Slovenija je bila med prvimi državami s tako strogo zakonodajo. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija je bila med prvimi državami s tako strogo zakonodajo. Foto: MMC RTV SLO
Onkološki inštitut
Na potezi je zdaj odbor DZ za zdravstvo. Foto: MMC RTV SLO

Pismo so naslovili na odbor DZ-ja za zdravstvo, ki bo obravnaval pobudo poslancev SNS-a, da se omili zakon in omogoči gostincem, da se sami odločijo, ali bo njihov lokal kadilski ali ne.

Direktor inštituta Janez Žgajnar meni, da bi se s spremembo zakona Slovenija uvrstila med države, ki zdravja prebivalstva ne uvrščajo med prednostne naloge. Direktor je v pismu še zapisal, da on in zaposleni na inštitutu, ki se vsakodnevno srečujejo z zdravstvenimi posledicami pasivnega in aktivnega kajenja, pričakujejo, da bo parlamentarni odbor predlagane spremembe zavrnil.

Začel Gulič, nadaljeval SNS
Kadilski zakon je v Sloveniji sicer povzročil hude cepitve, zagovorniki sprememb (med drugim stranki SNS in LDS) pa pravijo, da že obstajajo tehnološke rešitve za zračenje prostorov, obstoječi zakon pa naj bi vplival predvsem na socialno življenje, saj da ločuje kadilce od nekadilcev. "Tehnološke rešitve so, torej zakaj bi ogrevali ozračje zunaj, če lahko to energijo lahko veliko bolj koristno porabimo za prezračevanje lokalov," se je v pogovoru za MMC ob pobudi za nov zakon spraševal Gulič.

SNS-ov predlog sprememb zakona sicer predvideva tudi podražitev cigaret za en evro, s čimer bi dobili sredstva za zdravljenje odvisnosti in posledic.