Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 11. jul. 2021

Prvi • Ned, 11. jul.

00:00
Poročila

Slišanje je fiziološki proces in je prvi pogoj za poslušanje, poslušanje pa je psihična dejavnost, veščina, ki se je je treba naučiti. V zgodnjem otroštvu otrok zaznava in se uči o zvočnem/glasbenem okolju skozi svojo lastno dejavnost na temelju senzornih in motoričnih procesov ter pozitivne čustvene naravnanosti. Pomembno vlogo v tem procesu ima odrasel človek, na katerega je otrok čustveno navezan in ki načrtuje spodbudno zvočno/glasbeno okolje. Načrtovana poslušalska dejavnost, ki jo sistematično usmerja za otroka pomemben odrasel človek, spodbuja razvoj dejavnega poslušanja. Tako začnemo razvijati veščino slušne senzibilnosti in pozornosti na zvok. Več o slušnem zaznavanju in dejavnem poslušanju pri najmlajših pa v pogovoru z dr. Katarino Zadnik. Oddajo bo vodila Anamarija Štukelj Cusma.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

Prihodnji teden se odpira letni kino Film pod zvezdami na Ljubljanskem gradu, v Ljutomeru in Ormožu pa se že pripravljajo na 17. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. Poročali bomo tudi o dogajanju na 74. filmskem festivalu v Cannesu, o Tednu italijanskega filma, ki bo prihodnji teden potekal v Slovenski kinoteki, poleg tega bomo ocenili film Šarlatan režiserke Agnieszke Holland o nekoč slavnem češkem zdravilcu in zeliščarju Janu Mikolášku.

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

V zahodno krščanstvo se je pogosto vrinila podoba Boga kot strogega sodnika, ki budno preži nad vsemi in komaj čaka, kdaj bo kdo od nas naredil kakšno napako. In ko bo nekoga odkril, bo sledila kazen. Zato marsikdo Boga dojema tudi kot groznega, hudega in strogega sodnika, ki neusmiljeno kaznuje človeka.
Tako razmišljanje, predvsem pa dojemanje Boga kot neusmiljenega in krutega sodnika, se je pred slabimi štiristo leti vrinilo v krščanstvo z janzenizmom. Ta strogi in hladni nauk je ljudem prikazoval Boga kot krutega in neusmiljenega sodnika, ki kot nekakšen policist preži nad grehi ljudi.
Antropološko in psihološko gledano je naš odnos do Boga močno pogojen s podobo, ki jo imamo o njem. Ta podoba se po eni strani oblikuje ob nekih splošnih predstavah, ki so žal pogosto navzoče kot o strašnem in grozečem Bogu, po drugi strani pa na to podobo Boga Očeta močno vpliva tudi lik zemeljskega očeta. Če je moj oče strog, potem bom lahko tudi Boga Očeta doživljal kot strogega. Če k temu dodamo še starozavezne podobe Boga, ki z ognjem in žveplom uniči Sodomo in Gomoro, ali pa se na gori Sinaj razodeva v blisku in gromu, potem je lahko njegova podoba v nas skoraj zapečatena. Toda – ali je Bog res takšen? Prav zaradi vsega tega je še kako pomembno, da se vprašam, kdo je zame Bog, kakšen je in kako ga doživljam. Je zame Bog strogi sodnik ali ljubeči Oče?
Toda temeljno dejstvo je, da je Bog dober oziroma kot pravi apostol Janez: Bog je ljubezen. Bog je torej dober, saj je ustvaril nas in vse okoli nas. Če nas ne bi imel rad, nas ne bi ustvaril, niti ne bi skrbel za nas. Seveda pa v našem odnosu do Boga ne veljata preračunljivost in trgovska logika v smislu: "Bog, jaz bom zmolil dva očenaša, ti pa mi daj …" Potreben je pristen, iskren in odprt odnos. Šele v takem odnosu lahko začnemo dojemati Boga kot Očeta, šele takrat lahko postanemo res njegovi sinovi in hčere. Ne bojmo se! Bog ni policaj ali sodnik. Rad nas ima. Vprašanje je le, če ga imam jaz resnično rad …

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar 11. 7.

06:15
Vreme z meteorologom

V Morju se ne boste ohladili v vodi, v senci vinogradov in dreves pa prav gotovo. Na poti tja pa se ne boste mogli izgubiti, saj je kraj Morje edini v Sloveniji s tem imenom.

Osrednja jutranja informativna oddaja, Jutranja kronika, prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Strnjena, verodostojna in zmeraj aktualna. Ob nedeljah ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Knjige vseh žanrov izbirajo in prebirajo poslušalci. Zgodbe, vtise, razmišljanja in knjižne predloge zbiramo v nedeljski jutranji radijski knjižnici.

08:00
Poročila

Radijski junak labradorec Hektor iz priljubljene knjige Zgodbe nekega Hektorja se v prvem delu nadaljevanke predstavi kot mladiček, ki iz gnezda pride v tuje okolje med neznane ljudi. Začetni nesporazumi ob prihodu malega bitja v štiričlansko družino pa še kar vztrajajo, obdobje medsebojnega prilagajanja se daljša, pravzaprav se nikoli ne konča, saj je Hektor prijazen, a radoveden kuža, pronicljiv opazovalec in dobrodušen kritik svoje človeške družine. Kot na dlani je, da brez pasje šole ne bo šlo.

Avtor besedila: Dim Zupan
Avtorica priredbe: Irena Glonar
Avtor besedila (avtor besedila uvodnega songa): Milan Dekleva
Avtor glasbe (uvodni song): Aldo Kumar
Režiserka: Irena Glonar
Dramaturginja: Irena Glonar
Strokovna sodelavka (trenerka psov Zaka in Wisha): Lea Anžur
Mojster zvoka: Matjaž Miklič
Glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina
Asistent zvoka: Tone Anžur

Igralec (Hektor): Zvona Hribar
Igralka (Mija): Patricija Sekelj
Igralka (Pija): Katja Pehlič
Igralka (Janja): Sabina Kogovšek
Igralec (Štefan): Uroš Smolej
Igralec (inštruktor): Gregor Gruden
Igralec (Bogi): Gašper Rojc
Igralec (Feliks): Aleš Valič
Igralka (Amalija): Marijana Brecelj

Traja: 24'35''
Produkcija Uredništva igranega programa 2013

09:00
Poročila

V Medenini segamo v bogato "medeninasto" zakladnico Slovenije in tujine. Domačo in tujo glasbo godb in pihalnih orkestrov vsako nedeljo ob 9.05 predstavlja glasbeni urednik Tomaž Guček.


Tokrat poslušate: nekdanjo Godbo Milice; Alpski kvintet s pihalno godbo; Mladinski pihalni orkester VIVA iz Zagorja; Godbo Domžale z gostom Vladom Kreslinom; nekdanjo slovensko zasedbo Jazz Brass, oddajo pa skleneta Pihalni orkester Videm in Big Band Krško.

09:30
Prvi poje

10:00
Poročila

10:05
Nedeljsko dopoldne

11:00
Poročila

Tradicionalna nedeljska radijska oddaja, v kateri naši poslušalci pozdravljajo svoje bližnje in jim čestitajo. Ureja jo Lucija Grm.

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

Tradicionalna nedeljska radijska oddaja, v kateri naši poslušalci pozdravljajo svoje bližnje in jim čestitajo. Ureja jo Lucija Grm.

13:00
Poročila

13:10
Osmrtnice, obvestila

V tokratni oddaji Od setve do žetve bomo predstavili najbolj prepoznavnega pridelovalca modrega pinoja v regiji Matjaža Lemuta iz Vinske kleti Tilia. V letu, ki so ga Združeni narodi namenili tudi sadju in zelenjavi, je Kmetijska zadruga Agraria sklenila vzpostavitev razvojnega in učnega centra slovenske Istre. Na Purissimi pri Škofijah so uredili učni vrt in testno polje smilja, ki lahko pomeni novo poslovno priložnost za kmete. Pogovarjali smo se z vodjo triletnega projekta Dunjo Bandelj. V višje ležečih predelih ob Soški dolini pa kmetje že več kot desetletje opozarjajo na škodo, ki jo na obdelovalnih površinah povzročajo divjad in zveri. Letos je največ težav z divjimi prašiči, saj se je njihovo število potrojilo. Obupani kmetje so se zaradi neustreznega ukrepanja odgovornih na lokalno oblast obrnili s posebno peticijo.

14:00
Poročila

Pevska kultura je bistveni del slovenske kulture; pa ne le kulture. Petje, še posebej tisto v zboru, Slovenci razumemo kot del splošne omike in redki so tisti, ki ne poznajo, ali ne prepevajo temeljnih del naše glasbene tradicije. Dejstvo, ali ima pojoči posluh ali ne, pri tem ne igra bistvene vloge. Kar 3000 zborov, manjših vokalnih zasedb in ostalih pevskih družin deluje v Sloveniji, večina jih je združenih pod dežnikom Javnega sklada ljubiteljske kulture. Mnogi med njimi delujejo v težkih razmerah, mnogi med njimi vztrajajo že desetletja, nekateri so vrhunski, nekateri pa zgolj ljubiteljski. V Bovcu premorejo moški pevski zbor, ki letos praznuje svojo sedemdeset letnico To niti ni velika posebnost, mnogi slovenski pevski zbori imajo še daljšo tradiciji. Posebnost bovškega zbora je dejstvo, da ga že od ustanovitve vodi isti dirigent. Zgodbo o Danilu Durjavi in moškem pevskem zboru »Golobar« pripoveduje v Nedeljski reportaži Marko Radmilovič.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

Morje prinaša številne zgodbe, tiste iz daljnih prostranstev, pa tudi tiste z domačih bregov. Vsako nedeljo ob 16.30 jih odkrivamo skupaj s kolegi z Radia Koper.

17:00
Poročila

Jurij Gustinčič je bil eden največjih slovenskih in jugoslovanskih zunanjepolitičnih dopisnikov druge polovice 20. stoletja, ki se ga verjetno večina poslušalcev spominja predvsem po zunanjepolitičnih komentarjih na Televiziji Slovenija in kolumnah v tedniku Mladina, sicer pa je bil več kot trideset let zaposlen pri beograjskem časniku Politika, za katerega je v poznih 50-ih in zgodnjih 60-ih letih najprej slabo desetletje poročal iz Londona, nato prisostvoval različnim pomembnim dogodkom, od 6-dnevne arabsko-izraelske vojne do sovjetske invazije na Češkoslovaško, svojo dopisniško pot pa je končal s kar 13-letnim bivanjem v Združenih državah, kjer je med drugim od blizu spremljal padec takratnega predsednika Richarda Nixona. Toda če je za Jurijem Gustinčičem, ki je vse do konca svojega dolgega življenja ostal aktiven zunanjepolitični komentator in kolumnist, resnično neverjetna novinarska kariera, pa je prav tako fascinantna in z njegovim novinarstvom ter pogledom na svet neločljivo sprepletena tudi njegova življenjska pot. No, tako o Gustinčičevem bogatem življenju, kot o njegovem izjemnem novinarskem delu smo za tokratne Sledi časa govorili s tremi novinarji, ki so Jurija Gustinčiča poznali tudi osebno: z njegovim sinom Andrejem Gustinčičem, našo zunanjepolitično dopisnico iz Nemčije Polono Fijavž, ki je o Juriju Gustinčiču posnela dokumentarni film z naslovom 20. stoletje Jurija Gustinčiča, in z novinarjem Dnevnika Ervinom Hladnikom Milharčičem, ki je življenje Jurija Gustinčiča nedavno popisal v monografiji Osebnosti slovenskega novinarstva, ki jo je za založbo ZRC Sazu uredila Mateja Ratej. V oddajo je poleg tega vključenih tudi nekaj arhivskih posnetkov Jurija Gustinčiča. Prav vsi prihajajo iz pogovorne oddaje Radijski razgledi, ki jo je za Radio Maribor leta 2006 z Jurijem Gustinčičem posnel novinar Radija Slovenija Stane Kocutar.

Po vseh slovenskih regijah in krajih iščemo in predstavljamo lokalne junake, ki zavzeto, nadpovprečno in predano opravljajo svoje delo ali prostočasno dejavnost.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Pravljica o princesi, ki noče prinčevih daril in se raje poljublja s svinjskim pastirjem …
Pripovedujejo: Sabina Kogovšek, Ivo Ban, Saša Mihelčič, Polona Juh, Aleš Valič, Uroš Smolej.
Napisal: Hans Christian Andersen.
Posneto v studiih Radia Slovenija 2005.

19:30
Referendum

V nedeljo zvečer z Branetom Rončelom je aktualna govorno-glasbena oddaja, ki predstavlja in napoveduje dogodke s kulturno-umetniškega področja v Sloveniji in onkraj meje. Izbor glasbe, ki povezuje pogovore z gosti, je v rokah voditelja – Braneta Rončela – in je zelo široko zasnovan. Med drugim odpira glasbene svetove domačih umetnikov v družbi tistih, ki prihajajo iz sveta popularne glasbe z različnih koncev sveta. Pop, rok, funk, R in B, bluz, reggae, afriška urbana glasba, salsa in drugi ritmi polnijo nedeljske večere na Prvem. Brane Rončel vabi k poslušanju vsako nedeljo od 20.00 do 22.00.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

23:00
Poročila

Desetega julija je svoj 90. rojstni dan praznovala kanadska pisateljica, Nobelova nagrajenka za književnost, Alice Munro. Njene kratke zgodbe so pogosto čudaške, avtorica običajno izhaja iz povsem banalnih položajev, in vendar v zgodbah ob pomoči njenega izjemnega čuta za opisovanje zasijejo življenja likov kot nekaj vsakdanje izjemnega. V zgodbi Resnično življenje avtorica slika življenje ekscentrične Dorrie in njenih sovaščanov, prijateljev, navideznih prijateljev in sovražnikov. Vsi liki v pripovedi so nekoliko nenavadni, a njihove zgodbe so polne temeljnih življenjskih vprašanj, prelomov in zaobljub. Zgodbo je prevedla Lea Flis, interpretira jo Ljerka Belak.

Pop panorama prinaša izbor svojevrstnih izdelkov s področja popularne glasbe z domačega in tujega glasbenega prizorišča, ki so vzbudili posebno pozornost. Ob nedeljah ob 23.15 jo na Prvem pripravlja Fedja Juvan.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov