“Veter v laseh, šport je življenje, s športom proti drogi.” Tako so organizatorji poimenovali dobrodelno akcijo, s katero mlade opozarjajo, spodbujajo in jim ponujajo drugačen pogled na življenje. Foto: Saša Urih
“Veter v laseh, šport je življenje, s športom proti drogi.” Tako so organizatorji poimenovali dobrodelno akcijo, s katero mlade opozarjajo, spodbujajo in jim ponujajo drugačen pogled na življenje. Foto: Saša Urih

Prireditve potekajo od sredine aprila do sredine oktobra.

Veter v laseh v Štorah
Udeležencev akcije je približno 10.000. Foto: Dejan Stamenič
Veter v laseh na Kidričevem
"Med mladimi jih vse več namreč išče rešitev v različnih oblikah odvisnosti, mi pa smo prepričani, da je bolje izbrati šport, saj menimo, da je športna dejavnost prava pot do zabave, razvedrila in druženja," sporočajo člani Športne unije Slovenije. Foto: Saša Urih
Veter v laseh v Rogaški Slatini
Mladim so na voljo različne športne dejavnosti. Foto: Brigita Bauer - Grobin
Veter v laseh v Svetem Juriju ob Ščavnici
Družijo pa se lahko na različnih ustvarjalnih delavnicah. Foto: Spletna stran

"V Športni uniji Slovenije se zavedamo tesne povezanosti med športom in zdravjem. Naš cilj je razvoj zdravega življenjskega športnega sloga, še posebej za mlade," poudarjajo organizatorji zdaj že tradicionalne prireditve Veter v laseh - s športom proti drogi. Vse več mladih namreč išče rešitev v različnih oblikah odvisnosti, zato želijo šport, druženje in zabavo na prostem pripeljati v njihov domači kraj. Pri tem jim pomagajo številni lokalni soorganizatorji.

Tudi v letu 2011 bo po Sloveniji več športnih in ustvarjalnih dejavnic, ki bodo zbliževale ljudi, ne glede na starost, spol, prepričanje, raso, narodnost ali socialni položaj. Več o akciji pa nam je povedala Mojca Koligar, strokovna sodelavka za šport v ŠUS-u.

Vaša akcija traja že od leta 1996. Kako se je v tem času razvila?
Drži, naša akcija se odvija že od leta 1996, ko smo spomladi v večjih slovenskih mestih organizirali športna tekmovanja. Prireditev je spremljal zabavni program, v katerem so sodelovale znane Slovenke in Slovenci, dogajanja pa so spremljali tudi nastopi glasbenih skupin. V teh letih se je akcija razvijala tako v smeri povečanja števila udeležencev in soorganizatorjev kot v smeri razsežnosti ponudbe dejavnosti in odmevnosti projekta.


Se število soorganizatorjev še vedno povečuje?
Število soorganizatorjev je v prvih letih strmo naraščalo, v zadnjih dveh letih pa smo zaznali manjši upad, ki je povezan predvsem s težjim pridobivanjem finančnih sredstev tako na nacionalni kot lokalni ravni.

Kaj vse lahko mladi počnejo v okviru vaše akcije?
Mladi lahko v okviru naše akcije skladno s konceptom akcije, ki ga posamezni lokalni soogranizatorji prilagodijo glede na svoje zmožnosti in interes sodelujočih, svoje spretnosti preizkusijo različnih dejavnostih.

Kaj vse lahko udeleženci akcije počnejo:
- osnovne športne dejavnosti (nogomet, košarka, odbojka, rolanje);
- obšportne dejavnosti (likovno izražanje, glasbene delavnice, dramske delavnice, novinarske delavnice, Kviz prevetren);
- dodatne športne dejavnosti: veslanje, orientacijski tek, kolesarjenje, plavanje …;
- spremljevalne razvedrilne dejavnosti: različne zabavne in razvedrilne igre po izboru lokalnega organizatorja;
- delavnice zdravega prehranjevanja in
- delavnice varovanja okolja.

Kakšni so vaši dosežki? Spremljate rezultate?
Vsako leto po končani akciji projekt evalviramo, tako da od lokalnih partnerjev pridobimo povratne informacije o izvedenih dejavnostih, številu udeležencev, medijski odmevnosti akcije in ozaveščenosti mladih. Ugotavljamo, da se z akcijo širi krog stalno dejavnih v športu s poudarkom na vključevanju tistih, ki so v športu manj dejavni, saj v okviru akcije pridobijo možnost za iskanje in potrjevanje lastne osebnosti bolj konstruktivno kot z vdajanjem drogam in različnim oblikam odvisnosti. Uspešni smo tudi pri ozaveščanju mladih o negativnih posledicah različnih vrst odvisnosti in pozitivnih učinkih športne dejavnosti ter o zdravem načinu prehranjevanja in varovanju okolja.

Lokalnim organizatorjem nalagate obveznost, da poskrbijo, da gostinski lokali v okolici prireditve ne točijo alkoholnih pijač. Se to spoštuje?
Lokalni organizatorji akcije si zelo prizadevajo, da okoliški gostinski in drugi lokali ne točijo alkoholnih pijač med prireditvijo in so pri tem zelo uspešni.

Se vam zdi, da se na ta način mlade da pritegniti?
Vsekakor menimo, da je akcija, ki ponuja drugačen pogled na življenje – dejaven, do narave prijazen, vesel, sproščen, dinamičen, solidaren, skratka mladostniško razigran - dovolj privlačna, da pritegne mladostnike . Poleg tega ima pomembne vzgojne učinke, kajti spodbuja in razvija kompetence ter vrednote na področju sodelovanja, medsebojnega sporazumevanja, spoštovanja pravil, reševanja težav, povezovanja, vodenja, zmagovanja in izgubljanja, tekmovanja, »fair playa«, samopodobe, poštenosti, strpnosti, timskega dela, discipline, zaupanja in prostovoljstva. Število udeležencev akcije, ki se giblje blizu številke 10.000, pa vsekakor to potrjuje.

Kakšen je odziv lokalnih oblasti?
Odziv lokalne oblasti je zelo pozitiven, saj ti večinoma akcijo podpirajo, seveda glede na finančne zmožnosti. Župani različnih slovenskih občin podpišejo tudi pismo o nameri, s katerim izjavljajo, da si bodo v svojem okolju prizadevali za spodbujanje in uveljavljanje športnega življenjskega sloga mladostnikov ter se bodo po svojih močeh zavzemali za zagotavljanje enakih možnosti druženja mladih ob športu in z njim v prostem času.

Kako to, da vam ni uspelo pritegniti največjih mest Ljubljane in Maribora?
Predvsem zato, ker ni zadostne podpore lokalnih oblasti.

Sodelujete tudi s kakšnimi vladnimi institucijami?
V preteklosti smo sodelovali z Uradom za droge Republike Slovenije.

Prireditve potekajo od sredine aprila do sredine oktobra.