Alem Komić iz agencije ABC nepremičnine. Foto: Radio Slovenija
Alem Komić iz agencije ABC nepremičnine. Foto: Radio Slovenija

Geodetska uprava (Gurs) v svojem najnovejšem poročilu o trgu nepremičnin za prvo polletje tega leta ugotavlja, da si večji del prebivalcev, še zlasti tisti, ki rešujejo svoje stanovanjsko vprašanje, tržnega nakupa stanovanja oziroma stanovanjske hiše sploh ne more več privoščiti. "Cene so res zelo visoke, najvišje doslej, in marsikdo si nakupa nepremičnine ne more več privoščiti, dodaten udarec so draga bančna posojila. Pred nekaj leti so tudi tisti, ki nepremičnine niso nujno potrebovali oziroma je niso kupovali zase, izkoristili ugoden trenutek, in tudi zato so cene še dodatno rastle. Danes kupuje tisti, ki mu drugega ne preostane, ki je na primer v najemu, in ker so tudi najemnine vse višje, raje kupi nepremičnino in odplačuje posojilo," pravi nepremičninski posrednik Alen Komić iz agencije ABC nepremičnine.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Cene se bodo še naprej zviševale

Kot vse kaže, se trend rasti cen še nekaj časa ne bo obrnil; na Gursu menijo, da ob rekordno visokih prihrankih prebivalstva in odsotnosti večjih gospodarskih pretresov, ki bi vplivali na naše gospodarstvo, vsaj v bližnji prihodnosti ni pričakovati znižanja cen nepremičnin, s čimer se strinja tudi Alen Komić: "Rast cen je bila v zadnjem letu sicer precej manj izrazita kot v prejšnjih letih, a dolgoročno se bodo cene zagotovo še zviševale. Še zlasti v času inflacije menim, da ni nobene ekonomske logike, po kateri se vse draži, nepremičnine pa so cenejše. Pred leti so se Angleži zgražali, ko so cene nepremičnin v Londonu dosegle 5000 evrov na kvadratni meter, danes pa so še enkrat višje kot takrat."

Sanacija potresno ogroženih stolpnic bi stala od 20.000 do 30.000 evrov na stanovanje. Foto: Shutterstock
Sanacija potresno ogroženih stolpnic bi stala od 20.000 do 30.000 evrov na stanovanje. Foto: Shutterstock

Najvišje cene stanovanj v državi še vedno v Ljubljani, sledi slovenska Istra

V prvem polletju tega leta se je srednja cena rabljenega stanovanja v primerjavi z lani zvišala za skoraj 500 evrov na kvadratni meter in znaša 4370 evrov, medtem ko rabljena stanovanja v središču mesta dosegajo tudi ceno 7000 evrov in več na kvadratni meter. A kot pravi Alen Komić, se razlike med prestolnico in drugimi večjimi mesti po državi v zadnjih letih nekoliko manjšajo: "Pred leti je veljalo, da si v Mariboru na zelo solidni lokaciji lahko dobil stanovanje po ceni 1000 evrov na kvadratni meter, v Ljubljani pa je bilo za primerljivo stanovanje treba odšteti trikrat toliko. Ta razlika se je zdaj celo zmanjšala, ampak cene vedno narekuje povpraševanje, to pa je največje v Ljubljani in na Obali ter v določenih turističnih krajih, kot sta Kranjska Gora ali Bled. Imamo pa določene kraje v bližini Ljubljane, na primer Domžale, kjer so se cene v zadnjem obdobju zelo približale tistim v prestolnici, razlika je le še okrog 10 odstotkov." Tudi podatki Gursa kažejo, da stanovanja v okolici Ljubljane dosegajo in presegajo ceno 5000 evrov na kvadratni meter.

Poskusni izračun vrednosti nepremičnin kot priprava na nepremičninski davek

Gurs je 10. oktobra objavil poskusni izračun posplošenih vrednosti nepremičnin, ki je v le nekaj dneh postal velik hit. Zakon o množičnem vrednotenju geodetski upravi nalaga, da opravi poskusni izračun in javno obravnavo predlogov modelov, temu pa sledi sprejetje uredbe o določitvi modelov vrednotenja. "Država vsekakor tega ne dela zastonj, to so prve priprave na nepremičninski davek, vprašanje pa je, ali bo zdajšnja vlada ugriznila v to kislo jabolko. To bi potem lahko vplivalo na nekoga, ki ima v lasti več nepremičnin in bi bil nato primoran ali prepisati nepremičnino na koga drugega ali pa jo prodati, kar je tudi eden od ciljev države". Alen Komič pravi, da bo mogoče ta ocena vendarle povzročila dodatno ponudbo na nepremičninskem trgu in uravnotežila ponudbo in povpraševanje.

Pogovor v celoti v novi epizodi oddaje Ob osmih.

Alen Komič: Dokler se vse draži se tudi nepremičnine ne bodo pocenile