Vlada mora do 8. novembra pripraviti dopolnjen predlog proračunov. Tega naj bi DZ sprejel že na novembrski seji. Foto: MMC RTV SLO
Vlada mora do 8. novembra pripraviti dopolnjen predlog proračunov. Tega naj bi DZ sprejel že na novembrski seji. Foto: MMC RTV SLO
Koalicija
Veliko investicij, ki so predvidene v letu 2010, je bilo že začetih in treba je paziti, da projekti ne bi zastali. Golobič je zatrdil, da koalicijske stranke ne bodo vlagale dodatnih dopolnil, ki bi porušila ravnotežje ali bila naravnana z vidika računice lokalnih volitev. Foto: MMC RTV SLO
Evri
V letu 2010 vlada pričakuje 8,6 milijarde proračunskih prihodkov, odhodki pa naj bi znašali 10,5 milijarde evrov, kar pomeni primanjkljaj v višini petih odstotkov BDP-ja. Napoved za leto 2011: 8,8 milijarde evrov proračunskih prihodkov in 10,4 milijarde odhodkov, torej primanjkljaj v višini 4,1 odstotka BDP-ja. Foto: MMC RTV SLO
Koalicija: Kje varčevati?

Potem ko so državna proračuna za leti 2010 in 2011 obravnavala delovna telesa DZ-ja, so o dopolnilih razpravljali še najvišji predstavniki koalicijskih strank. Odločili so, da se bodo potrudili zdaj načrtovanih dobrih deset milijard evrov odhodkov skrčiti še za najmanj 35 milijonov evrov. Vlada bo dopolnjen predlog proračuna sprejela prihodnji teden in ga posredovala v državni zbor.

35 milijonov bodo našli do petka?
Po vrhu koalicije je predsednik Zaresa Gregor Golobič povedal, da bodo v tem tednu temeljito prečesali vse proračunske postavke in se odločili, kaj so prednostne naloge. Poslanska skupina Zares je po njegovih besedah izrazila pričakovanja, da se znotraj proračuna najde 50 milijonov evrov prihrankov oziroma naložb, ki niso nujno potrebne in so se v proračunu znašle brez ustrezne pravne podlage v preteklih letih.

Podpredsednik LDS-a Aleš Zalar pa je pojasnil, da je vlada na zadnji seji dala mandat ministru za finance Francu Križaniču, da v pogovorih s posameznimi ministri poišče še nekaj rezerv. Treba je zagotoviti sredstva, povezana z dogovorom, ki jih je ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs dosegla s sindikati javnega sektorja. Pričakujejo, pravi Zalar, da bo finančno ministrstvo že v petek predložilo dopolnjeni predlog proračuna.

Vlada ve, da je premalo sredstev za razvoj
Vlada se po besedah Pavlinič Krebsove zaveda, da proračun predvideva premalo razvojnih sredstev. "Toda to ni problem aktualne vlade, temveč zakonsko določenih pravic socialne narave. Same plače javnih uslužbencev predstavljajo nekaj več kot 29 odstotkov odhodkov, 30 odstotkov pa transferji gospodinjstvom," je pojasnila ministrica. Pravi, da na račun razvojnih sredstev med krizo ne bodo krčili socialnih pravic.

Da bi zagotovili čim večji razvoj, pa so se intenzivneje usmerili v aktivno črpanje sredstev evropskih strukturnih skladov in jih v pomembnem delu napotili na področje dela ministrstev za gospodarstvo in za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Golobič ob tem vseeno pravi, da je težko govoriti o zadovoljstvu s predlogom proračuna z vidika razvojne naravnanosti, saj je javnofinančna realnost znana.

Nasprotno pa vodja poslanske skupine SD-ja Bojan Kontič meni, da je predlog proračuna razvojno naravnan in na tej podlagi bo vlada pripravila tudi dopolnjeni predlog. Bistvenih sprememb po njegovih ocenah ne bo. "Če je mogoče kakšen evro še privarčevati v smislu zmanjšanja proračunskega primanjkljaja, pa bo tak predlog več kot dobrodošel," je zatrdil.

Poslanci vložili svoja dopolnila
Potem ko sta predlog proračuna 9. oktobra poslancem na izredni seji predstavila premier Borut Pahor in finančni minister Križanič, so se v preteklih dveh tednih z njim seznanili tudi člani parlamentarnih delovnih teles in oblikovali dopolnila.

Po poročanju Radia Slovenija so poslanci in poslanske skupine za proračun za leto 2010 vložili 39 dopolnil, za leto 2011 pa 28. Največ dopolnil se je nanašalo na željo po novih cestah, a je odbor DZ-ja za finance in monetarno politiko, ki je proračuna kot zadnji obravnaval v petek, vsa zavrnil.

Izboljšanje javnih financ v letu 2011?
Kot sta ob predstavitvi predlogov proračunov povedala premier in finančni minister, se primanjkljaj zaradi protikriznih ukrepov povečuje, a brez njih bi bilo negativnih posledic krize še več. Izboljšanje stanja javnih financ je po njunih besedah mogoče pričakovati v letu 2011.

Prilivi z naslova davkov se bodo prihodnje leto občutno zmanjšali, zato je imela vlada pri zdajšnjem usklajevanju proračunskih izdatkov veliko težav. Med drugim se je dogovorila o začasnem polovičnem usklajevanju rasti pokojnin z rastjo plač, prejšnji teden pa se je uspela dogovoriti tudi s sindikati o ukrepih na področju plač v javnem sektorju za prihodnji dve leti.

Koalicija: Kje varčevati?