Cukjati je na današnji tiskovni konferenci govoril o političnih razmerah in oteževanju dela vladi, ki se pred predsedovanjem EU-ju samo še stopnjuje. Foto: RTV SLO
Cukjati je na današnji tiskovni konferenci govoril o političnih razmerah in oteževanju dela vladi, ki se pred predsedovanjem EU-ju samo še stopnjuje. Foto: RTV SLO
Zastava Evropske unije
Bolj ko se bliža predsedovanje Slovenije EU-ju, bolj se tudi v parlamentu zaostruje delovanje nekaterih opozicijskih poslancev, ki jim je zaupano vodenje nekaterih delovnih teles, pravi Cukjati. Foto: EPA

Kolikor poznam Janeza Janšo, je on borec, in mislim, da se ne bomo kar tako predali.

Gregor Virant

Ni se lahko sestajati s tujimi ministri. Na teh srečanjih ne smemo izpasti slabi, temveč kot ljudje, ki obvladamo sceno.

Zofija Mazej Kukovič
Odzivi na Janševo izjavo

Predsednik državnega zbora France Cukjati je povedal, da zadnje čase samo posluša ministre, ki pravijo, da ne morejo več tako delati. Po njegovem mnenju gre za metodo izčrpavanja med pripravami na predsedovanje, ko so ministri dvojno obremenjeni. Pravi, da je bolje iti v opozicijo, saj bo zdajšnja koalicija tudi v opoziciji med predsedovanjem podpirala katero koli vlado.

Opozicija po Cukjatijevih besedah širi laži
Razmere za delovanje vlade po Cukjatijevih besedah postajajo vse bolj neprijazne, saj ne gre za običajno kritičnost opozicije, ki ima nalogo, da opozarja na napake in spremlja delo vlade, ampak gre za raven brezskrbnega širjenja laži.

"Če na primer nekdo v Sloveniji trdi, da Janez Janša v celoti oblikuje medijski prostor, se v Sloveniji temu nasmehnemo, če pa taka izjava, podprta s 570 podpisi novinarjev, pride v tujino, pa ni več smešno. Tujina si namreč ne more predstavljati, da bi 570 novinarjev podpisalo očitne laži in si tudi ne znajo predstavljati, kdo v Sloveniji je lastnik medijev, niti ne vedo, kateri so tranzicijski tajkuni in iz katerih političnih opcij prihajajo," je dejal Cukjati in dodal, da madež, ki pri tem ostane, čutijo pri vseh obiskih v tujini.

Po njegovem mnenju bi lahko, če se vlada odloči za odstop, že od novega leta Slovenijo vodila nova vlada.

Ministri: Opozicija in mediji otežujejo delo vlade
Na izjave, da opozicija in mediji otežujejo delo vlade, so se odzvali tudi nekateri ministri. Minister za pravosodje Lovro Šturm je spomnil na nedavno razpravo v DZ-ju, ki je bila po njegovem mnenju nesprejemljiva. Nekateri poslanci so že rehabilitirane povojne obsojence na govorniške odru pljuvali kot narodne izdajalce in s tem po Šturmovem mnenju storili zelo hudo žalitev, na kar je sam tudi opozoril, noben izmed medijev pa o tem ni poročal niti besedice, je dodal.

Minister za javno upravo Gregor Virant je dejal, da Slovenija po vseh primerljivih evropskih kazalnikih dosega dobre rezultate. Ko odpremo časopise, pa vidimo zelo črne slike svojega dela, torej konstantne napade opozicije in medijev, in normalno je, da predsednik vlade v tej situaciji razmišlja o vseh opcijah, je dodal.

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak meni, da so dosežki te vlade, zlasti visoka gospodarska rast, preprosto prezrti. Ni mogoče dobro opravljali dela in če nekdo misli, da je boljši, usposobljenejši za opravljanje tega dela, če to zna, naj prevzame delo, je dejal Vizjak. Ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič pa je dejala, da je za uspešno predsedovanje EU-ju potrebno več sodelovanja oziroma več miru doma.

Bajuk in Podobnik: Janševa namera je resna
Predsednik Nove Slovenije Andrej Bajuk še ni razkril, ali namerava njegova stranka izstopiti iz vlade, zagotavlja pa, da je premier s svojo izjavo mislil resno. Obstaja zelo velika možnost, da vlada odstopi, je dejal in dodal, da bodo o možnosti odstopa razpravljali tudi na jutrišnji seji vlade.

Predsednik SLS-a Janez Podobnik je povedal, da je Janševa izjava sicer presenetila tudi njega, vendar jo ima za popolnoma upravičeno, saj naj bi opozicija zadnjih nekaj mesecev sistematično skušala diskreditirati delo vlade. Podobnik opozarja, da je Slovenija pred vrati predsedovanja Evropski uniji, kar ima za odgovoren projekt, predvsem pa bi moral biti delo vseh, ne pa, da bi opozicija šele na koncu požela rezultate trdega dela koalicije. V stranki sicer nameravajo premierju predlagati koalicijski vrh.

Karl Erjavec, DeSUS, je dejal, da njegova stranka zaupnice vladi ne bi podprla. Glede na stanje, ki vlada v državi, je po njegovem odstop vlade edina realna možnost in od premierja tudi pričakuje, da ga napove čimprej.

Koalicija Janševe besede jemlje resno
Predsedniki koalicijskih poslanskih skupin besede Janeza Janše jemljejo resno. Vodja SDS-ove poslanske skupine Jože Tanko je dejal, da glede na to, da že dolgo delajo skupaj, verjame, da je izjava zelo resna. Meni, da je koalicija zelo uspešna, rezultati dela koalicije pa so izredno dobri, če primerjamo s predhodniki in z evropskim okoljem. Glede pritiskov na vlado pa je Tanko dejal, da se bodo le še stopnjevali, ko se bo začelo resno predsedovanje in ko bo Slovenija prevzela koordinacijo celotne Evropske unije.

Vodja poslanske skupine NSi-ja Jožef Horvat je opozoril, da je vse, kar ta vlada stori, narobe. Po njegovem mnenju je za to kriva opozicija, ki jo sam sicer spoštuje, a meni, da mora biti konstruktivna. Vodja poslanske skupine najmanjše koalicijske stranke DeSUS-a, Franc Žnidaršič, pa je dejal, da sestopa vlade ne bi podprli in bi glasovali za zaupnico, saj menijo, da trenutek za menjavo vlade ni primeren in naj vlada mandat opravi do konca.

Kolikor poznam Janeza Janšo, je on borec, in mislim, da se ne bomo kar tako predali.

Gregor Virant

Ni se lahko sestajati s tujimi ministri. Na teh srečanjih ne smemo izpasti slabi, temveč kot ljudje, ki obvladamo sceno.

Zofija Mazej Kukovič
Odzivi na Janševo izjavo