Andrej Čuš opozarja, da se bodo mladi s sprejetjem zakona o malem delu še težje osamosvojili. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Andrej Čuš opozarja, da se bodo mladi s sprejetjem zakona o malem delu še težje osamosvojili. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Jernej Vrtovec
Vrtovec opozarja, da vlada glede malega dela zavaja slovensko javnost. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Predsednik Mlade Slovenije Jernej Vrtovec, predsednik Gibanja slovenske mladine Rok Zulič, predsednik Popotniškega združenja Slovenije Igor Jurišič in predsednik SDM-ja Andrej Čuš so pripravili novinarsko konferenco o zakonu o malem delu.

Čuš: "Hotel Mama" se bo še bolj razširil
Čuš je uvodoma poudaril, da bo malo delo celo za 20 odstotkov bolj obdavčeno, kot je zdaj študentsko delo, kar po njegovem draži delovni proces in zmanjšuje konkurenčnost slovenskega gospodarstva.

"Malo delo tudi ne prinaša novih delovnih mest. Čudimo se napovedim ministra Svetlika, ki je dejal, da malo delo prinaša deset tisoč novih delovnih mest. To so zavrnili predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije in tudi ministrstva za javno upravo. Lahko se upravičeno vprašamo, če se ne bo zaposlovalo v gospodarstvu in javni upravi, kje se potem sploh bo," se sprašuje Čuš.

Povedal je še, da se status študentskega dela v zakonu o malem delu ureja skupaj z brezposelnimi in upokojenci, kar po njegovem kaže na nesposobnost sedanje vlade in ministra za delo Ivana Svetlika, ki ne najdejo prave rešitve za študente kot tudi ne za brezposposelnost. "Brez redne zaposlitve se mladi ne bomo mogli osamosvojiti, ne bomo mogli dobiti kreditov, in to nas bo oviralo pri ustvarjanju toplega doma in družine. Predvidevamo, da se bo 'hotel Mama' še bolj razširil po celi državi " je še dodal.

Jurišič: Zakon ne bo preprečil bogatenja študentskih servisov
Jurišič je zatrdil, da zakon ne bo preprečil bogatenja študentskih servisov, kot naj bi trdili zagovorniki zakona. Po njegovih besedah danes lahko preko študentskih servisov dela 180 tisoč oseb, pozneje pa bo teh upravičencev skoraj 900 tisoč, kar pomeni, da se bo število potencialnih strank študentskih servisov povečalo za petkrat.

"Omejitev zaslužka, preko katerega začne študent plačevati dohodnino, se z okrog tri tisoč evrov dvigne na šest tisoč evrov. Torej, omejitev do katere lahko študent dela, se podvoji, potencialno število strank se pa petkrat poveča. Se pravi, študentskim servisom bomo dali v roke deset krat več teoretičnega prometa in nekdo si upa v javnosti operirati s podatkom, da bomo s tem študentskim servisom nekaj vzeli," opozarja.

Vrtovec: Zakon o malem delu je protičloveški
Vrtovec je zatrdil, da je nesprejemljivo, da zakon ureja delo ljudi iz različnih generacij. "Brezposelni imajo svoje potrebe. Potrebujejo redno in varno zaposlitev, da lahko preživijo svoje družine in da lahko normalno preživijo mesec. Ne predstavljam si, kako lahko brezposelna oseba preživi svojo družino s 6 tisoč evri bruto na letni ravni, če predsednik vlade ne more preživeti meseca s tri tisoč evri neto," je izpostavil.

Prepričan je, da bodo lahko delodajalci male delavce odpuščali brez kakršnih koli posledic, kar pomeni negotovo obliko zaposlitve brez slehernih delavskih pravic, kot so regres, bolniško nadomestilo, malice in prevoza na delo. Po njegovem je ta zakon zato protištudentski, protičloveški in protidelavski.

"Nesprejemljivo je, da minister Svetlik še enkrat laže v tej referendumski kampanji. Laže in zavaja javnost skupaj s svojimi sodelavci, ko govori, da je vprašanje štipendij, če malo delo ne bo sprejeto. Štipendijski zakon je nek drugi zakon kot pa zakon o malem delu. Opozarjamo državljanke in državljane, naj ne nasedajo lažem in zavajanjem vlade," je povedal.

Zulič: Malo delo bo izrinilo prvo redno zaposlitev mladih
Zulič je dejal, da v Gibanju slovenske mladine ostro nasprotujejo zakonu o malem delu, ker naj bi ta grobo posegal v obstoječe delavske pravice in prinaša še večjo revščino. S tem zakonom naj bi se po njegovem povečal odstotek negotovih, nezavarovanih zaposlitev, hkrati pa naj bi se podaljšala tudi odvisnost mladih od staršev.

"Malo delo se bo kot anomalija nadaljevalo tudi po izgubi statusa študenta. Težji bo prehod v redno zaposlitev, kar pa je najhuje, malo delo bo izrinilo prvo redno zaposlitev mladih," trdi in dodaja, da malo delo med drugim tudi omejuje študentom dostop do študija.