Brigadir Furlan je želel, da ministrica Jelušičeva pojasni, zakaj je bilo 13 patrij/svarunov prevzetih, čeprav njihov nakup vzbuja sume. Foto: MMC RTV SLO
Brigadir Furlan je želel, da ministrica Jelušičeva pojasni, zakaj je bilo 13 patrij/svarunov prevzetih, čeprav njihov nakup vzbuja sume. Foto: MMC RTV SLO
Mors
Dnevni red nujne seje odbora DZ-ja za obrambo vsebuje 2 točki: stanje in razmere na Morsu ter seznanitev s pripravami finančnega načrta Morsa za leti 2010 in 2011. Foto: MMC RTV SLO

Dolžni smo zaščititi vojake pred kriminalizacijo, ki nima podlage v sodnih postopkih, in pred neprimerno diskreditacijo, je na nadaljevanju v sredo prekinjene nujne seje odbora dejala ministrica za obrambo Ljubica Jelušič.

V razpravi je predsednik odbora Jožef Jerovšek (SDS) izrazil prepričanje, da stranka Zares in poslanec LDS-a Anton Anderlič z razpravami o pismu poskušata "rušiti" ministrico. Anderlič pa je ugovarjal, da želi le razčistiti, ali je to, kar v pismu piše, resnično. Zato je tudi vztrajal, da pred koncem razprave o tem vprašanju dobijo ustrezna pojasnila ministrstva.

Prošnja za odstavitev ...
Spomnimo: pred dnevi je v javnost pricurljalo pismo namestnika načelnika generalštaba SV-ja Branimirja Furlana, v katerem Jelušičevo poziva, naj ga zaradi zadeve Patria razreši s položaja. Pismo je Furlan, ki je bil vodja vojaškega dela strokovne komisije, pristojne za ocenjevanje ponudb za nakup osemkolesnikov, 2. septembra poslal ne le ministrici, temveč v vednost tudi predsedniku republike Danilu Türku, načelniku generalštaba SV-ja Alojzu Šteinerju in predsedniku odbora DZ-ja za obrambo Jožefu Jerovšku.

Z njim, kot je zapisal, želi Jelušičevo spodbuditi, da ga, dokler se stvari okoli afere Patria ne razčistijo, razreši in vzpostavi ekipo, ki ni "kontaminirana". Furlan namreč meni, da ministrica in njeni sodelavci s svojimi izjavami glede patrij izkazujejo nezaupanje v vojaško stroko in vodstveno strukturo SV-ja. V kontekstu iskanja krivcev za "nestrokoven, nepregleden, nepošten, škodljiv in nepotreben" nakup patrij naj bi namreč po Furlanovih besedah omenjali tudi njegovo ime.

... ki jo je ministrica zavrnila
Obrambna ministrica Ljubica Jelušič želje namestnika generalštaba Slovenske vojske Branimirja Furlana o razrešitvi ne namerava upoštevati. Svojo odločitev je Ljubica Jelušič pojasnila z navedbo, da brigadirja Furlana čaka še veliko dela in da bodo sproti preverjali, ali in koliko je pri tem delu vreden zaupanja. Namerava pa vseeno upoštevati nekatere njegove nasvete v zvezi s sestavo pogajalskih in projektnih skupin, ki se bodo ukvarjale z reprogramiranjem projekta nakupa oklepnikov 8 x 8. Bistvo pogajalskega procesa pa naj bi prevzeli civilni uradniki.