Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 11. jul. 2020

Ars • Sob, 11. jul.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

07:30
Glasbena jutranjica

Pesem Brune Marije Pertot Človek in morje je bila objavljena v zbirki Črnike dobre na nabrežju leta 2011. Avtorica je prepoznavno ime slovenske zamejske književnosti, za njeno pisanje pa je, kot je pred leti zapisal Taras Kermavner, značilno, da je "v celoti pozitivno usmerjena, ena sama hvalnica solidarnosti, dobroti, trdnosti, smiselnosti sveta".

08:02
Glasbena jutranjica

10:00
Poročila

Vabimo vas k spremljanju koncerta Dixit, ki ga je prejšnji petek v Slovenski filharmoniji priredila Glasbena matica Ljubljana v sodelovanju z Akademijo za glasbo Univerze v Ljubljani.
Večer je postregel z deli Iacocubsa Handla Gallusa, Janeza Krstnika Dolarja ter Domenica in Alessandra Scarlattija, izvedli pa so jih Mešani zbor Glasbene matice Ljubljana, pevski solisti, Komorni godalni orkester Akademije za glasbo in člani Baročnega ansambla Ljubljana. Dirigent je bil Sebastjan Vrhovnik, njegov asistent pa Andro Čalo.

Za uvod povzemamo prav tako uvodne besede Andra Čala v koncertnem listu: »Dixit Dominus Domino meo je uvodna vrstica psalma 110 in slavilni epilog koncerta, katerega rdeča nit je pripoved o aktualnem položaju sveta, ki se spoprijema z bolezensko pandemijo. Mirno uspavani v blagostanju 21. stoletja, ki ga razumemo kot nekaj samoumevnega, večkrat pozabljamo, da je bila zgodovina človeštva bolj kot z lepoto in mirom zaznamovana s težavnimi izzivi. Poleg vojn je človeštvo velikokrat trpelo zaradi različnih bolezni, izmed katerih je bila posebej smrtonosna kuga. Takrat je človek povsem naravno z molitvijo, žrtvami in zaobljubami molil k Bogu na priprošnjo Blažene Device Marije. Prav v takšnem položaju se začenja tudi naša glasbena pripoved.«

11:00
Poročila

Pogovor Aleksandre Saške Gruden z akademskim slikarjem Sandijem Červekom objavljamo ob umetnikovi okrogli obletnici. Ustvarjalec je tesno povezan z domačim Prekmurjem – svoje okolje v svojih delih upodablja na specifičen način z redukcijo barve in oblike. Červek je na umetnostno prizorišče stopil v drugi polovici osemdesetih let 20. stoletja z generacijo, ki se je obrnila k abstrakciji in modernistični tradiciji in še danes pomembno sooblikuje slovensko slikarstvo.

Tudi tokratna poletna oddaja nas bo popeljala po različnih krajih sveta in nam ponudila tako sprostitev kot tudi premislek o naši vlogi in odnosu do vseh preoostalih, s katerimi si delimo ta planet. Slišali bomo glasbo iz Indije, z Velikonočnega otoka, iz Burkina Fasa, Peruja in Sirije. Oddajo je pripravil Tomaž Rauch.

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti in obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

13:00
Poročila

Vabimo vas k poslušanju prvega dela napovedi gledališke sezone 2020/21 v slovenskih repertoarnih gledališčih. Poslušali bomo predstavitve repertoarjev SNG Drama Ljubljana, SNG Drama Maribor, SNG Opera in balet Ljubljana ter SNG Opera in balet Maribor, SNG Nova gorica ter Lutkovnega gledališča Ljubljana in Lutkovnega gledališča Maribor.

14:00
Poročila

Glasbena medigra.

Pet dni pred stoto obletnico požiga Narodnega doma v Trstu objavljamo v Razgledih in razmislekih besedilo z naslovom Narodni dom – izziv ali izginotje. Napisal ga je Marko Sosič, Tržačan, režiser, pisatelj, avtor radijskih iger. Za roman Balerina, balerina je dobil tržaško nagrado vstajenje, z romanom pa se je uvrstil tudi v krog finalistov za nagrado kresnik. Za to nagrado so se potegovali še trije Sosičevi romani, med njimi roman Tito, amor mijo, ki je bil nominiran tudi za nagrado Prešernovega sklada. Zbirka kratkih zgodb Iz zemlje in sanj je bila nominirana za najboljšo knjigo leta in uvrščena v ožji izbor za nagrado Fabula 2012. Njegova dela so prevedena v številne jezike. Marko Sosič je tudi oster premišljevalec o vsakršnih, tudi družbenih, sodobnih pojavih, zato smo ga ob okrogli obletnici požiga Narodnega doma povabili k pisanju eseja za oddajo Razgledi in razmisleki.

Sproščeno sobotno popoldansko druženje ob džezovski glasbi različnih smeri pripravljata urednika Alma Čelik in Hugo Šekoranja.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Na kakšno glasbo pleše Giselle? Kako je ubran korak Petruške? Baletna glasba s svetovno znanih predstav in tudi iz manj znane plesne literature.

Na vrsti je petinpetdeseta oddaja iz cikla Mediteran – glasbeno in čustveno popotovanje Carla de Incontrere. Prejšnjo oddajo smo v celoti posvetili ustvarjalnosti Luciana Beria, danes pa se bomo zadržali v Genovi. Slišali bomo, kako je to pristaniško mesto doživel avtor oddaje Carlo de Incontrera, in predvajali dela skladateljev, ki so vsaj del življenja preživeli v tem slikovitem italijanskem mestu. Na sporedu bo glasba Franchinusa Gaffuriusa, Vincenza Ruffa, Sebastiana Feste, Gaspara Fiorina, Simoneja Molinara, Michelangela Rossija, Alessandra Stradelle in drugih.

Dva dneva pred stoto obletnico fašističnega požiga Narodnega doma v Trstu objavljamo v oddaji odlomek besedila z naslovom Grmada v pristanu, kot ga je napisal Boris Pahor. Novelo je prvič objavil leta 1959 v knjigi z naslovom Kres v pristanu, v njej pa opisuje, seveda, čas dvigajočega se fašizma v Trstu, ko je bil Pahor še sam otrok in je doživel dogodke izpred stotih let.

Arsov sobotni večer namenjamo skladbam, primernim utripu in času.

Trst. Torkovo jutro v obedovalnici hotela Balkan. 13. julija 1920. To je dan, ko so fašisti požgali naš slovenski ponos – tržaški Narodni dom.

Ob branju zvočne knjige je Patrizia Jurinčič Finžgar povedala: "Marij Čuk v romanu Črni obroč govori o rani, ki se po stotih letih še vedno ni zacelila. A zdi se, da to počne z zaupanjem v prihodnost: njegov jezik je zdaj boleče konkreten, zdaj skrajno poetičen. Ne skriva bolečine, a tudi išče izhod iz nje prek lepote. Branje je bilo zame užitek in priložnost, da se spomin vrne k dogodkom, za katere si vsi želimo, da se nikdar več ne bi ponovili."

Režiser: Alen Jelen
Bralka: Patrizia Jurinčič Finžgar
Tonski mojster: Urban Gruden
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina

Produkcija: Radio Slovenija in ZKP RTV SLO
Posneto v studiih Radia Slovenija junija 2020.

Arsov sobotni večer namenjamo skladbam, primernim utripu in času.

Pesem Brune Marije Pertot Človek in morje je bila objavljena v zbirki Črnike dobre na nabrežju leta 2011. Avtorica je prepoznavno ime slovenske zamejske književnosti, za njeno pisanje pa je, kot je pred leti zapisal Taras Kermavner, značilno, da je "v celoti pozitivno usmerjena, ena sama hvalnica solidarnosti, dobroti, trdnosti, smiselnosti sveta".

Vloge in interpreti:
Idomenej: Russell Thomas – tenor,
Ilija: Ying Fang – sopran,
Idamánt: Paula Murrihy – sopran,
Elektra: Nicole Chevalier – sopran in
Árbak: Levy Sekgapane – tenor.
Zbor ansambla musicAeterna in Baročni orkester iz Freiburga bo vodil Teodor Currentzis.

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Marko Kravos, poet s širokim razponom od vznesene radoživosti do trpke ironije, trdno stoji na svojih tržaških tleh in tako je v njegovi poeziji čutiti tudi zrak, ki ga diha - včasih sredozemsko igriv, drugič težko zadušljiv. V tednu, ko se z literarnimi oddajami na Radiu Slovenija oziramo v Trst, bomo v Literarnem nokturnu slišali nekaj njegovih pesmi, ki se bolj ali manj neposredno nanašajo na življenje v tem mestu.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov