Foto: BoBo
Foto: BoBo

Včerajšnja ustanovitev Platforme Anžeta Logarja, ki naj bi povezovala različno misleče, je prepozna, je za Ob osmih na Prvem programu Radia Slovenija izjavil analitik Luka Lisjak Gabrijelčič. "Bil bi navdušen, če bi bila takšna platforma ustanovljena pred petimi ali desetimi leti. Zdaj pa gre za poskus Logarja, da prebrodi vmesno obdobje, potem ko je na predsedniških volitvah dosegel neki politični kapital, pa v kratkem ni na obzorju nobenih volitev."

Take platforme sicer po njegovem mnenju niso novost: "Če bi res želel unovčiti svoj politični kapital, bi se moral odločiti, ali je zadovoljen z delovanjem SDS-a ali želi, da bi bila ta stranka drugačna – v tem primeru bi moral izzvati njeno vodstvo in poskušati doseči preboj svoje lastne politike, ki je očitno drugačna od zdaj prevladujoče v stranki. Ali pa bi moral ustanoviti svojo poslansko skupino. To pa je bežanje od odgovornosti in igranje civilne družbe, ko si v resnici poslanec." Nad tem dejanjem bi bili sicer njegovi volivci verjetno manj navdušeni, še pravi Lisjak Gabrijelčič, bi pa pokazalo na pogum.

Imena ustanovnih članov Platforme Lisjaka Gabrijelčiča niso presenetila. Kot pravi, je vsaka resna družbena pobuda koristna, če je resno zastavljena za kritiko politike in argumentirano, poučeno razpravo o politikah. "Če pa je namen zgolj pojavljanju v javnosti, dokler ne nastane iz tega strankarski projekt, pa do tega nimam posebnih simpatij. Vsi indici mi za zdaj nakazujo, da gre za to drugo. Tega smo videli že preveč, da bi smeli naivno pričakovati kaj koristnega."

Kolikšen je bazen ljudi, ki se ne opredeljujejo za "levičarje", na desnici pa zdaj ne najdejo sprejemljive alternative? Lisjak Gabrijelčič meni, da je ta prostor velik in da je njegov potencial tak, da bi lahko obrnil politična razmerja. "To smo zadnjič videli leta 2011, ko je iz tedanjega Zbora za republiko iz tega nastala mreža Gregorja Viranta, ta pa je potem nastopil na volitvah. Sicer je ostal pod 10 odstotki, je pa takrat desna sredina po številu glasov presegla levo sredino. Ljudje so se sicer od takrat marsikaj naučili, in če ob naslednjih volitvah ne bo jasno, da je neki projekt zastavljen resno, neodvisno in si bojevito prizadeva za nov tip politike – desna sredina je namreč v globoki krizi in to potrebuje – ter se bo izkazalo, da je to satelitska stranka SDS-a, bo imelo bolj potencial Počivalškove stranke kot pa Virantove."

Kaj vse dogajanje pomeni za celotno desnico, pa v današnji epizodi Ob osmih z Matejem Hrastarjem. Naročite se na podkast.

Luka Lisjak Gabrijelčič: Platformo se da ustanoviti brez Janše, vprašanje je, če si je Logar drznil