Dejan Verčič. Foto: Radio Slovenija
Dejan Verčič. Foto: Radio Slovenija

Raziskovalec odnosov z javnostmi in profesor na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani Dejan Verčič ni imel vtisa, da bi se kandidati za evropske poslance med kampanjo utrudili. "Doživljamo enako intelektualno lenobo politikov kot vsa Evropa." Kot pravi, v tej kampanji nismo slišali ničesar o tem, kaj bi si Slovenija želela v Evropi, kakšen bo naš prispevek in zakaj naj sploh gremo na volitve. "Pred tridesetimi leti je bilo v slovenskem javnem prostoru politično komuniciranje na zelo zavidljivi ravni. Matjaž Vipotnik, Ranko Novak, Jani Bavčer na primer so delali lepe vizualije, imeli smo pisce besedil od Zdravka Duše do Ervina Hladnika Milharčiča in Stojana Pelka, ki so pisali duhovite in kakovostne govore. Danes nimamo ničesar od tega." Verčič meni, da gre za prežvekovanje fraz, slogani so bolj ali manj enaki. "Vse skupaj me zelo spominja na pisanje Kosovela iz dvajsetih let."

Nizka volilna udeležba tudi zaradi napačnega odnosa do Bruslja

"Do Evropske unije se vedemo tako, kot smo se do vseh drugih imperijev, v katerih smo bili. Včasih smo bili "kanon futr" na frontah, enako zdaj evropski poslanci doživljajo Evropski parlament: hodijo glasovat za druge." Verčič pojasnjuje, da se vozimo na vlaku, ki nekam pelje, kamor koli že. Odnos do Bruslja primerja z odnosom do oblasti v Ljubljani: "Slovenci smo bolj zadovoljni z Brusljem kot z Ljubljano. Imamo 'presvitlega' cesarja v glavnem mestu, ki se bo na koncu pametno odločil, medtem ko bodo ti naši fakini počeli bog vedi, kaj; še dobro, da imamo imperij."

Glavna vloga referendumov je polarizacija

"Glavna odločitev na teh volitvah bo, kot kaže, spet: Janša da, Janša ne." Polarizacija po besedah Verčiča koristi največjima strankama. "To je bila po mojem mnenju zelo premišljena in dobra poteza Svobode." Čeprav na referendumih ne odločamo o ničemer, saj so posvetovalni, so namreč z njimi po mnenju Verčiča mobilizirali levo volilno telo.

Palestina je rešila koalicijo

"Palestina je postala ultimativno politično vprašanje, saj je prinesla ultimativno polarizacijo, s čimer pa je pridobil tudi SDS." Kot pravi, gre pri priznanju Palestine za popolnoma napačno predstavo, da so vsi Slovenci za Palestince, kar ni res. Po mnenju Verčiča je zelo velik delež Slovenije na strani Izraela in ta del se bo zagotovo še bolj strnil okoli SDS-a. "Levica pa se je zdela kot zelo smešna stranka, pravzaprav jugonostalgična."

Verčič nadaljuje, da v Levici zagovarjajo socialistično samoupravljanje doma in neuvrščene politike na zunaj. "Izvedli so časten harakiri. Dobili so, kar so želeli, ampak to bodo plačali z nadaljnjim upadanjem podpore javnosti." Glasovi bodo po njegovem mnenju šli vladajočemu Gibanju Svoboda, tudi glasovi SD-ja. "SD je naredil samomor iz zasede. Ne Fajon ne Nemec tega očitno ne vidita, ampak bolj kot promovirata Palestino, bolj pridobiva Gibanje Svoboda." Svoboda pa je šla v državnem zboru predaleč, poudarja Verčič. "Od najvišjih predstavnikov parlamenta, vlade in tudi od evropskih poslancev smo slišali, da je pri demokraciji vsebina pomembnejša od forme. To so zelo nevarni stavki."

Gledanje pod prste javnomnenjskim agencijam se je sfižilo

"Verjamem v znanost, dvomim pa o znanstvenikih." Takšen je Verčičev odnos do merjenj javnega mnenja. "V devetdesetih letih in še na začetku tega tisočletja so novinarji merilce javnega mnenja spraševali, za koga v resnici delajo, kdo vse so njihovi naročniki in plačniki." V Sloveniji imamo razmeroma malo kakovostnih agencij za merjenje javnega mnenja, še dodaja Verčič. "Drznil bi si reči, da tako rekoč vse agencije delajo tudi za kakšno politično stranko, vendar mi tega ne vemo." Po teh volitvah bomo morali odpreti tudi to vprašanje.

Slovenska politika spominja na resničnostne šove

"Dokler bo vsa politika Janez Janša da, Janez Janša ne, ne bo treba imeti političnih idej." Zato je mogoče po besedah Verčiča metati obljube z leve in desne, čez noč obljubljati gore in doline zadnjih 14 dni pred volitvami. "Po teh volitvah se bo spet začelo iskanje novih obrazov. Očitno jih že iščejo nekateri krogi, ki živijo v senci."

Več v tokratni epizodi oddaje Ob osmih.