Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 24. sep. 2024

Ars • Tor, 24. sep.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Prevajalec Aleš Berger,
igralec Pavle Ravnohrib.

Posneto maja 2005.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

10:00
Poročila

V Nemčiji živeči skladatelj in poustvarjalec Nebojša Jovan Živković je izredno vpliven v svetu tolkal, njegove skladbe so med najbolj izvajanimi, vsako leto jih izvedejo kakih 300. S svojimi skladbami za marimbo in preostala tolkala je postavil nova merila za igranje na te instrumente, njegove privlačne in temperamentne interpretacije pa so vplivale na generacije izvajalcev na to glasbilo.

11:00
Poročila

Na Goriškem se ta teden začenja festival srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae, ki s širokim pogledom na staro glasbo ter s povezovanjem z njo povezanih drugih glasbenih žanrov predstavlja nadvse zanimive glasbene dogodke. Umetniški vodja festivala je kitarist in lutnjar Bor Zuljan, ki je pred nekaj leti posnel solistični album z glasbo angleškega skladatelja Johna Dowlanda.

12:00
Poročila

Na sporedu dela Aarona Coplanda, Samuela Barberja, Leonarda Bernsteina in Georgea Gershwina.

13:00
Poročila

V nekdanjih prostorih kartuzijanskega samostana Bistra je danes Tehniški muzej Slovenije. V svoji več kot 500-letni zgodovini delovanja je samostan doživel vzpone in padce, ukinjen pa je bil z dekretom cesarja Jožefa drugega oziroma med jožefinskimi reformami.

13:40
Poigra

14:00
Poročila

14:05
Oder

Predstavljamo trenutno domače gledališko dogajanje, izpostavljamo tudi pomembnejša mednarodna gledališka gibanja ter gostovanja tujih gledaliških skupin ali umetnikov pri nas.

14:50
Medigra

Glasbena medigra.

Glasba mu je bila položena v zibelko, o tem ni dvoma, saj prihaja iz slovite neworleanške družine Marsalis. Njegovi bratje so trobentač Wynton, bobnar Jason in saksofonist Branford, oče pa pianist Ellis Marsalis. Marsalis je dejal, da so želeli posneti ploščo z veselo glasbo, ki bi zabavala poslušalce, in to mu je zagotovo uspelo.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

V dvorani Alme Karlin v Cankarjevem domu bodo podelili Arsovo lastovko za najboljšo kratko zgodbo, nagrado, ki jo vsako leto razpiše Uredništvo za kulturo Tretjega programa Radia Slovenija, programa Ars. Na 33. natečaj je letos prispelo 980 zgodb, ki so ustrezale pogojem natečaja. Strokovna žirija v sestavi Breda Biščak, Nada Grošelj in predsednik Vlado Motnikar je Arsovo lastovko podelila zgodbi z naslovom Trije asi in v utemeljitvi zapisala, da en sam prizor natančno slika dogajalni čas, prostor in osebe, drobni detajli v ozadju pa odsevajo našo polpreteklost in morda celo družbeno sedanjost.
Pri Cankarjevi založbi pa sta v teh dneh izšla prevoda romanov pomembnih evropskih avtorjev: poljske nobelovke Olge Tokárczuk in češkega pisatelja Josefa Škvóreckega.

Ena hitro vzhajajoča zvezda in ena trdno uveljavljena. Neponovljiva violinistka Patricija Kopačinska se je 9. septembra vrnila na festival Proms za koncert s Simfoničnim orkestrom BBC-ja pod vodstvom najnovejše dirigentske senzacije iz Finske Tarma Peltokoskega. Najprej sta bila na sporedu Fantazija na temo Greensleeves Ralpha Vaughana Williamsa in Violinski koncert Arnolda Schönberga, nato pa Šostakovičevo simfonično prizadevanje, da bi rešil življenje pred Stalinovo jezo: Simfonija št. 5 je njegova najtrajnejša od vseh, duhovni boj, v katerem protest preobleče v hvalnico, pri tem pa ustvari svojo najspodbudnejšo in najmočnejšo glasbo.

Podelitev nagrade lastovka, nagrade za najboljšo kratko zgodbo programa Ars, v dvorani Alme Karlin v Cankarjevem domu v Ljubljani režira Klemen Markovčič, interpret bo Branko Jordan, glasbenik Lenart Krečič, glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina, napovedovalka Mateja Perpar, scenarist pa Matej Juh. Nagrajena zgodba z naslovom Trije asi je znana že od začetka avgusta, kdo je njen avtor oziroma avtorica, pa izvemo na podelitvi. Zgodba Trije asi je prepričala žirijo, ki so jo sestavljali Vlado Motnikar (predsednik), Breda Biščak in dr. Nada Grošelj. Na anonimni natečaj je letos prispelo 980 zgodb. Zgodbe, ki so se letos uvrstile v ožji izbor, smo uvrstili v Literarne nokturne od 21. do 23. septembra.

Ne sprašujte za pot: Blodnik po Istri je zbirka žanrsko zelo raznovrstnih besedil, od parodije na ocenjevanje restavracij do nežnih proustovskih utrinkov o izgubljenem času, mehke pornografije, biografskih študij zanimivih osebnosti in pravljice o tem, kako je biti prikolica, ki v depoju čaka na svoje lastnike.

Berejo:
Lučka Počkaj (bere Tejo),
Sabina Kogovšek (bere Tamaro, uvodni nagovor in navodila za blodenje),
Vesna Jevnikar (bere Agato).

Režiserka: Saška Rakef
Fonetična oprema: Suzana Köstner
Zvočna mojstrica: Sonja Strenar
Korekturno poslušanje: Rina Stanič
Glasbena oprema: Darja Hlavka Godina
Urednik uredništva igranega programa in oddaje Odprta knjiga: Alen Jelen.

Posneto v juniju 2024, studio 1.
Produkcija Radio Slovenija – program Ars in ZKP RTV Slovenija.

Po nasvetu geografa Mali princ obišče Zemljo, ki simbolizira vse že v prejšnji oddaji omenjene človeške lastnosti – simbolizira torej individualizem. V songu, ki je pred nami, pa Mali princ pripoveduje o padcu na Zemljo, ki se zgodi v Sahari. Puščava običajno pomeni nekaj suhega, praznega, tukaj pa simbolizira pisateljeve misli, ki se širijo ob pomoči Malega princa.

Dve serenadi, opus 11 in 16, predstavljata zgodnja prizadevanja Johannesa Brahmsa k pisanju orkestrske glasbe. Obe sta nastali po smrti Roberta Schumanna leta 1856, v času, ko je Brahms prebival v Detmoldu in je imel dostop do orkestra.

Bajeslovna pošast Lamija, ženska – kača, ki zapeljuje moške in jih uničuje, je v Keatsovi pesnitvi v kačo ukleta ženska duša, ki si od boga Hermesa izprosi žensko podobo v zameno za to, da mu pomaga najti prelepo nevidno nimfo, skrito na Kreti, kjer beži pred zaljubljenimi zasledovalci. Lamija se na pustem križpotju prikaže mladeniču Liciju iz Korinta, v katerega je zaljubljena, in tudi on se brezupno zaljubi vanjo. Lamija se pusti popeljati v njegovo domače mesto. Tu v njeni pričarani palači uživata v strastni ljubezni. Vendar si nespametni Licij zaželi, da bi mu someščani zavidali njegovo srečo. Prevod: Matej Venier.

Igralec Branko Jordan,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojstra zvoka Sonja Strenar in Urban Gruden,
režiserka Špela Kravogel,
urednica oddaje Tadeja Krečič Scholten.
Produkcija 2024.

21:30
Poigra

22:00
Poročila

Vpogled v glasbeno sodobnost, novi posnetki, predstavitve zasedb, poglobljeni tematski pregledi in portreti tujih in domačih skladateljev, klasikov sodobne glasbe in najmlajših ustvarjalcev.

Jernej Županič se je v osmih letih, kolikor jih je minilo od izida njegovega pesniškega prvenca in prvih prevodnih del, uveljavil kot eden naših najboljših prevajalcev in kot izredno zanimiv, samosvoj pesniški in pisateljski glas. Za svoje prevajalsko delo je prejel nagrado Radojke Vrančič in Sovretovo nagrado, za roman Mamuti pa nagrado kritiško sito. Županič je raziskovalec jezika, o tem govori že njegova prva pesniška zbirka Tatar, ki je bila nominirana za nagrado SKS za najboljši knjižni prvenec in za Jenkovo nagrado. S poezijo, ki se spretno giblje med samonanašalnostjo, jezikovno igro in sporočilnostjo in ki jo odlikuje tudi izbran, inteligenten humor, je literarnim navdušencem ponudil v branje pravo poslastico. To velja tudi za izbor avtorjeve poezije Na da se plezati v ravnini iz leta 2019.

Režiser: Alen Jelen;
interpret: Klemen Janežič;
glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina;
mojster zvoka: Urban Gruden;
urednica oddaje: Tina Kozin;
produkcija 2019.

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov