke ironije, trdno stoji na svojih tržaških tleh in tako je v njegovi poeziji čutiti tudi zrak, ki ga diha, včasih sredozemsko igriv, drugič težko zadušljiv. V tednu, ko se z literarnimi oddajami na Radiu Slovenija oziramo v Trst, bomo v Literarnem nokturnu slišali nekaj njegovih pesmi, ki se bolj ali manj neposredno nanašajo na življenje v tem mestu.

Terry Allen & the Panhandle Mystery Band – Just Like Moby Dick. Slikar ameriškega temnega (ne)vsakdana.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov