Deset dni je minilo, odkar je Hamas presenetil Izrael z vdorom na njegovo območje, razmere se še naprej zaostrujejo. Ponoči se je zgodil napad na bolnišnico v Gazi. Izrael odgovornost za to zanika. Doktor Iztok Prezelj s Fakultete za družbene vede je v današnji epizodi oddaje Ob osmih dejal, da bi bila to izrazito nespametna odločitev Izraela, saj bi šlo za kršitev mednarodnega, vojnega in humanitarnega prava. "Morda bi bila neka razlaga, če bi Izrael to storil, ker bi hotel odstraniti eno od zadnjih pomembnejših tarč pred obiskom Bidna in pred umirjanjem razmer. Ker te tarče pozneje ne bi mogli odstraniti. In z izgovorom, da je bila v tej bolnišnici poleg bolnikov in tistih, ki so iskali zatočišče, pomembna vojaška tarča." Po mnenju Prezlja je večja verjetnost, da je napad na bolnišnico v Gazi izvedla neka tretja stranka, ki je hotela v izrazito kritičnem trenutku te krize prikazati Izrael kot nespametnega in neracionalnega akterja, ki ne spoštuje prava. "Ta tretja stranka bi lahko strateško vplivala na podporo Izraelu, na notranje razmere v samem Izraelu in na položaj v zvezi z Iranom.

"Te tretje stranke bi lahko bile ali Hezbolah ali tudi sam Hamas ali Palestinci, ki ne živijo v Gazi, ali pa celo kakšna država, ki ji ne ustreza pozitivna rešitev tega konflikta," ocenjuje Prezelj.

Iztok Prezelj. Foto: Radio Prvi
Iztok Prezelj. Foto: Radio Prvi

Kopenska ofenziva bo
Kopensko posredovanje Izraela v Gazi se bo gotovo zgodilo, je prepričan Prezelj in to kljub številnim prizadevanjem, tudi Združenih držav, da bi se razmere umirile in da se konflikt ne bi razširil tudi zunaj Izraela. Izraelci bodo to storili zaradi zajetih talcev. "Seveda se bodo tega lotili tako, kot Izraelci znajo. Na izjemno radikalen način," je dejal Prezelj. Na najbolj naseljenem območju na svetu bodo morali izvajati protiteroristične akcije, za katere se ve, da je stopnja preživetja zelo majhna tako za napadalce kot branilce. "Hamas ima kot vsak branilec prednost domačega okolja," dodaja Prezelj. Vsak civilist, ki je tam, je prednost za Hamas in ovira za Izrael. Po drugi strani pa "po nekih trditvah Izraelci vedo naslov vsakega člana Hamasa". Torej na severu Gaze Hamas po oceni Prezlja nima velikih možnosti, medtem ko ima na jugu s tako zgoščenostjo prebivalstva še kako dobre možnosti, pa ne toliko v vojaškem smislu, ampak v vseh drugih, tudi zaradi pritiska mednarodne skupnosti.

Kje se bodo ustavili Izraelci
Njihov ključni cilj je osvoboditi talce. "Če jim to uspe, so v resnici večji del že opravili," je prepričan Prezelj. Ampak njihov cilj je tudi onesposobiti vojaške zmogljivosti Hamasa. "To še lahko razumemo, ko pa pravijo, da želijo onesposobiti politične zmožnosti Hamasa, torej Hamas je tudi politični akter, ne samo vojaški, tu pa imamo opazovalci že kar nekaj težav, namreč doseganje takšnega cilja dejansko zahteva najmanj okupacijo celotne Gaze in še marsikaj, kar bi s tem prišlo", opozarja Prezelj.

Vse vojne so se na koncu končale

"Problem je, da so se končale z več ali manj žrtvami" in tako se bo tudi ta vojna končala, težava je, kot pravi Prezelj, da se razmere, ki smo jim priča, v resnici dogajajo že od leta 1947 in v resnici govorimo o enem od najbolj nevralgičnih in problematičnih konfliktov na svetu, ki imajo izrazite učinke domin na druge konflikte.

Več v tokratni epizodi Ob osmih.

Iztok Prezelj: Trenutno so Izraelci v preživetvenem refleksu