Generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli je za nov mandat na mestu V. d.-ja direktorja Televizije predlagal Janeza Lombergarja. Foto: MMC RTV SLO
Generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli je za nov mandat na mestu V. d.-ja direktorja Televizije predlagal Janeza Lombergarja. Foto: MMC RTV SLO
Lombergar ostaja na čelu TV SLO

Generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli je na seji programskega sveta za nov mandat na mestu v. d.-ja direktorja TV Slovenija ponovno predlagal sedanjega vršilca dolžnosti Janeza Lombergarja. Filli je pojasnil, da bi bilo nenavadno, če bi v tako kratkem obdobju menjavali v. d.-ja, hkrati pa je RTV v zelo občutljivem obdobju, zato se je odločil, da spet predlaga Lombergarja. Dodal je še, da bodo spremljali tudi sprejem zakonodaje o najihovem zavodu. "Ko bomo videli usodo novega zakona o RTV-ju se bomo lažje odločali," je zatrdil.

Lombergar: Naša hiša je "razsuta"
Po Fillijevih besedah je že objavljen tudi nov razpis za direktorja Televizije. Lombergar je povedal, da je mogoče, da se tudi sam prijavi na ta razpis, kar pa je odvisno "od razmisleka in dogovora". Kot je povedal, je RTV "precej razsuta", zato bo kandidiral le, če se bo to izkazalo kot dobro za zavod. Lombergar trdi, da sta s Fillijem usklajena v pogledih na razvoj, sanacijo takih problemov, kot jih ima RTV, pa lahko izpelje samo usklajena ekipa, ki ve za kaj gre. "Naša hiša potrebuje trdno zasnovo," je prepričan.

So se izvajali politični pritiski na Lombergarja?
Med razpravo je svetnik Janez Gril Lombergarja povprašal, ali je v preteklih mesecih čutil kakšen pritisk politike, "saj sem iz cerkvenih krogov slišal, da naj v program ne bi šla že pripravljena oddaja, zaradi pritiskov od zunaj". Lombergar je odgovoril, da se od prvega dneva v. d.-jevstva ukvarja zgolj s stroko in da prvič sliši, kar je povedal Gril, zagotovil pa je, da ni doživljal nobenih pritiskov.

Lesjak razpis pozdravlja, Caserman dvomi o njem
Miran Lesjak
je pozdravil to, da je generalni direktor objavil razpis za novega direktotja Televizije, obenem pa je izrazil zaskrbljenost zaradi nastajanja novega zakona o RTV-ju, sprejetje katerega bi po njegovih besedah pomenilo, da bi s 1. januarjem prihodnje leto vsi funkcionarji RTV-ja postali vršilci dolžnosti, kar pa, kot pravi Lesjak, za njihov zavod ni primerno.

Ob tem je Matevž Caserman dodal, da dvomi o iskrenost objavljenega, saj naj bi bila "krivulja verjetnosti", da bodo dobili primernega kandidata, nizka.

Lombergar bo v. d. najdlje do aprila 2011
Soglasje k Lombergarjevemu imenovanju je sicer podprlo 14 svetnikov, 3 so bili proti, 5 pa vzdržanih. Lombergar bo tako v. d. direktorja Televizije do imenovanja direktorja TV Slovenija na podlagi javnega razpisa oziroma najdlje do 15. aprila 2011.

Lombergar ostaja na čelu TV SLO