Svetnik Tadej Troha (pred mikrofonom) je pobudnik poziva. Foto: BoBo
Svetnik Tadej Troha (pred mikrofonom) je pobudnik poziva. Foto: BoBo

Na novinarski konferenci v preddverju RTV Slovenija je pobudnik poziva, svetnik Tadej Troha, dejal, da je skrajni čas, da se stanje v hiši normalizira. "Apel je namenjen temu, da se v slovenski družbi glede RTV Slovenija preneha z živčnostjo na vseh straneh, tudi med tistimi, ki ta hip protestirajo pred RTV Slovenija, da se ta živčnost prekine in da se začnemo racionalno pogovarjati o usodi RTV Slovenija," je dejal Troha, ki je nato v celoti prebral poziv vladi Roberta Goloba k dvigu RTV-prispevka, pod katerega je podpisan Svet RTV Slovenija.

Poziv vladi k dvigu RTV-prispevka

"Vedeli smo, da se prvega septembra izteka rok, ko bi vlada lahko povišala RTV-prispevek, ki ostaja enak že od leta 2012. Verjeli smo, da bo tudi vlada prispevala svoj delež k stabilizaciji razmer in omogočila mirnejše načrtovanje dejavnosti zavoda. Morali bi biti glasnejši, a nismo bili. In te napake letos ne nameravamo ponoviti," je iz poziva prebral Troha.

Zapisali so, da je mogoče, če gre zaupati predstavnikom vlade, odlašanje z dvigom RTV-prispevka pripisati razmisleku o temeljitejši spremembi financiranja, saj se svetnice in svetniki strinjajo, da je razvoj RTV-ja neločljivo povezan z vzpostavitvijo sodobnejšega sistema financiranja. "Pa vendar, obet sistemske spremembe – ki je bil pred letom dni videti celo bolj realen kot danes – ne odpravi dejstva, da v danem trenutku prihodnosti še ni," so zapisali.

Trenutni sistem, ki naj bi skrbel za stabilnost, se je v zadnjih dvanajstih letih sprevrgel v vir destabilizacije, so nadaljevali. "Odmišljanje inflacije v državi, kjer so v zadnjih letih znatno poskočile vse cene in marsikatere plače, ni znak odločnosti in preudarnosti. Odlašanje uskladitve z inflacijo ni znak vztrajanja pri viziji boljšega javnega medijskega servisa. Nasprotno, je ravnanje, ki otežuje, morda celo onemogoča njen razvoj," so opozorili in dodali, da "delna uskladitev prispevka z rastjo stroškov ni 'metanje denarja z lopato' ali izraz želje, da se ohrani status quo".

Zapis so sklenili s svarilom, da ohranjanje statusa quo v tem trenutku sploh ni mogoče. "Izbiramo med razvojem in spiralo nazadovanja. In tega se mora zavedati tudi vlada kot ustanovitelj. Situacija je jasna in vsako odlašanje je brezplodno. Zato vlado pozivamo, da odločitev sprejme v najkrajšem mogočem času. In v poletje odide z zavedanjem, da je storila prav," so sklenili poziv.

Novinarska konferenca Sveta RTV Slovenija

Gorščak: Javna televizija je temelj demokracije

V. d. predsednice uprave RTV Slovenija Natalija Gorščak je poudarila, da majhen narod, kot je slovenski, potrebuje javno televizijo. Javna televizija je v Evropi po njenih navedbah temelj demokracije. Poudarila je, kaj vse uporabnik dobi za 12,75 evra: "Osrednje radijske programe, dva regionalna programa v Kopru, od tega enega za italijansko manjšino, tri v Mariboru, eden je za tujce, ki so v Sloveniji, eden za lokalno prebivalstvo in eden za madžarsko manjšino. Potem imamo tri televizijske programe in dva regionalna programa na Štajerskem in na primorskem koncu. Splet, na katerem je na voljo na tisoče oddaj, ki se jih lahko gleda od vsepovsod iz Evrope, če se gledajoči registrira kot plačnik RTV-prispevka, aktualne novice, posebne portale za otroke, za mladino, kjer lahko starši svoje nadobudneže pustijo brez skrbi pred računalnikom ali pa pred TV-zaslonom." Izpostavila je tudi simfonični orkester, Big Band, mladinski in otroški pevski zbor ter razvejano oddajniško mrežo, ključno infrastrukturo v primeru vojne, za katero skrbi RTV. Gorščak je dodala, da je izjemnega pomena tudi RTV-jeva založba kakovostne domače glasbe slovenskih avtorjev, ki "jih sicer verjetno tuje multinacionalke ne bi izdajale".

"Tak majhen narod, kot je slovenski, potrebuje javno televizijo. Javna televizija je v Evropi temelj demokracije, bolj ko je razvita javna televizija, bolj demokratična je družba," je sklenila in dodala, da je želja poziv ta, da bi naredili javno televizijo boljšo.

Forbici: Odločijo naj pred odhodom na počitnice

Predsednik sveta Goran Forbici je dodal, da je cilj poziva, da bi prispevek dvignili do 15. julija, še preden se poslanci odpravijo na parlamentarne počitnice. "Dvig bi v vsakem primeru začel veljati šele 1. januarja, prej se na računu ta delna uskladitev z inflacijo ne bi poznala. Mislim, da puščati hišo, vodstvo, svet, sodelavce, predvsem pa 2000 zaposlenih in več zunanjih sodelavcev, še naprej v negotovosti in to prav v času, ko pripravljamo program in finančni načrt za naslednje leto, ne bi bilo produktivno," je povedal Forbici in med drugim dodal, da bi predlagani dvig prispevka pomenil manj kot tretjinsko uskladitev z inflacijo. "Sam prispevek se ni zvišal že od leta 2012," je spomnil.

RTV-prispevek znaša 12,75 evra na mesec. Svet vlado poziva, naj potrdi najvišje mogoče, desetodstotno, zvišanje prispevka, kar pomeni, da bi v primeru povišanja od 1. januarja leta 2025 znašal 14 evrov.

Svet RTV poziva k povišanju RTV-prispevka
Pavel Rupar je z megafonom nagovoril prisotne iz iniciative Glas upokojencev. Foto: BoBo
Pavel Rupar je z megafonom nagovoril prisotne iz iniciative Glas upokojencev. Foto: BoBo

Ruparjev protest in poziv

Ljudska Iniciativa Glas upokojencev Pavla Ruparja je sočasno z novinarsko konferenco Sveta RTV-ja pred hišo priredila svojo novinarsko konferenco, na kateri so premierja Goloba pozvali, naj RTV-prispevek ukine.

Pozvali so k izgradnji nove oblike javnega zavoda s programom, ki bo sprejemljiv za veliko večino gledalcev. Če se bo prispevek zvišal in program ostal nespremenjen, bodo prišli z zahtevami po končanju agonije na RTV Slovenija na ulico, so zagrozili.