Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 26. jul. 2020

Prvi • Ned, 26. jul.

00:00
Poročila: Poročila

00:15
Nočni obisk: Intervju - ponovitev oddaje, Dr.Metka Klevišar

01:00
Poročila

02:00
Poročila

02:15
Ponovitev: Ponovitev Nedelja

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Evangelij današnje nedelje se začne z besedami: Tisti čas je rekel Jezus množicam: »Nebeško kraljestvo je podobno zakladu, skritemu na njivi, ki ga je nekdo našel in spet skril. Od veselja nad njim je šel in prodal vse, kar je imel, in kupil tisto njivo.« Vsaj približno si lahko predstavljamo vrednost tega zaklada, ki je tako dragocen, da greš, prodaš, kar imaš, in ga kupiš. Vse postaviš na kocko. Po domače bi lahko rekli: vse ali nič.

Danes obhajamo Krištofovo nedeljo. Ne samo sv. Krištof – vsi svetniki so igrali na to karto – vse ali nič. »Vse« so videli v Bogu, Božji volji, »nič« pa v zemeljskem, minljivem, prehodnem. Bili so umetniki razločevanja. Znali so potegniti ločnico med »pomembnim« in »nepomembnim«. Mi pa živimo v svetu reklam, ponudb, popustov, takih in drugačnih akcij – na vsakem koraku nas želijo prepričati, da je neka stvar pomembna, zelo pomembna, da brez nje ne moremo. In če nam odpovedo »nakupovalne« varovalke, postanejo stvari naenkrat pomembne, začno se kopičiti in človek izgubi »kompas«. Zato je današnji evangelij pomemben – jasno spoznanje, kaj je tisto, kar se »splača«.

Sveti Krištof je v naših krajih znan svetnik. Imamo precej cerkva, župnijskih in podružnih, ki imajo na daleč vidni zunanji steni sliko svetega Krištofa. Zakaj? Ker je velik priprošnjik zoper naglo smrt. V vernem človeku se je utrdilo zaupanje, da je dovolj, če navsezgodaj zjutraj pogledaš svetnikovo podobo, pa tisti dan ne umreš nagle smrti. Zato so naročali tako velike slike na cerkvah, da so ga lahko videli tako rekoč iz vsake hiše in kar skozi okno.

Sv. Krištof – priprošnjik zoper naglo smrt. Zdrav odnos do smrti, zdrav pogled na našo minljivost nam gotovo lahko pomaga h kakovostnejšemu življenju v sedanjem trenutku. Na stvari začenjamo gledati drugače.

In kakor v evangeliju se tudi v našem življenju »pojavijo« zakladi, ko si rečemo: to pa je zame taka vrednota, tak zaklad, da sem zanj pripravljen storiti vse, prodati vse, samo da pridem do tega zaklada. Pa ne z zagrenjenostjo, ampak z žarom in zavestjo, da smo naredili najboljšo potezo svojega življenja.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar

06:15
Vreme z meteorologom

Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka in Postojna so občine v regiji, ki jo v naPOTkih predstavljamo danes. Po površini je to ena naših manjših regij, po gostoti prebivalstva pa najredkeje naseljena regija, a ponuja ogromno materiala za raziskovanje. Primorsko-notranjsko regijo v reportaži spoznamo prek znamenitosti druge največje slovenske občine, tj. občina Ilirska Bistrica, in skozi zgodbe iz Babnega Polja, ki ga največkrat omenjamo v povezavi s temperaturnimi rekordi pod ničlo. A kaj poleg nizkih temperatur še ponuja »slovenska Sibirija«? In kaj je poleg presihajočih jezer in svetovno znanih podzemnih jam še značilnost Primorsko-notranjske regije?

Osrednja nedeljska jutranja informativna oddaja, Jutranja kronika, prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Strnjena, verodostojna in zmeraj aktualna. Ob nedeljah ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Roalda Dahla, ki ga po vsem svetu poznajo predvsem kot odličnega mladinskega avtorja – spomnite se samo Matilde ali pa Čarlija in tovarne čokolade –, bomo danes spoznali z drugačne strani. Knjiga Takšen kot ti je namreč zbirka kratkih zgodb za odrasle, v katerih nastopajo liki iz vseh plasti angleške družbe – od kvartopircev, norih izumiteljev do na videz neškodljive gospodinje z zločinskimi talenti. Prav o tej med drugim izveste več v današnji oddaji. Sedmo stran je pripravila Darja Pograjc.

08:00
Poročila

Beneška ljudska pravljica govori o treh »čisto majčkenih« prebivalcih s kmečkega ognjišča - o fižolčku, ogeljčku in slamici. Ti pogumni junaki, ki živijo na ognjišču klepetave gospodinje, se nekega dne, meni nič – tebi nič, odločijo, da odpeketajo v širni svet, kjer je vse polno dogodivščin …. Duhovita ljudska pravljica iz Nadiške doline je doživela že ničkoliko zapisov, v radijski priredbi pa je začinjena z izvirno, poskočno glasbo ter pesmicami, ki jih pojejo fižolček, ogeljček in slamica.

Prireditelj in avtor songov: Gregor Fon
Režiser: Alen Jelen
Dramaturginja: Ana Kržišnik
Tonski mojster: Mirko Marinšek
Izvirna glasba in zvočni efekti: Tomaž Rauch
Lektor: Renato Horvat
Glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina

Pripovedovalec - Marko Okorn
Gospodinja - Janja Majzelj
Sosede - Maja Končar
Ogeljček - Jurij Souček
Slamica - Polona Juh
Fižolček - Zvone Hribar
Krojaček - Uroš Smolej
Pevci: Jurij Souček, Polona Juh, Zvone Hribar in Otroški zbor RTV Slovenija

Traja 26'57''
Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija v marcu 2009

09:00
Poročila

V Medenini segamo v bogato "medeninasto" zakladnico Slovenije in tujine. Domačo in tujo glasbo godb in pihalnih orkestrov vsako nedeljo ob 9.05 predstavlja glasbeni urednik Tomaž Guček. V tokratni oddaji izmenjaje poslušate dve slovenski trobilni zasedbi: Trobilni kvartet Glasbene šole Velenje in Oberdixie Band.

09:30
Prvi poje: Prvi poje

10:00
Poročila

Se spominjate dobrih starih časov? Želite slišati svojo najljubšo pesem iz mladosti? Poklepetajte z Ljerko, pa bo vstop v nedeljski dan topel in prijeten. Ljerka Belak in glasbena urednica Irma Rauh vas razveseljujeta vsako nedeljo ob 10.10 na Prvem.

11:00
Poročila

Tradicionalna nedeljska radijska oddaja, v kateri naši poslušalci pozdravljajo svoje bližnje in jim čestitajo. Ureja jo Lucija Grm.

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Tradicionalna nedeljska radijska oddaja, v kateri naši poslušalci pozdravljajo svoje bližnje in jim čestitajo. Ureja jo Lucija Grm.

13:00
Poročila

13:10
Osmrtnice, obvestila

Tokratna oddaja prinaša vrsto zanimivih poletnih zgodb, ki so povezane z nekoliko redkejšimi oblikami kmetijske dejavnosti. Govorimo o vzreji športnih konj, sladkovodnem ribogojstvu in gojenju vanilje. Naše druženje začenjamo na posestvu vrhunskega tekmovalca v konjeniškem preskakovanju ovir, pokalnega prvaka Primoža Riflja iz Šentjurja, ki se vse bolj posveča vzreji najboljših tekmovalnih konj. Največ pozornosti tokrat namenjamo vprašanjem neizkoriščenih možnosti sladkovodnega ribogojstva pri nas, med drugim predstavljamo zaprte recirkulacijske sisteme. Obiskali smo tudi novejšo ribogojnico v Tolminu, ki postaja pomemben lokalni dobavitelj postrvi in ribjih izdelkov. Ob koncu pa se seznanimo s projektom pridelave vanilje v Dobrovniku, kjer jo je letos podjetje Ocean Orchids že pridelalo za sladoled.

14:00
Poročila

NAPOVED:

Osli so rod v družini kopitarjev, kamor spadajo tudi konji in zebre. Biologi so s preučevanjem ugotovili, da udomačeni osli, kakršne poznamo v Evropi, izvirajo iz Afrike. O oslovski umirjenosti, radovednosti, previdnosti in prefinjenosti govori današnja Nedeljska reportaža. Ste vedeli, da na Kitajskem deluje več deset borz za trgovanje z osli in njihovimi kožami? Cene oslov se na svetovnih borzah gibljejo od nekaj sto do 3 tisoč dolarjev. V prihodnjih minutah pa boste izvedeli, ali so osli res trmaste in tihe živali, kakšen je njihov opoldanski počitek in zakaj stavek »Ti si osel« ni zmerljivka, ampak kvečjemu pohvala. Oslarijo v Gabrovici pri Komnu na Krasu je obiskal Bojan Leskovec.

SLEDI POSNETEK: AR92532 »NR- OSLI«
TRAJA: 23.07 min

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

Morje prinaša številne zgodbe, tiste iz daljnih prostranstev, pa tudi tiste z domačih bregov. Vsako nedeljo ob 16.30 jih odkrivamo skupaj s kolegi z Radia Koper.

17:00
Poročila

Pred natanko letom dni smo praznovali pol stoletja, kar je človek pristal na luni, večkrat tudi v oddajah Dokumentarno-feljtonskega uredništva. Prav medijski pomp okoli poleta Apolla 11 je najbrž spodbudil zanimanje za šestdeseta leta in vesoljsko tekmo. V njej je, pa ne tako zelo skromno, sodelovala tudi naša bivša država. Obsedenost z vesoljem je bila med mladimi prisotna prav toliko kot pri preostalih tehnično in znanstveno prosvetljenih družbah na planetu. Eno najbolj bleščečih zgodb o slovenskih vesoljskih ambicijah so napisali v Celju in mogoče je prav, da se v času, ko pričakujemo v vesolju prva slovenska satelita, nanje ponovno spomnimo. Oddajo je pripravil Marko Radmilovič.

18:00
Poročila

Društvo prijateljev poti svetega Jakoba v Sloveniji letos praznuje 20 let delovanja. Srce in duša društva sta zakonca Marjeta in Metodij Rigler. V oddaji Sledi večnosti skupaj s prekaljenim romarjem Petrom Štrbenkom predstavljajo slovenski camino. Pravijo, da Jakobovo pot po Sloveniji prehodi vse več pohodnikov, in tudi številni so se odpravili po njegovih poteh to pomlad, saj jim je pandemija novega koronavirusa preprečila romanje po španski Jakobovi poti do Compostele.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 19.00 na Radiu Slovenija.

Živ žav in čiv se pripravljajo na ženitev.
Pripoveduje: Maja Končar.
Napisala: Zlata Volarič.
Posneto v studiih Radia Slovenija 1999.

V nedeljo zvečer z Branetom Rončelom je aktualna govorno-glasbena oddaja, ki predstavlja in napoveduje dogodke s kulturno-umetniškega področja v Sloveniji in onkraj meje. Izbor glasbe, ki povezuje pogovore z gosti, je v rokah voditelja – Braneta Rončela – in je zelo široko zasnovan. Med drugim odpira glasbene svetove domačih umetnikov v družbi tistih, ki prihajajo iz sveta popularne glasbe z različnih koncev sveta. Pop, rok, funk, R in B, bluz, reggae, afriška urbana glasba, salsa in drugi ritmi polnijo nedeljske večere na Prvem. Brane Rončel vabi k poslušanju vsako nedeljo od 20.00 do 22.00.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

23:00
Poročila

Gradnik, ki se je rodil v Medani v Goriških brdih leta 1882, je v slovenski literarni zgodovini priznavan kot avtor odlične ljubezenske poezije oziroma erotične lirike. Črpal je iz globin človeške notranjosti, v svojih pesmih je tematiziral bližino smrti, minljivost, ljubezensko intenzivnost je vzporejal z bolečino, s Tanatosom, v grški mitologiji bogom smrti, po psihoanalizi pa gonom smrti. V Literarnem nokturnu lahko slišite pesmi iz njegove pesniške zbirke Eros Tanatos, ki je pri Državni založbi Slovenije izšla leta 1962. Izbrane pesmi iz zbirke sta za oddajo Literarni nokturno, ki je nastala leta 2002, interpretirala dramska igralca Milan Štefe in Maja Sever.
Vabljeni k poslušanju!

Pop panorama prinaša izbor svojevrstnih izdelkov s področja popularne glasbe z domačega in tujega glasbenega prizorišča, ki so vzbudili posebno pozornost. Ob nedeljah ob 23.15 jo na Prvem pripravlja Fedja Juvan.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov