Foto: EPA
Foto: EPA

Ameriške predsedniške volitve bodo čez manj kot dva meseca. Po odstopu aktualnega predsednika Joeja Bidna se za mesto predsednika potegujeta nekdanji predsednik Donald Trump na predlog republikanske stranke in zdajšnja podpredsednica Kamala Harris na predlog demokratov. Sinoči sta se soočila v Filadelfiji. Prve ocene so skoraj enotne, da je bila Harris za odtenek boljša. Z republikanske strani pa že prihajajo očitki na vodenje pogovora in domnevno nepošteno obravnavo obeh kandidatov. Urednica, novinarka, nekdanja dopisnica iz ZDA za POP TV Nataša Briški je v oddaji Ob osmih dejala, da so bila pričakovanja pred soočenjem velika, saj sta Harris in Trump po anketah zelo izenačena. Ocenila je, da soočenje ne bo imelo velike teže za nadaljnji potek kampanje. "Teme so bile pričakovane, naštela sem jih 15, povedanega je bilo malo konkretnega. Format pogovora je obema natančno odmeril minutažo, ostalo je malo prostora za improvizacijo. Oba sta povedala, kar sta nameravala, natančen okvir pogovora je zahteval dobro pripravo. O nobenem od njiju nismo izvedeli ničesar zares novega."

Nataša Briški. Foto: Jan Čermelj
Nataša Briški. Foto: Jan Čermelj

Harris nasmejana, Trump resen

Na vprašanje, kdo je bil boljši, tudi Nataša Briški odgovori, da zagotovo Kamala Harris. "Ona je imela tudi več za izgubiti v tem pogovoru. A je uspešno ves čas debate nastavljala vabe. Donald Trump se je v tem pogledu res izkazal za lahko tarčo. To je zanimivo, saj ima več izkušenj s soočenji in tudi bolj agresiven stil." Kot pravi Briški, po soočenju tudi nekateri konservativni komentatorji priznavajo, da je Harris presegla pričakovanja. "Pri Trumpu je bila v ospredju zaskrbljenost njegovih svetovalcev, da se bo "snel z verige", da bo napadal, odpiral teme rase, žensko vprašanje. A to se ni zgodilo, ker je bilo vse zelo natančno določeno. Počutil se je ujetega. Ona pa ga je ves čas gledala in se smejala, nagovarjala neposredno v kamero. Trump, na drugi strani, je ves čas gledal moderatorja in imel resen izraz na obrazu."

Kdo je kaj naredil in kaj jedo migranti

Mogoče je Donald Trump še najbolj zablestel proti koncu, ko je Harris napovedovala, kaj vse bodo postorili demokrati v novem mandatu. Ja, zakaj pa tega še niste storili, ji je zabrusil Trump. "Proti koncu je s tem uspel," pravi Briški, sicer pa kaj posebej izstopajočega iz tega soočenja ne bo. Zanimivo je tudi, da je Trump omenjal predsednika Madžarske Viktorja Orbana. "Precej me je presenetilo, da je sploh namenil toliko pozornosti v debati voditelju Madžarske Orbanu. Češ, glejte, še Orban bi želel, da bi bil jaz predsednik ZDA, in me podpira. No, da kot voditelj ZDA daješ nekoga iz toliko manjše in manj pomembne države za zgled, se mi zdi še kar patetično. Harris mu je ob tem navrgla, da avtokrati in diktatorji navijajo zanj, saj vedo, da ga lahko pridobijo s cenenimi pohvalami in drobnimi uslugami." Sta pa voditelja zanikala njegove navedbe, da migranti v Springfieldu jedo mačke in pse.

Podrobna analiza soočenja v novi epizodi oddaje Ob osmih.

Nataša Briški: Boljši večer za Harris, Trump se je moral precej braniti