Do danes je bilo prodanih med 220.000 in 230.000 vinjet. Foto: MMC RTV SLO
Do danes je bilo prodanih med 220.000 in 230.000 vinjet. Foto: MMC RTV SLO
Cestninska postaja
Cestninske postaje bodo od 1. julija naprej uporabljala le vozila, težja od 3.500 kilogramov. Foto: MMC RTV SLO
Pospešene priprave na vinjete

Kot je znano, je ministrstvo za promet po odločitvi vlade, da uvede vinjetni sistem cestninjenja, vzpostavil nov nadzorni organ, ki bo nadzoroval uporabo vinjet na slovenskih cestninskih cestah. Gre za organ, ki bo nadzor opravljal v okviru upravljavca cestninskih cest (Darsa).

Sistem vinjet bo uveden na vseh cestah, s katerimi upravlja Dars. To pomeni, da bo moral uporabnik pred vstopom na te ceste na vozilo namestiti veljavno vinjeto.

Kje bodo izvajali nadzor?
Kot je pojasnil izvršni direktor za cestninjenje na Darsu Bojan Banfi, bo Dars v prvih dneh po uveljavitvi novega sistema nadzor izvajal skupaj s policijo. Izvajali ga bodo na izvozih z avtocest, počivališčih in bencinskih postajah, v nočnem času pa tudi na takšnih mestih, kjer bo mogoče na varen način zagotoviti upočasnjeno vožnjo oz. izločanje vozil brez vinjet. Kjer izločanje ne bo mogoče, bodo vozila napotili na ustrezne odseke.

Policija bo sicer nadzor izvajala tudi na vzporednih cestah, kjer zaradi morebitnega izogibanja vinjetam pričakujejo povečan promet, je povedal Alojz Habič iz sektorja prometne policije na generalni policijski upravi.


Kaj bodo preverjali?
Cestninski nadzorniki bodo preverjali opremljenost vozil z vinjeto, veljavnosti vinjete ter njihovo pristnost (morebitne ponaredke). Vinjeta mora biti nameščena na levi strani vetrobranskega stekla.

Dars je za potrebe nadzora nad uporabo vinjet prešolal okoli 100 cestninskih blagajnikov v cestninske nadzornike. V naslednji fazi na bi ti nadzor opravljali sami. Cestninski nadzorniki bodo nosili uniformo temno modre barve in zaščitni jopič z napisom Cestninski nadzor. Identificirali se bodo z izkaznico.

Vinjetni sistem ne bo veljal za vozila, težja od 3.500 kg
Vinjetni sistem bo veljal za vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kilogramov - ne glede na največjo maso priklopnega vozila. Težja vozila bodo do uvedbe satelitskega sistema cestninjenja ostala na obstoječem sistemu oz. plačevanju cestnine s tablicami ABC.

Za polletno vinjeto je treba odšteti 35, za letno pa 55 evrov. Vozniki motornih koles lahko nalepke kupijo nekoliko ceneje - polletne za 17.50, letne pa za 27,50 evra.

Do zdaj je bilo prodanih med 220.000 in 230.000 vinjet.

Pospešene priprave na vinjete