Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 27. sep. 2024

Ars • Pet, 27. sep.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Napovedujemo: gostovanje Ensemble Pampinea na Festivalu srednjeveške in renesančne glasbe Flores Musicae 2024, neposredni prenos 1. koncerta abonmaja Same mogočne glasbe Orkestra Slovenske filharmonije na programu Ars in prvi koncert 8. festivala Sonc v cerkvi sv. Petra v Radečah.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Prevajalka Miriam Drev,
igralec Branko Jordan.
Posneto oktobra 2016.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

10:00
Poročila

Skladbe Nebojše Jovana Živkoviča so nepogrešljiv del repertoarja za tolkala, vendar ne piše samo za te instrumente. Leta 2000 je angleška tolkalka Evelyn Glennie ob spremljavi orkestra Northern Sinfonie v Angliji krstno izvedla njegov Koncert za tolkala in orkester št. 1. Sledila je turneja. Na njej ga je solo hornist tega orkestra Peter Francomb, ki je bil navdušen nad koncertom, vprašal, ali bi zanj napisal Koncert za rog.

11:00
Poročila

V Avstriji bodo v nedeljo potekale zvezne parlamentarne volitve. Po javnomnenjskih raziskavah vodi avstrijska Svobodnjaška stranka. Na drugem in tretjem mestu ji sledita Ljudska stranka in Socialdemokratska stranka. V avstrijskem političnem prostoru pa se pojavljajo tudi nove stranke, kot je stranka Piva. Vzpon Svobodnjakov so napovedali že rezultati evropskih volitev. Kje so vzroki za krepitev skrajne desnice v Avstriji? Kaj najbolj skrbi državljane? Osrednje predvolilne tem so priseljevanje, varnost, podražitve in podnebna kriza. Kakšno koalicijo naj bi dobili po volitvah in tudi, kaj od nove vlade pričakuje slovenska narodna skupnost na avstrijskem Koroškem?

Otroški pevski zbor Glasbene matice Ljubljana je februarja 2022 predstavili glasbeno igro z naslovom Iz trebuha anakonde. Ta je nastala na besedilo pesnika in pisatelja Tomaža Vrabiča, ki je v oddaljenih krajih, kamor sta ga vodili njegova pustolovska žilica in poklicna radovednost arhitekta, našel navdih za knjigo Pozdravi iz divjine. Pesmi za otroški pevski zbor in klavir, ki so sestavni del glasbene igre, je po naročilu Glasbene matice Ljubljana uglasbil Bojan Glavina. Pod vodstvom zborovodkinje Tadeje Kreča in obi klavirjski spremljavi Metode Kink je zbor pesmi posnel tudi za naš radijski arhiv.

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

13:00
Poročila

Poslušamo skladbe: V iskanju za klavir, Ocean za mezzosopran in klavir, Modrina za oboo in klavir, Fantazija in fuga za angleški rog in klavir, Trije preludiji in fuga za klarinet in klavir ter Fuga za solo klavir. V poslušanje nas bodo pospremljale besede skladateljice.

14:00
Poročila

Janez Burger se v svojem filmu Opazovanje (nagrade za najboljšo glavno žensko vlogo, scenografijo in zvok na lanskem Festivalu slovenskega filma) sprašuje o prevzemanju odgovornosti za to, čemur smo na videz »samo« priče; britanski družbeni kritik Ken Loach v Starem hrastu poziva k sočutju in resnični solidarnosti do tistih, ki imajo v življenju manj sreče. V kinih se je zavrtel še psihološki triler Smrtonosni objem, v Slovenski kinoteki pa pripravljajo retrospektivo del ene od največjih cineastk v svetovnem merilu, sovjetske oziroma ukrajinske filmske umetnice Kire Muratove.

Tokrat bomo predstavili glasbo iz filma Let nad kukavičjim gnezdom, skladatelja Jacka Nietzscheja. Režiser Miloš Forman je k sodelovanju povabil skladatelja Jacka Nitzscheja, ki je napisal precej nenavadno partituro za tiste čase. V filmu, ki je postavljen v psihiatrično bolnišnico, prevladujeta dve glasbeni temi. Prva je čudaško aranžirana orkestrska melodija, v katero je skladatelj vključil zvoke pojoče žage in ima vlogo glavne teme, predstavlja pa tudi domnevno katatoničnega Indijanca Bromdna, sotrpina, s katerim se Randal kmalu po prihodu spoprijatelji. Ta glavna tema v uvodni sceni deluje kot del narave, hkrati pa nenavaden zvok pojoče žage že naznačuje norost, ker je nepredvidljiva in predvsem »nenormalna«, kot nalašč za film o »norcih«. Druga značilna tema pa je sladkobna skladba z naslovom Medication Waltz,ki spremlja prizore, v katerih pacienti stopajo do pulta, kjer prejmejo dnevno dozo zdravil.

Leta 2019 je prejel na tekmovanju Temsig prvo nagrado za nastop s skupino The Mood Lab Quintet. Leta 2023 je zastopal Slovenijo v Evroradijskem Jazz Orkestru, nastopal je že na številnih jazz festivalih – med njimi Ljubljana, Skopje, Vilnius.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Napovedujemo premiero komedije Ženske na oblasti, prirejene po 2.400 let starem tekstu grškega pisca, s katero mariborska Drama odpira novo sezono. V cerkvi sv. Petra v Radečah pa pripravljajo prvi koncert 8. Sonc Festivala, posvečenega komorni umetnostni glasbi, ki bo potekal do nedelje.

V oceanih živi kopica raznovrstnih organizmov, tudi takšnih, ki jih s prostim očesom ne zaznamo. Takšne so denimo fitoplanktonske celice, rastlinske alge, ki v vodi prosto lebdijo. Zaradi majhnosti se nam morda zdi njihov pomen neznaten. Pa vendar so te celice tista črpalka, ki poganja kroženje ogljika med ozračjem in oceani. Vezava ogljika iz ozračja je šele pričetek: ogljik se porablja za rast celic, celice so lahko hrana drugim organizmom, lahko pa odmrejo in potonejo na dno.
Tokratni gost dr. Timotej Turk Dermastia z Morske biološke postaje Piran Nacionalnega inštituta za biologijo je pol leta preživel v ZDA na študijskem obisku Univerze Rutgers. V okviru študijskega obiska pa se je za dva tedna odpravil na znanstveno odpravo po Tihem oceanu. Ob kalifornijski obali nad globokomorskim jarkom so v vrtincih morske vode preučevali razne biološke procese; od vrstne sestave fitoplanktonskih združb do virusov, ki te fitoplanktonske celice okužijo.

17:00
Recital: Kanadski violinist Kerson Leong se predstavi v Sonati in Partitah Johanna Sebastiana Bacha

Odlična likovnost še ne pomeni umetniškega dela, poudarja Darko Slavec, akademski slikar in upokojeni profesor, letošnji nagrajenec Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov za življenjsko delo na področju tihožitja. Njegove podobe so videti kot znanstvenofantastični prikazi, panoramsko ali v izsekih razvidni skozi umetnikove daljnoglede ali okna kozmičnih plovil, je zapisal Milček Komelj v besedilu ob razstavi Realno-imaginarno, ki je bila lani na ogled v Galeriji društva likovnih umetnikov Ljubljana. Tedaj je umetnika pred mikrofon povabil Žiga Bratoš.

Ne sprašujte za pot: Blodnik po Istri je zbirka žanrsko zelo raznolikih besedil, od parodije na ocenjevanje restavracij do nežnih proustovskih utrinkov o izgubljenem času, mehke pornografije, biografskih študij zanimivih osebnosti in pravljice o tem, kako je biti prikolica, ki v depoju čaka na svoje lastnike.

Berejo:
Lučka Počkaj (bere Tejo)
Sabina Kogovšek (bere Tamaro, uvodni nagovor in navodila za blodenje)
Vesna Jevnikar (bere Agato)

Režiserka: Saška Rakef
Fonetična oprema: Suzana Köstner
Zvočna mojstrica: Sonja Strenar
Korekturno poslušanje: Rina Stanič
Glasbena oprema: Darja Hlavka Godina
Urednik uredništva igranega programa in oddaje Odprta knjiga: Alen Jelen

Posneto v juniju 2024, studio 01
Produkcija Radio Slovenija – program Ars in ZKP RTV Slovenija

Orkester Slovenske filharmonije
Solist: Urban Stanič, klavir

Program:
Zvonimir Ciglič, Obrežje plesalk, simfonična koreografska pesnitev za veliki orkester
Dmitrij Šostakovič, Koncert za klavir in orkester št. 2 v F-duru, op. 102
Igor Stravinski, Pomladno obredje

Orkester Slovenske filharmonije vstopa v novo obdobje z novim glavnim dirigentom, izjemnim Kahijem Solomnišvilijem iz Gruzije. Maestro se bo predstavil z glasbo Zvonimirja Cigliča, mladim slovenskim solistom Urbanom Staničem in prvinskim Pomladnim obredjem Igorja Stravinskega.

22:00
Poročila

Vabimo vas k spremljanju koncerta Bavarskega radijskega zbora pod vodstvom Petra Dijkstre.
Posnetek je nastal aprila letos v Gledališču princa regenta v Münchnu, nanj pa so se ujeli Bachova moteta Pridi, Jezus, pridi in Jezus, moje veselje,
Duhovna speva Wolframa Buchenberga
in Štiri molitvice Frančiška Asiškega Francisa Poulenca.

Mateja Perpar nas v zgodbi Stol popelje v gledališko zakulisje, med ekipo gledaliških ustvarjalcev, ki ustvarjajo predstavo. Ta proces nastajanja odrske uprizoritve pa je avtorica napisala v zanjo značilnem humornem slogu.

Igralka: Sabina Kogovšek,
režiser: Igor Likar,
glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina,
mojster zvoka: Urban Gruden.
Redaktorja: Matej Juh, Maja Žvokelj.
Leto produkcije: 2020.

Art Van Damme je bil eden najbolj inovativnih, a dandanes skorajda že pozabljenih virtuozov na harmoniki. Rodil se je 9. aprila 1920 v manjšem mestu v Michiganu belgijskima staršema. Bližnji sosed ga je učil harmonike že pri devetih letih. Ko se je družina preselila v Chicago je začel s formalnim glasbenim študijem. Nato je igral v triu po različnih čikaških klubih. Navdihovala ga je predvsem swingovska glasba.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov