Volivci so s tesno večino sporazum podprli. Foto: MMC RTV SLO
Volivci so s tesno večino sporazum podprli. Foto: MMC RTV SLO
Obletnica referenduma o arbitražnem sporazumu

Volivci so s tesno večino sporazum podprli. V prispevku novinarja TV Slovenija Dejana Ladike si poglejte, kako daleč smo eno leto po tej zgodovinski odločitvi.

Rompuy se je zahvalil Slovencem, ker so podprli arbitražni sporazum
Arbitražni sporazum je z nedavno registracijo pri Združenih narodih - brez enostranskih izjav - tudi uradno postal mednarodna pogodba, po kateri bosta državi na arbitražnem sodišču razrešili dolgoletni mejni spor. Tudi Herman van Rompuy, predsednik Evropskega sveta, se je zahvalil Slovencem, ker so na referendumu podprli arbitražni sporazum, kar je bil po njegovem mnenju ključen korak v pogajanjih Slovenije o meji s Hrvaško.

Zdaj kaže, da bo Hrvaška julija končala pogajanja z Evropsko unijo, s podpisom pristopne pogodbe, predvidoma ob koncu leta, pa se bo začel uresničevati tudi arbitražni sporazum, kar pomeni, da bo treba v enem mesecu imenovati petčlansko razsodišče, nato pa bosta imeli državi približno dve leti časa za pisne zagovore in protiargumentacijo. Javna razprava na razsodišču bo tako najverjetneje v začetku leta 2014.

Projektna skupina na zunanjem ministrstvu dela že od septembra lani. Simona Drenik z omenjenega ministrstva pojasnjuje: "Največ energije nam seveda jemlje priprava neke popolne kronologije, zbirke dokumentov, ki poteka v sodelovanju z drugimi državnimi organi, arhivom in pokrajinskimi arhivi."

Edina slovenska odvetnica naše države bo Vasilka Sancin
Drenikova in profesorica mednarodnega prava Mirjam Škrk usklajujeta delo s slovensko ekipo, "ki bo pripravila memorandum, to je pisni del zagovora in potem še ustni del zagovora". "To ekipo pa sestavljajo poleg agentov še odvetniki države. Večinoma imamo tuje odvetnike, eno tudi slovensko odvetnico." To bo Vasilka Sancin z ljubljanske Pravne fakultete.

Enega izmed petih arbitrov bo imenovala Slovenija. Po naših informacijah bo razpis objavljen poleti, postopek je približno tak kot pri izbiri ustavnih sodnikov. Po mnenju sodnega sveta in najbrž priporočilu vlade bo arbitra v potrditev državnemu zboru na tajnem glasovanju predlagal predsednik države Danilo Türk. Seznam mednarodnopravnih strokovnjakov pri nas je zelo kratek.

Kakor koli, po potrditvi arbitražnega sporazuma so se odnosi med Slovenijo in Hrvaško precej sprostili, okrepilo se je tudi gospodarsko sodelovanje. Prihodnji teden bosta predsednika vlad Borut Pahor in Jadranska Kosor, ki sta stkala veliko prijateljstvo, v Gospiću na Hrvaškem položila temeljni kamen za 15 milijonov evrov vredno tovarno kamniškega Calcita, je za TV Dnevnik poročal Dejan Ladika.

Obletnica referenduma o arbitražnem sporazumu