Poslanska skupina SD-ja zahteva izredno sejo komisije, na kateri bi razpravljali o vroči zadevi Mercator. Foto: RTV SLO
Poslanska skupina SD-ja zahteva izredno sejo komisije, na kateri bi razpravljali o vroči zadevi Mercator. Foto: RTV SLO

Zahteva je posledica torkovega dogajanja na Ljubljanski borzi, ko je britanska Altima napovedala ponudbo za nakup delnic po 41.000 tolarjev.

Po mnenju Mirana Potrča, vodje poslanske skupine SD-ja, to potrjuje oškodovanje državnega premoženja, kar naj bi se zgodilo pri prodaji deležev Kada in Soda v Mercatorju. Delnice so bile poleti brez razpisa prodane po 38.000 tolarjev.

Britanska Altima je v torek napovedala ponudbo za odkup delnic Mercatorja po ceni 41.000 tolarjev. Cena Mercatorjevih delnic je že presegla napovedano vrednost, zato lahko ponudba še zrase. Več o tem si lahko preberete tukaj.
Če predsednica preiskovalne komisije, poslanka SDS-a Polonca Dobrajc, ne bo sklicala izredne seje, je to po mnenju SD-ja znamenje, da je ustanovitev posebne komisije, ki se bo ukvarjala samo z zadevo Mercator, nujna.

Razloge za sklic seje podpira tudi LDS, a predsednika Toneta Ropa čudi, da to zahteva SD, ki v njej ne sodeluje. Rop predvsem upa na hitro sodbo vrhovnega sodišča o odločitvi
predsednika DZ-ja Cukjatija za ustanovitev komisije o Kad in Sod, ter na računsko sodišče.

Komisija kot kompromis
Parlamentarno preiskovalno komisijo je DZ uvedel lani novembra, potem ko sta ustanovitev takšne komisije zahtevali tako koalicija kot tudi opozicija. Opozicijske stranke so sicer zahtevale ustanovitev posebne komisije samo za Mercator, kompromis pa je komisija za vsa državna oškodovanja, med katerimi je zadeva Mercator na prvem mestu.