Kraška kobilarna letos praznuje 426-letnico. Foto: EPA
Kraška kobilarna letos praznuje 426-letnico. Foto: EPA

Dan odprtih vrat, ki je privabil več tisoč obiskovalcev, se je začel s pohodom po Ludvikovi kraški učni poti, ki mu je sledila spretnostna vožnja za dvovprege, najbolj obiskani del programa pa se je odvijal na hipodromu, kjer so glavno besedo prevzeli lipicanci. Ob domači čredi so se predstavile reje iz Združenja rejcev lipicanca Slovenije in gostje iz hrvaške kobilarne Čakovo. Zbrane je nagovoril minister za kulturo Vasko Simoniti.

Minister je izpostavil, da je z vladno novelo zakona o Kobilarni Lipica dana podlaga, da se ta "še bolj razvije kot turistično središče ter kot kulturna in naravna celota, ki bo žlahtnemu konju dala pogoje za obstanek in razvoj".

Matjaž Pust, v. d. vodje kobilarne, pa je povedal, da bo njen razvoj slonel na treh stebrih, in sicer na konjeništvu z visoko šolo jahanja, na golfu kot športu, ki živi v sožitju s konjeništvom, in na kulturnem turizmu, katerega osrednja atrakcija je program španske jahalne šole. Pust je potrdil tudi domnevo, da se bo prijavil na razpis za direktorja Kobilarne Lipica.