Premier Pahor je prepričan, da bo Hrvaška naredila korak naprej pri pogajanjih za vstop v EU. Foto: MMC RTV SLO
Premier Pahor je prepričan, da bo Hrvaška naredila korak naprej pri pogajanjih za vstop v EU. Foto: MMC RTV SLO

A kot je znano, naj bi Hrvaška odprla poglavja o pravosodju, o zunanji, varnostni in obrambni politiki ter konkurenci, medtem ko naj bi začasno zaprla dve poglavji. Premier Borut Pahor je na novinarski konferenci po seji vlade napovedal soglasje za zaprtje enega, o tem pa bodo po njegovih besedah razpravljali tudi v pristojnih odborih v DZ-ju. Pogajalska konferenca s Hrvaško je sicer napovedana za 30. junij.

Problematika LB-ja rešena do 9. julija?
Abitražni sporazum je po njegovih besedah omogočil, da se težave med državama rešujejo hitreje, kar velja tudi za težavo Ljubljanske banke (LB). Kot je znano, želita Pahor in hrvaška premierka Jadranka Kosor rešiti težava še pred njunim srečanjem v Dubravniku 9. julija oz. na samem srečanju. O reševanju težave bosta po njegovih besedah pravočasno razpravljala tudi odbora DZ-ja za zunanjo politiko in zadeve EU-ja, več pa o tem, "saj projekt potem verjetno ne bi uspel", ni želel povedati.

O slovenskem arbitru tudi z opozicijo
Pahor pa je novinarjem pojasnil tudi torkove pogovore s predsednikom republike Danilom Türkom v povezavi z imenovanjem slovenskega predstavnika v arbitražnem sodišču. Strinjala sta se, da se Sloveniji z imenovanjem arbitra nikamor ne mudi in da nabor mogočih kandidatov na podlagi zdajšnje zakonodaje ni velik.

"Videla bova v nadaljevanju pogovorov tudi s strokovnjaki - jaz si jih želim tudi z opozicijo - kje so možnosti, da pridemo do takega človeka, ki bi, ne glede na to, kdo ga bo predlagal, užival širši strokovni in politični konsenz," je dejal. V kratkem naj bi se tako posvetoval z voditelji opozicije in kolegi iz koalicije. Pri tem pa je poudaril, da bo zaradi slovenskih nacionalnih interesov potrebna diskretnost, tudi v komuniciranju z mediji.

Dotaknil se je tudi težav Joška Jorasa na levem bregu Dragonje in izrazil upanje, da se bodo te čim prej razrešile. Kot je še dejal, ima zagotovila iz Zagreba, predvsem od Kosorjeve, da bodo to poskušali zagotoviti. Ob tem pa pričakuje potrpežljivost tudi z Jorasove strani.