Večina poslancev se z osnutkom še ni podrobno seznanila. Foto: RTV SLO
Večina poslancev se z osnutkom še ni podrobno seznanila. Foto: RTV SLO

Kot pravijo v poslanski skupini Zares, podpirajo statusno preoblikovanje RTV Slovenija v osebo javnega prava, za katero se smiselno uporabljajo določbe zakonodaje, ki ureja tudi poslovanje delniških družb. Prav tako podpirajo zmanjšanje števila članov programskega sveta RTV-ja.

Negativno mnenje je za zdaj izrekel le prvi mož SNS-a Zmago Jelinčič, ki meni, da je osnutek treba preučiti, a ga takega, kot ga predlaga ministrstvo, ne zagovarja. Kot je dejal, je treba, če RTV postane gospodarska družba, vse vzvode prepustiti iz državnih rok podjetnikom, kar pomeni tudi, da RTV ne bo več javni zavod, ampak le še ena izmed televizij, ki se bojujejo za obstoj. Skrčenje programskega sveta z 29 na 11 članov je po njegovem mnenju v nasprotju s konceptom gospodarske družbe, ki ima pač lahko nadzorni svet.

Kmalu javna predstavitev mnenj
V poslanski skupini SD-ja o besedilu še niso razpravljali, saj gre šele za osnutek, bo pa poslanka Majda Potrata, predsednica odbora za kulturo, šolstvo, šport in mladino, v državnem zboru sklicala javno predstavitev mnenj o noveli zakona.

Prav tako osnutka novele zakona še ni prebral vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Žnidaršič. Da bodo zakon komentirali, ko ga bodo preučili, pravijo tudi v LDS-u. Enako pravijo v SLS-u in SDS-u.

Mnenje je podal tudi zunajparlamentarni NSi, ki meni, da je predlog odraz želje vlade, da si podredi RTV.