Tokrat sta aretirana predstavnika vodstva Patrie in njene hčerinske družbe. Foto: MMC RTV SLO
Tokrat sta aretirana predstavnika vodstva Patrie in njene hčerinske družbe. Foto: MMC RTV SLO
Nove aretacije na Finskem

Osumljena so na Finskem aretirali v povezavi s prodajo oklepnikov v Slovenijo. Predstavniku vodstva Patrie so prejšnji četrtek odredili preiskovalni zapor, drugega pa so po zaslišanju izpustili na prostost.

Oba aretirana sta poleg podkupovanja osumljena še gospodarskega vohunstva, je sporočila finska policija in dodala, da preiskava gospodarske špijonaže poteka tudi v Avstriji.

V priporu ostaja en uslužbenec
Od izbruha afere na Finskem 14. maja je bilo pred tem zaslišanih šest ljudi, eden od njih je še vedno v preiskovalnem zaporu, in sicer predstavnik Patrie za Slovenijo in Hrvaško, ki je osumljen sodelovanja v domnevnem predkupovanju pri prodaji oklepnikov v Slovenijo. Pred skoraj dvema mesecema je finska policija tudi preiskala več domov in prostore Patrie ter zasegla obsežno gradivo.

Prve obtožbe že avgusta?
Medtem generalni direktor Jorma Wittakorpi ves čas trdi, da njegovi uslužbenci niso vpleteni v podkupovanje, vodja preiskovalcev Kaj-Erik Björkqvist pa je napovedal, da bi do vložitve tožbe lahko prišlo že avgusta, predhodna preiskava pa bi se zavlekla v pozno jesen.

Slovenska policija se je s finskimi kolegi povezala kmalu po izbruhu afere, ti so tudi prišli v Slovenijo. Obrambno ministrstvo pa je že pred mesecem in pol zagotovilo, da so preverili vse osebe, ki so imele pooblastilo, da sodelujejo pri poslu, ter tudi tiste, ki se jih je v zvezi z afero omenjalo v medijih.

Erjavec zanika sodelovanje z Lebanom
Minister za obrambo Karel Erjavec pa je odločno zanikal navedbe v Slovenskih novicah, da je podjetnik Rudolf Leban prek njega lobiral za pridobitev posla 8 x 8. "Te navedbe so nesresnice, so lažnive," je dejal in dodal, da se očitno uresničujejo napovedi, da letos ne bo imel dopusta, saj se limonada z oklepniki nadaljuje. Erjavec pojasnjuje, da Lebana osebno sploh ne pozna, da se ni z njim nikoli srečal, prav tako pa ni imelo z njim nobenega poslovnega odnosa tudi ministrstvo, ki ga vodi.

Erjavec objavo šteje kot nadaljevanje poskusa diskreditacije njega kot ministra in kot predsednika DeSUS-a.

Nove aretacije na Finskem